"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla dördü tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları bugün dördüncü kez hâkim karşısına çıktı. Tarihi gazete çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen operasyonun yıl dönümüne denk gelen ve saat 09:30'da başlaması gereken duruşma, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde iki saatlik gecikmeyle başladı. İşte duruşmadan notlar;

09:15 - Bazı sanık yakınları, listede isimleri olmadığı gerekçesiyle mahkeme salonuna alınmadı
11.10- Cezaevinden getirilen Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper duruşma salonuna alındı.
11.20- Duruşmanın başlamasının ardından Mahkeme Başkanı kısa bir açıklama yaptı. Hakim "Eksik belgelerimiz gelenlerden daha fazla"  dedi.
11.30- Mahkeme Başkanı istenen bilirkişi raporlarından hangilerinin ulaştığını açıkladı.
11.35- Tanık olarak son iki oturumdur beklenen Mehmet Faraç'ın son oturuma da gelmediği açıklandı.
11.40- Aydın Engin'in avukatı Doğan Satmış'ın röportajının dosyaya kabul edilmesine itiraz etti.
11.45- Avukat Tora Pekin "Tanık Mehmet Faraç'ın mahkemeye istikrarlı olarak katılmamasını mahkemenin dikkatine sunuyorum. Mehmet Faraç  asla tarafsız değildir. Faraç'ın husumetinin başka boyutu var: Aydınlık'ın Cumhuriyet ile rekabeti" dedi.
11.55- Avukat  Tora Pekin "Emre İper ile ilgili olarak Tuncay Beşikçi'nin tanık olarak dinlenmesini istiyoruz" talebinde bulundu.
12.00- Avukat Tora Pekin "Dosyada Emre İper'in telefonunda ByLock olduğuna ilişkin tek 1 teknik açıklama yok, sadece MİT'in listesinden alınmış bir girdi var. O listelerde nasıl haksızlıklar yapıldığına dair burayı gazete haberlerine boğmak mümkün. Bilirkişi "ByLock vardır" diye rapor veremedi.Emre İper'in telefonunda ByLock olduğuna dair bir rapor dosyanıza asla gelmeyecek" dedi.

12.10- Gelen evraklar çerçevesinde,  Ahmet Kemal Aydoğdu, ByLock bulundurduğu suçlamalarına yönelik ek savunmasını verdi.

SAVCI FARAÇ TALEBİNİN REDDİNİ İSTEDİ


12.40- Savcı, Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi'nin dinlenmesi talebinin reddedilmesi yönünde görüşünü açıkladı. Savcı ayrıca dosyaya giren Doğan Satmış'ın röportajının delillerden çıkarılması ve Mehmet Faraç'ın tanık olarak dinlenmemesi taleplerinin reddini talep etti.
12.41- Duruşmaya taleplerle ilgili kararın açıklanması için ara verildi.

DOĞAN SATMIŞ RÖPORTAJI DOSYAYA GİRDİ


13.47- Dava yeniden başladı ve taleplerle ilgili alınan kararlar açıklandı. Mahkeme bilirkişinin salonda dinlenmesine ve Doğan Satmış röportajının dosyaya delil olarak konmasına karar verdi. Tanık listesinden çıkarılması talep edilen Mehmet Faraç için ise mahkeme, "Tanıklığından vazgeçilmesine yer yok" şeklinde karar verdi.

TANIK OLARAK DİNLENEN BİLİRKİŞİ: FETÖ BAĞLANTISI GÖRMEDİM


13.50- Duruşmaya Bilirkişi Adli Bilişim Mühendisi Tuncay Beşikçi'nin dinlenmesiyle devam etti. Beşikçi şunları söyledi "19 yıllık bilişim deneyimim var. FETÖ bağlantılı pek çok davada savcılıkla birlikte çalıştım, mütalaa sunduk. Sanığa ait incelenen telefon 9 Kasım 2013'te kullanılmış. Telefon ilk kullanıldığından beri hiç formatlanmamış. İnceleme açısından çok uygun çünkü geriye dönük silinmiş dosyaları kurtarabiliyoruz. Android olması da avantaj, Apple ve Blackberrylerde şifreleri kıramayabiliyoruz. İçerik araması yaptım, FETÖ ile ilgili anahtar kelimeler oluşturdum ve sonucunda FETÖ bağlantısı göremedim. Telefonda en çok Whatsapp kullanılmış. Yedekleriyle saklanmış.Bilinen tüm yöntemlerle ByLock aradım. hiçbir ByLock emaresine rastlamadım.  Sadece Fuat Avni hesabını takip ettiğini gördüm, gerçi onu ben de takip ediyorum. ByLock kullanılmamış bir telefon nasıl ByLock sunucusuna bağlanmış diye baktım. Bunu ancak başka bir uygulama yapmış olabilirdi. 3 Haziran 2014'te yüklenen bir müzik programında bir kod yer alıyor. Freezy ya da Kıble ap sinyükleyen bilmeden Bylock IPsine bağlanıyor. O kod sayfaya giren her ziyaretçiyi ByLock sunucusuna yönlendiriyor. Siz müzik dinlemek isterken bir anda ByLock sunucusuna bağlanıyorsunuz.
Sanık Emre İper 22 Haziran'da bu programı telefona yüklemiş, 3 gün sonra ByLock bu programda reklamını yapıyor, bir gün sonra ise ByLock'a bağlanıyor. Sonra da programı kaldırıyor. Bazı kıble programları da bu sunucuya yönlendirilmiş. ByLock örgüt tarafından geliştirilmiş ve kullanılmıştır. Sanık hiçbir zaman ByLock kullanmadı. Sanığın telefonuna. Freezy programı yüklenmiştir. Bu program örgüt üyelerince geliştirildi. Sanığın konumunda birçok insan olabilir. Namaz kılmak isteyen insanlar bu sunucuya yönlendirilmiş olabilir. Bunu anlamak da çok kolay, sadece bir satır kodla anlaşılır. Gerçek ByLock kullanıcılarıyla sunucuya yönlendirilenler kolayca ayrıştırılabilir."

Mahkeme Başkanı'nın "Freezy programının Litvanya'daki sunucuya yönlendirmesi mümkün mü?" sorusuna  "Teknik olarak çok mümkün. Sistemde bunu yaptım. Bir kodu koyarak bu sunucuya yönlendirdim. Böylelikle benim siteme giren herkes de ByLock'a yönlendirilmiş oldu." yanıtını verdi.

OSMAN KAVALA DETAYI


14.43- Mahkeme Başkanı Abdurrahman Orkun Dağ Osman Kavala'nın soruşturması kapsamında cep telefonu inceleme tutanağının dosyaya girdiğini açıkladı. Kavala ile Aydın Engin arasındaki bir yazışmayı okudu.
"Söz alan Fikret İlkiz, gelen yazılar usul konusunda haklı olduğumuzu gösteriyor. Beklersek başka belgeler de gelir. Kavala'nın bugün Emniyet'te sorgusu yapılıyor. Demek ki Kavala tutuklanacak. Böyle bir belgeyi Basın Savcılığı gönderdiğine göre depo dava olarak bekleyeceğiz ve bir sanık hakkında soruşturma gizliliği söz konusuyken bu yazı gönderilerek gizliliği ihlal etmiyor mu? Hiçbir talebim yok ama durum bu. Savcılık Kavala ile ilgili soruşturmayla bağlantılı bilgileri yolluyor ve biz duruşmada sanık oluyoruz." dedi.

16.28- Avukat Duygun Yarsuvat söz aldı: Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri'nin AİHM'de müdahillik talebinde bulunması çok ender bir durumdur ve mahkeme bunu kabul etti. Türk hükümeti 6 haftalık süre istedi ve bu süre bu davanın sanıklarını bazıları için 7 Kasım'da biri için de 15 Kasım'da sona erecek. Komiser dilekçesinde görüşlerini iletti, basın hürriyeti açısından Türkiye'de gerilemelerin olduğunu belirtti. İfade özgürlüğünün OHAL'in ilanının ardından hızla geriye gittiğini söyledi. Dosyada delil yok; Cumhuriyet'çilerin tahliyesi mahkemenizi de, Türkiye’yi de rahatlatır

'BİLGİ VE BELGELERİN GÖNDERİLMESİNİ İSTİYORUZ'

16.59- Avukat Fikret İlkiz: 26 Aralık 2016'da tüm tutuklu sanıklar için AYM'ye başvuru yaptık. AYM, başvurumuza 62 gün sonra yazdığı yazısıyla cevap verdi. Bu arada Cumhuriyet muhabiri Ahmet Şık'ı bu davayla birleştirdiler. 30 Ocak 2017'de Şık için de AYM'ye başvuruda bulunduk. Biz bir ilke kararı alacağız hem Turhan Günay hem Ahmet Şık başvurusu var, soruşturma için bilgi istiyoruz diye Başsavcılığa yazdık. Bilgi ve belge gönderilmesini istiyoruz dedik. 22 Mayıs'ta AYM'ye görüş bildirdik. 2 Mart 2017'de Cumhuriyet yöneticileri için AİHM'e başvurduk. Hükümet Ekim'de yanıt süresinin uzatılmasını istedi, davanın karmaşıklığından dolayı24 Ekim'de yeniden süre istediler, son tarih 7 Kasım 2017. O gün bize cevap verecekler 9 aydır bireysel başvuruları uzadığı için mahkemeye Hükümet ya da Adalet Bakanlığı cevap vermiyor. Bir yetkinizi amaç dışı kullandığınız zaman sözleşmenin 18. maddesini ihlal etmiş sayılırsınız. Hükümetten buna yanıt isteniyor. Avrupa Konseyi İnsan Hakları Konseyi ve 13 örgüt müdahillik talebinde bulundu ve AİHM onları da kabul etti. Bir yanda bakanlığın "karmaşık dosya" diye sürekli AİHM'de süre istemesi, bir yanda görüşümüze yanıt vermeyen AYM ortada da biz varız, siz varsınız. Kişi hürriyeti ilkesini uygulamamak için ne gibi sebebiniz var? Birisi "tanımıyorum" diyebilir ama bizi ilgilendirmez.

17.50- Av. Fikret İlkiz: Kanun sadece kanun olduğu için uyulmayı hak etmez. Adalet içeriğinden yoksun, adaleti sağlamayan, ağır insan hakları ihlallerine neden olan, eşitlik ilkesine aykırı kanunlara hakimler direnebilir.ağır insan hakları ihlallerine neden olan, eşitlik ilkesine aykırı kanunlara hakimler direnebilir. İnançların ve düşüncelerin söz ve yazıyla açıklanması, itiraznamede gördüğünüz şekilde kısıtlanması anayasanın güvence altına aldığı haklara ters düşer. Belirli görüş ve düşüncelerin dar yorumlarla kösteklenmesi, değişik akımlara yaşama hakkının tanınmaması gelişmeye engel olur. Yargıçlar yasaları uygulamakla sorumludur ama onlar yasaların tutsağı olmazlar. onlar yasaları uygulayan makineler değildir. Gerçek yargıçlar ruhsuz ve cansız yasaları uygularken vicdan ve adalet duygularıyla yasalara can verirler. Bizim hakikatlerimizi lütfen bize verin, bundan sonra da kelepçeli su içmelerini engellemek için kelepçelerini çözün.

18.02- Av. Fikret İlkiz'in konuşmasından sonra Ahmet Kemal Aydoğdu'nun Avukatı Adnan Yıldız söz alarak tahliye talep etti. Yıldız, Müvekkilinin iddia makamının söylediği gibi "jeansbiri" hesabının sahibi olmadığını ilk günden beri savunduklarını söyledi.

18.09 - Duruşmaya saat 19:00'a kadar ara verildi.

19.10 - Sanıklar ve izleyiciler ara kararın açıklanması için salona alındı. Mahkeme heyeti bekleniyor



AHMET ŞIK'IN SAVUNMASI

Ahmet Şık ise savunmasında" Ben iki celsede de suç duyurusunda bulunduğumu söyledim ama siz karar almaktan kaçtınız. İktidara yakın gazetede duruşma savcısının adıyla belge dolaşıyor ama siz suç duyurusunda bulunmuyorsunuz. Bizim manşetlerimizden örgüt arıyorsunuz. Ama örgütün yerini size söyledim. Örgüt bu adliye binasının içinde, hakim savcı kılığında, işbirlikçileri de medya." dedi.

Mahkeme başkanı, bu sözlere “Bu davayı uzatmayı düşünmüyoruz, bitirmeyi istedik ama bilirkişi raporları eksik. Mehmet Faraç gelecek celse dinlenecek.” diye yanıt verdi.

SAVCI TUTUKLULARIN MEVCUT HALİNİN DEVAMI YÖNÜNDE GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI


Taleplerle ilgili görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde görüşünü açıkladı.

SAVCI "TUTUKLULUK HALLERİ SÜRSÜN" DEDİ!


Saat 11:30'da başlayan davada savcı; Ahmet Şık, Akın Atalay, Murat Sabuncu, Emre İper ve Ahmet Kemal Aydoğdu'nun tutukluluk hallerinin devamını istedi.

 

[old_news_related_template title="Cumhuriyet gazetesi davası öncesi açıklama" desc="Cumhuriyet Gazetesi'nin yazar, muhabir ve yöneticilerinin yargılandığı dava öncesi adliye önünde toplanan milletvekilleri ve yabancı basın meslek örgütü temsilcilerinin bulunduğu topluluk basın açıklaması yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/cmh.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cumhuriyet-gazetesi-davasi-oncesi-aciklama-2070762/"]