Akar ile, ABD Genelkurmay Başkanı General Joe Dunford ve Rusya Genelkurmay Başkanı General Valery Gerasimov'un, daha önce Washington ve Moskova arasında varılan, "Suriye'de havadaki operasyonların koordinasyonlarına" ilişkin uzlaşmayı, karadaki askerler için de genişletmeyi görüştükleri öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, görüşmelerde özellikle El Bab ve Menbiç'te Rus, ABD ve Türkiye güçleri ile, bunların destekleri yerel güçlerin yarattığı "kalabalık ortam" ele alındı. Askeri kaynaklar, özellikle Menbiç ve El Bab'da, üç ülke ve destekledikleri güçlerin birbirlerine "el bombası mesafesine" kadar yaklaştıklarını, bunun olumsuz sonuçlara neden olmaması için koordinasyona ihtiyaç bulunduğunu ifade ettiler.

Pekçok gücün aynı anda, IŞİD karşıtı mücadele yaparken karşı karşıya kalma tehlikesinin masaya yatırıldığı toplantıda, bunun engellenmesi için "üçlü bir koordinasyon sisteminin" kurulması üzerinde uzlaşmaya varıldı.

Bu çerçevede, Türkiye, ABD ve Rus Genelkurmay Başkanları'nın prensipte vardıkları bu uzlaşmanın detayları daha alt askeri yetkililerin katılacağı toplantılarla belirlenecek. Kurulacak sistem çerçevesinde, Suriye'de birbirine çok yakın durumdaki Türk, ABD ve Rus güçlerinin karşı karşıya kalmamaları için zaman zaman üçlü telekonferanslar yapılacak, düzenli olarak koordinasyon toplantıları gerçekleştirilecek.

EL BAB VE MENBİÇ KRİTİK ÖNEMDE

Üç genelkurmay başkanının biraraya gelmesine, özellikle Suriye'nin kuzeyindeki El Bab ve Menbiç'te son yaşanan gelişmeler neden oldu.

Türkiye ve desteklediği Özgür Suriye Ordusu, El Bab'ı aldıktan sonra Menbiç il sınırına dayanmıştı.

Menbiç'in kontrolünü elinde tutan, Türkiye'nin "bölücü terör örgütü PKK'nın devamı" olarak gördüğü PYD-YPG güçleri, TSK unsurlarının ÖSO ile birlikte bir sonraki hedefinin Menbiç olması olasılığına karşılık, kentin El Bab sınırındaki bazı köylerini Rus ordusu destekli Suriye rejim güçlerine bırakmıştı.

PYD-YPG sadece bununla yetinmeyerek, hala kontrolünde olan Menbiç kent merkezine de ABD askerlerini çağırmıştı. ABD özel kuvvetleri, son iki gün içinde Menbiç'e yerleşip, burada olduklarına ilişkin fotoğraflar yayınlanmışlardı.