İstanbul’da sabah saatlerinde aniden bastıran sağanak yağış kent trafiğini de felç etti. Özellikle Avrupa Yakası’nda E-5 karayolunda birçok araç sular altında kaldı.

[caption id="attachment_1937115" align="aligncenter" width="800"]FOTO:DHA FOTO:DHA[/caption]

İBB’nin verilerine göre bugün İstanbul’da metrekareye ortalama 80 kilogram yağmur düştü. Ara sokaklarda ise sürücüler araçlarını park ederek kendilerini güvenli yerlere attılar.

[caption id="attachment_1937126" align="aligncenter" width="1200"]durak FOTO:Fatih Erener[/caption]

Otobüs duraklarında da çok sayıda vatandaş mahsur kaldı.

Silivri'de ise çok sayıda vatandaş konutlarında mahsur kaldı. Bölgede zodyak botlarıyla kurtarma operasyonu başlatıldı.

[caption id="attachment_1937123" align="aligncenter" width="900"]FOTO:İHA FOTO:İHA[/caption]

METROBÜS SULAR ALTINDA METRO İSTASYONLARINI DA SU BASTI


E-5 güzergâhından ilerleyen metrobüsler de su baskını nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti. Özellikle Zeytinburnu-Topkapı arasında oluşan su birikintisi metrobüs seferlerini aksattı. Atatürk Havalimanı-Yenikapı arasında çalışan metronun seferleri aksadı. Taksim-Hacıosman metro seferlerinde de aksamalar yaşandı. Avrasya Tüneli çift yönlü olarak ulaşıma kapatıldı.

[caption id="attachment_1937125" align="aligncenter" width="880"]FOTO:İHA FOTO:İHA[/caption]

"ÖZEL ARAÇLA ÇIKMAYIN"


İstanbul Valiliği sabah saat 10:03'te "Mümkünse vatandaşlar özel araçlarıyla trafiğe çıkmasın" uyarısında bulundu.

[old_news_related_template title="İBB bilançoyu açıkladı..." desc="İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentte etkili olan yağış ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/afet-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-ibb-bilancoyu-acikladi-1936804/"]

32 YILLIK 'REKOR' KIRILDI!


İstanbul'da 1985 yılı Ekim ayının 16'ncı günü, 125.5 kg'lık yağışla, tüm zamanların "en yağışlı" günüydü.

[caption id="attachment_1937116" align="aligncenter" width="900"]FOTO:DHA FOTO:DHA[/caption]

Ancak bugün yağan yağmur, üstelik bir yaz ayında yağan yağmur bu miktarı geride bıraktı. DHA'nin meteorolojik ölçüm istasyonlarından derlediği bilgilere göre günün ilk yarısında Silivri'de metrekareye tam 128 kg. yağış düştü.  İstanbul'un diğer semtlerine de rekor yağışlar düştü, aylık ortalamayı kat be kat geride bıraktı. İlçeler bazında yağış miktarları şu şekilde oluştu; Üsküdar 108 kg, Beykoz 85 kg, Sarıyer 80 kg.

[caption id="attachment_1937112" align="aligncenter" width="880"]FOTO:DHA - Vali Vasip Şahin ile İBB Başkanı Kadir Topbaş 'krizi' birlikte yönetiyor. FOTO:DHA - Vali Vasip Şahin ile İBB Başkanı Kadir Topbaş 'krizi' birlikte yönetiyor.[/caption]

VALİ VE BELEDiYE BAŞKANI DA ALARM VERDİ


İstanbul'daki aşırı yağışlara ilişkin İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. İstanbul Valisi Vasip Şahin, Saat 14.00'ten sonra tekrar yoğun bir yağış beklendiği uyarısında bulunarak, "Yağış akşam saatlerine kadar sürecek. Metro ve tramvay seferlerimizde aksama yok. Avrasya Tüneli dışındaki Yenikapı ve Samatya alt geçitlerindeki su birikintisi nedeniyle tek taraflı ulaşım durduruldu tedbiren. Avrasya Tüneli'nde tedbiren tek taraflı ulaşım durduruldu yoksa tünel ile ilgili bir sıkıntı yok. Saat 14.00'ten sonra tekrar yoğun bir yağış bekleniyor. Meteoroloji yetkilileri, akşam saatlerine kadar sürmesini tahmin ediyor" diye konuştu.

[old_news_related_template title="Kadir Topbaş'tan flaş uyarı" desc="İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş İstanbul'da yaşanan yoğun sağanak yağış ile ilgili bir açıklama yaptı. Topbaş, 'Bazı bölgeler boşaltılıyor. Öğleden sonra daha ciddi yağış gelecek' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/yagmur-iha-yan-ulasim-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-kadir-topbastan-flas-uyari-1936879/"]

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Normal yağışların çok üstünde bir yağış aldık. 1 saat içinde 65 kilogram doğu bölgelerde ve merkezde,  batı bölgelerde 110 kilogram yağış düştü. Birkaç noktada ciddi bir alt geçit tıkanmaları oldu. Diğer noktalara müdahale edilerek çözüldüğünü söyleyebilirim. Yurttaşlarımızın  da yardımcı olması lazım trafiğe çıkmama uyarılarına dikkat ederlerse daha rahat yaşam sürebiliriz. Tramvay ve metroda da bir iki noktada olan sorun giderildi" ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_1937117" align="aligncenter" width="900"]FOTO:DHA FOTO:DHA[/caption]

"DAHA CİDDİ YAĞMUR BEKLENMEKTE ENDİŞEMİZ TOPRAK SUYA DOYDU"


Topbaş, "Öğleden sonra daha ciddi yağmur beklenmekte. Endişemiz şu, toprak doyduğu için yağacak yağmur, çukur bölgelere inebilir. Daha hassasiyet gerekiyor" dedi. Ayamama Deresi'nde bir sorun olmadığını belirten Topbaş, "Geçmiş yıllarda  Ayamama'da 1 saat içerisinde 80  kilogram metre kareydi. Burada aynı yağışı aldık  ama Ayamama'da bir problem yok. 45 dakikada 65 kilogram ortalama olarak 80 kilogram demektir. Bu sıkıntı yaşanmadı. Hassasiyet gösterilerse hep birlikte bu sıkıntıyı aşarız" dedi. Topbaş, "Su basma seviyesinin altında inşa edilmiş konutlarda sıkıntı olmasın diye ekiplerimiz  tarafından boşaltılmakta vatandaşlarımız, misafirhanelere veya otellere yerleştirilmekte" dedi.

[caption id="attachment_1937121" align="aligncenter" width="800"]FOTO:İHA FOTO:İHA[/caption]

"1194 ARAÇ VE 6 BİN 388 ELEMANIMIZ İLE DEVREDEYİZ"


Topbaş, "Şu anda arazide 6 bin 388 elemanımız var aktif olarak çalışan 1194 araç da Büyükşehir Belediyesi olarak devredeyiz. Dere taşkınlıkları yok. Tavukçu Deresi'nde bir miktar taşkınlık gördük. Merter'de, Unkapanı alt geçitte. Yenikapı'da oldu" dedi. Topbaş, "Buna benzer sıkıntı dünyanın pek çok kentinde yaşanmakta.  Yıllar önce Londra'da metro istasyonunu sular, seller basmıştı. Bu normalin çok üstünde yağış geldi. Dikkatli olursak sıkıntıyı atlatırız" dedi. Başkan Topbaş, "Çok şükür bir can kaybı olmadı. Maddi hasarlar tespit edilerek telafi çalışmaları yapılacak. Geçmiş olsun daha büyük sıkıntı yaşamayacağız umarım" dedi.

[old_news_related_template title="İstanbul'da şiddetli yağış ulaşımı da vurdu... " desc="İstanbul'da bir saat sağanak şeklinde düşen yağmur kent trafiğini de felç etti. Kentin Avrupa Yakası'nda E-5 bölgesi adeta kilitlendi. Metro istasyonlarını ve metrobüslerin içini bile su bastı. Atatürk Havalimanı- Aksaray metrosu sadece Bakırköy istasyonuna kadar işliyor. Valilik 'özel araçlarla trafiğe çıkılmayın' uyarısı yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/ibb-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/son-dakika-haberi-istanbulda-siddetli-yagis-ulasimi-da-vurdu-1936649/"]

[old_news_related_template title="Sel sularında ikinci tehlike: Enfeksiyon" desc="İstanbul'da görülen şiddetli yağış hayatı felç etti. Ancak ikinci bir tehlike daha var. Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, biriken sel suları ile ilgili diğer tehlikeye dikkat çekti: Temas edilen yerlerin yıkanması gerekiyor. Peki kimler tehlikede?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/istanbul-sel.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/sel-sularinda-ikinci-tehlike-enfeksiyon/"]