CHP’nin gayretli isimlerinden İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplandırması istemiyle çok önemli bir soru önergesi verdi.
Önerge, ucu YPG/PKK Terör Örgütü’ne çıkan büyük bir skandalla ilgili.

u1

Zira Vatan Gazetesi, Bursa Hakimiyet Gazetesi ile Sputnik’te çıkan haberlere göre; merkezi Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde olan İnternational Armored Group Zırhlı Ürünler Şirketi, PKK’nın Suriye’deki kolu olan PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye verilen bazı zırhlı araçları üretip satıyor!..

*  *  *

Dünyanın en gelişmiş teknolojisine sahip firmanın ürünleri arasında “IAG Guardian APC” olarak tanıtılan, 4X4 yüksek korumalı bir zırhlı araç da bulunuyor. Bu aracın 360 derece dönen taretine makineli tüfek, füze ve bomba atar monte edilebiliyor. Araçta yangın söndürme sistemi, taktik tekerlekler, elektrikli vinç, monitörlü termal görüntüleme ve gözetleme kameraları, uzun menzilli ışıklar ve hassas iletişim sistemleri de yer alıyor!..

*  *  *

Firma yetkilileri ise fotoğraflardaki araçları ürettiklerini ve YPG’ye verildiğini kabul ediyorlar. Ama hemen ardından “Biz araçlarımızı ABD’ye ihraç ediyoruz. ABD’nin onları nereye vereceğine yönelik bir tasarrufumuz ve müdahale yetkimiz yok” diyerek kendilerinin bir ilgisinin bulunmadığını belirtiyorlar.
Uluslararası çevreler ise terör örgütünün fotoğraflarını yayınladığı zırhlı araçlar konusundaki suskunluklarını koruyorlar!..

*  *  *

Aytun Çıray da, Türkiye’nin terör örgütü ilan ettiği YPG’ye ülkemizde üretilen zırhlı savaş araçlarının gönderildiğinin ortaya çıkmasıyla patlayan skandalı, Meclis’e taşıyor.
Çıray’ın Başbakan Yıldırım’a yönelttiği önergesinde şu sorular yer alıyor:
1. Haberlerde konu edilen silâhlı zırhlı araçlar YPG/PKK’ya verilmekte ve bu örgütler silâhları Türk askerlerine karşı kullanabilmektedir. Zırhlı araçlar YPG’ye Bursa’dan mı gitmektedir?
2. Haberlerde adı anılan firmanın Türkiye kolu hakkında herhangi bir yasal inceleme başlatılmış mıdır?
3. Söz konusu firma Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin açmış olduğu ihalelere katılarak ihaleler almışlar mıdır? Herhangi bir ihale kazanmışlar ise, bundan sonraki süreç ne yönde işleyecektir?
4. Firmanın kaç adet araç sattığı (veya hibe ettiği) bilinmekte midir?
5. Bize karşı savaşan bir terör örgütüne zırhlı araç gönderen IAG (International Armored Group) adlı uluslararası şirketin Bursa’da halen faaliyet göstermesine neden izin verilmektedir?
6. Bunlara ilaveten YPG’nin elinde bulunan Rus yapımı zırhlı muhabere aracı “BMP”ler, Astana toplantılarında yetkililerimiz tarafından gündeme getirilmiş midir?
7. Ülkemizin de taraf olduğu 1267 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla, “Teröre finansal destek sağlayan kişi ve örgütlerin malvarlıklarının dondurulması” yine 1373 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla; “Terörün finansmanının suç olarak düzenlenmesi konularında yükümlülükler” öngörülmektedir. Terör örgütü YPG’ye ekipman sağlayan firmanın yetkilileri hakkında yukarıda bahsi geçen BM kararları kapsamında yaptırım uygulanacak mıdır?

*  *  *

Sözün özüne gelirsek:
“Hem terörle mücadele ediyorsun, hem de terör örgütüne verilen silahlı zırhlı araçların ülkemizde üretilip gönderilmesine neden imkan sağlıyorsun?..”
Aytun Çıray daha ne sorsun?..