Türkiye Şeker Fabrikaları raporu hazırlayan Sayıştay, şeker pancarına çürümemesi için katılan ve zehirli bir kimyasal olan “Formalin” adlı maddeden, aşırı miktarda konulduğunu belirledi.

Formalinin 100 bin ton pancara en fazla 20 ton olarak eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Sayıştay yetkilileri, “Ancak bütün fabrikalarda bu değerin çok aşıldığı görülmektedir’’ tespitini yaptı.

FAZLASI ZARARLI


Sayıştay raporunda ‘’Enfeksiyonun önlenmesi ve kayıpların en aza indirilmesi için şerbete formaldehit (formalin) maddesi verilmektedir. Formalinin yetersiz kullanılması çözüm sağlamayacağı gibi, fazla kullanılması da sakıncalıdır. Fabrikaların kampanya dönemlerinde, enfeksiyon durumuna göre 100 bin ton pancar için 20 tonu geçmeyecek şekilde formalin kullanılabileceği öngörülmüştür. Ancak bütün fabrikalarda bu değerin çok aşıldığı görülmektedir. Formalinin insan sağlığına zararları konusunda ortaya konulmuş bilimsel araştırmalar bulunmaktadır” denildi. “Fabrikalarda formalin kullanımının azaltılması için, öncelikle pancarın bozulmasını önleyici tedbirlerin alınması zorunludur” sözlerine yer verilen Sayıştay raporunda, “Bu uygulamanın belirli zaman aralıklarına göre değil, alınacak numunelerin analizi sonucu ‘ph’ düşmesi tespit edilen yerlere verilmesi gerekli görülmektedir’’ değerlendirmesi de yapıldı.