Hollanda'da bulunan Elisabeth-TweeSteden Hastanesi'nde, bir obezite hastasına ameliyatsız mide küçültme operasyonu yapıldı. Ağır bağırsak rahatsızlığı bulunan hastanın aşırı kilolu olması nedeniyle ameliyat edilemediğini belirten uzmanlar, hastanın midesine ağızdan esnek bir hortum yoluyla bir gastrik kılıf yerleştirdiklerini belirtti. Bu yöntemle hastanın karnının kesilmesine gerek duyulmadan, "tüp mide" olarak da bilinen kılıf ağız yoluyla mideye dikildi.

"OBEZİTE TEDAVİSİNDE ÖNEMLİ BİR ADIM"

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre bu yöntemle 20-30 kilo vermesi sağlanacak olan hasta, kilo kaybının ardından bağırsak ameliyatında alınacak. Ameliyatsız mide küçültme operasyonunu gerçekleştiren gastroenterolog Robert Laheij, endoskopik dikiş tekniğinin obezite tedavisinde önemli bir adım olduğunu söyledi.

UYGULAMA YAYGINLAŞIYOR

Uygulamayı, "hasta dostu" olarak tanımlayan Laheij, bu teknik sayesinde hastanın karnında kesik ve dikiş izi kalmadığını vurguladı. İçeriden müdahale sayesinde mide ve karın bölgesinde her şeyin eskisi gibi kaldığına işaret etti. Bir süre önce Belçika'da uygulanan ameliyatsız mide küçültme operasyonun oldukça iyi sonuç verdiği ve obezite tedavisinde yaygın biçimde kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.

[old_news_related_template title="Beriatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği, obezite cerrahisi ile ilgili basın açıklaması yaptı" desc="Obezite cerrahisi korkulacak bir uygulama mı, Dünya Sağlık Örgütü bu uygulamanın yapılacağı hastaların kriterlerini ne şekilde belirlendi, SGK obezite ameliyatlarında geri ödeme için hangi kriterleri kabul ediyor, Türkiye'de kaç morbid obez vatandaş ve bu uygulamayı yapabilen kaç uzman doktor var, medya bu ameliyatlarla ilgili haberleri yaparken nelere dikkat etmeli? Beriatrik ve Metabolik Cerrahi Derneği, son zamanlarda obezite cerrahisi ile ilgili yapılan açıklamalar ve ölümle sonuçlanan vaka haberlerinin daha çok ön planda tutulması nedeniyle, bir basın açıklaması yapma gereği duyduklarını belirtti. İşte obezite cerrahisi ile ilgili tüm soruları cevaplayan basın açıklaması..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/obezite.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/beriatrik-ve-metabolik-cerrahi-dernegi-obezite-cerrahisi-ile-ilgili-basin-aciklamasi-yapti-2074302/"]

[old_news_related_template title="Sağlık Bakanlığı'ndan yeni genelge: Obezite Cerrahisi Uygulaması ile ilgili düzenleme" desc="Özge Şeker isimli genç kadının geçirdiği mide küçültme ameliyatından sonra hayatını kaybetmesi, obezite cerrahisi ile ilgili sorunları tekrar gündeme geldi. Şeker'in gerekli kriterlere uymamasına rağmen ameliyat edildiği iddiaları üzerine tepkiler büyürken, Sağlık Bakanlığı da Obezite Cerrahisi Uygulamaları ile ilgili bir genelge yayınladı. Genelgede vatandaşların bilmesi gereken, ameliyata karar verme aşamasında atılması gereken adımlar gibi konuları içeren maddeler sıralandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/ahmet-demircan-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/saglik/saglik-bakanligindan-yeni-genelge-obezite-cerrahisi-uygulamasi-ile-ilgili-duzenleme-2056979/"]