Sussam gönül razı değil, konuşsam çare olmuyor. Ne yapsalar enflasyon düşmüyor. 2004 yılında enflasyon yüzde 9.32’ydi. Tam 14 yıl sonra yüzde 10.26’da...
Oysa düşürmek için neler yapmadılar ki? Sepetle oynadılar, gramajı ayarladılar, ithalata başvurdular, bir de üstüne masa başında kalem oynattılar.

* * *

Kanımızı emen kene enflasyon yapıştı bir kere... Bağlasan durmaz, göndersen gitmez. Sabaha kadar “Eyy enflasyon sen kimsin yaa!” diye bağır, laftan anlamaz, söz dinlemez.
Peki neden? Yazmıştım. Lakin milletin derdi Seda Sayan’ın; “Sperm bankaları da neymiş inşaat işçileri var” demesi. Ekonomi kimi ilgilendiriyor ki?

* * *

Sahi ne yazmıştım? “2018’den itibaren küresel enflasyon da yükselecek. Bizde çift haneler kronikleşecek... 2019, 2020, 2021 tek haneler tatlı bir anı olarak geçmişte kalacak. Fiyatlar artmasın diye iyice ithalata gaz verilecek. İçerideki üretici enflasyona kurban edilecek.”
Ne oldu? Altı ay önce dediğim... Enflasyon çift hanelere demirledi mi? Demirledi. Suçlusu kim? Gıda maddeleri... Siz de yemeyin, içmeyin, enflasyona can vermeyin.

* * *

Bakın; Biz hissetmiyoruz ama dünyada gıda fiyatları 2011 yılından beri ciddi ciddi düşüyor. Türkiye’de ise fiyatları devamlı katlıyor. Sahi nasıl oluyor? Yaklaşık 16 yıldır ülkeyi AKP tek başına yönetiyor. Kapasiteleri bu kadar!
Dünyada gıda fiyatları da ucuz ya... Kuru fasulyede, mercimekte, nohutta ve bilumum bakliyatta gümrük vergisini sıfıra indirdiler. Ucuza ithal edip piyasaya sürdüler. El âlemin çiftçisine parayı elden verdiler.

* * *

Nitekim Şubat ayında kuru fasulyenin fiyatı yüzde 1.6 ucuzladı. Nohut fiyatı yüzde 2.4 oranında geriledi. Mercimek fiyatı yüzde 3.5 azaldı. Yine de gıda fiyatları durmadı, şubatta yüzde 2.24 arttı.
Sadece bakliyat olsa yine iyi... Bakın; Türkiye, 126 ülkeden sebze ve meyve ithal ediyor. Çil çil dolar ödüyor. Dünyada kaç ülke var ki zaten? Sanki ülke kıtlık çekiyor.

* * *

Gıda fiyatları artarken dana fiyatları da geriledi. Zira o da ithal edildi! Daha dün Et ve Süt Kurumu 60 bin baş kesimlik ithal sığır alımı yapacağını duyurdu.
Ne olacak yerli üretici? Kimse onu düşünmedi. Bu kadar ithalat varken dolar fiyatları rabiayı zorlayınca ne olacak? İthal ettiğimiz gıdaların da fiyatı artacak.

* * *

Mesela ekmek fiyatları da artmadı. Herkes geri zekâlı bir onlar akıllı... Gramaj ayarlandı! Değişiklikle en az 250 gram olarak üretilmesi zorunlu olan ekmeğin artık en az 200 gram olarak üretilmesi kararı alındı. Fiyatı aynı kaldı. Yüzde 25 zam oldu, enflasyona yansımadı.

* * *

Gittiler enflasyon hesaplamasında, gıda fiyatlarının ağırlığını 4 puandan fazla düşürdüler. Enflasyon sepetinde ağırlık yapmasın, oranlara fazla yansımasın, enflasyon yüksek çıkmasın! Yandaşlık çok güzel, gelsene sen de alışırsın.