TSK geçtiğimiz günlerde bir ilke imza atarak Atatürk için “özel” internet sitesi hazırlamıştı. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’in talimatıyla hazırlanan sıradışı “Atatürk Köşesi”nde, Atatürk’ün özlük dosyasına da yer verildi.

Vatan'ın haberine göre; Muamelat-ı Zatiye Dairesi (Personel Başkanlığı) Evraka 21 Teşrinisani 1341 (21 Kasım 1925) kayıtlarına göre Atatürk’ün boyu 1.74, kilosu 74-76, ayakkabı numarası ise 42 olarak açıklandı.

Atatürk’ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarası yıllardır tartışma konusu oluyordu. Yıllar önce Armada Alışveriş Merkezi’nde sergilenen Atatürk’ün balmumu heykeli de çok tartışılmıştı. Müzedeki Atatürk heykelinin boyu sorun olmuştu. Daha önce İstanbul’da sergilenen Atatürk heykeli 1.68 boyundaydı. Ancak vatandaşlar ‘’Atatürk’ü çok kısa göstermişler’’ diye tepki gösterince, Ankara sergisi için Rusya’ya 1 metre 85 santimlik yeni bir Atatürk heykeli sipariş edilmişti. Genelkurmay Atatürk’ün özlük dosyasını açıklayarak, yıllardır tartışılan bu konuya nokta koymuş oldu.

Her şeyi sergileniyor
“Atatürk Köşesi”nde Atatürk’ün hayatı, özel eşyaları, vasiyeti, konuşma ve mesajları, eserleri, inkılapları, özel fotoğrafları, yurt gezileri, mülakatlar, makaleler, tanıklıklar yer alıyor.

‘Bir süre hücre hapsinde kaldım’
Askeri okulda sınıf içinde küçük teşkilatımız vardı. Ben Yönetim Kurulu’nda idim. (...) Bizi tutukladılar. Fethi Bey oysaki İsmail Paşanın gizli polisi imiş. Bir süre hücre hapsinde kaldım. Sonra Saray’a götürdüler. Sorgulandım. Daha önceki arkadaşlar yaptıklarını kabul etmişler, birkaç ay böyle tutuklu kaldıktan sonra bıraktılar.”

‘Öğretmen beni çok dövdü’
Sitede Atatürk’ün kendi anlatımıyla hayatına yer veriliyor. Mustafa Kemal Paşa, 10 Ocak 1922’de Vakit Gazetesi’nde yayımlanan, gazetenin Başyazarı Ahmet Emin (Yalman)’a verdiği mülakatında şunları anlatıyor: “Bir gün sınıfımızda bir çocukla kavga ettim. Öğretmen beni yakaladı. Çok dövdü. Bütün bedenim kan içinde kaldı. Büyükannem zaten okulda okumama karşıydı, hemen okuldan çıkardı. Yakınımızda Binbaşı Kadri Bey isminde bir kişi oturuyordu. Oğlu Ahmet Bey askeri ortaokula devam ediyor ve okul giysisi giyiyordu. Onu gördükçe ben de hevesleniyordum. Sonra sokaklarda subaylar görüyordum. Bu aşamaya ulaşmak için izlenmesi gereken yolun askeri ortaokula girmek olduğunu anlıyordum.