Fa­iz lo­bi­si... Dün­ya­da böy­le bir te­rim yok! “Ne­re­den çık­tı bu?” di­ye in­ter­net­ten araş­tı­rır­ken en man­tık­lı açık­la­ma­yı zay­tung.com ad­lı gır­gır in­ter­net ha­ber si­te­sin­de bul­dum.
Di­yor­lar ki; “İn­gi­liz Dil Ku­ru­mu, İn­gi­liz­ce “in­te­rest lobb­y” (çı­kar lo­bi­si) söz­cü­ğü­nü yan­lış çe­vi­re­rek “fa­iz lo­bi­si­” adıy­la ye­ni bir te­rim icat eden Baş­ba­kan Er­do­ğa­n’­ı müm­kün­se bir sü­re da­ha “o­ne mi­nu­te­” se­vi­ye­si­ni aş­ma­ma­sı ko­nu­sun­da uyar­dı...”
“In­te­rest lobb­y” İn­gi­liz­ce­’de çı­kar lo­bi­si ola­rak kul­la­nı­lır. Eğer fa­iz lo­bi­si de­nil­mek is­ten­sey­di “in­te­rest ra­te lobb­y” de­nil­me­liy­di.
Ni­te­kim Go­og­le­’da “in­te­rest ra­te lobb­y” ara­ma­sı ya­pın, gö­re­cek­si­niz. Kar­şı­nı­za 26 bin 500 so­nuç çı­ka­cak. So­nuç­la­ra gö­re 10 - 15 ta­ne­si ha­riç ta­ma­mı Er­do­ğan ve Tür­ki­ye ile il­gi­li. Ve li­te­ra­tü­re gi­ri­şi 2010 yı­lın­da...
“In­te­rest ra­te lobb­y” ara­ma­sın­da ilk ya­zı­la­rın Sa­bah ve Za­man ga­ze­te­le­ri kay­nak­lı ol­du­ğu gö­rü­nü­yor.

Fa­iz lo­bi­si­nin ta­rih­çe­si

Fa­iz lo­bi­si­nin İk­ti­dar ta­ra­fın­dan ilk di­le ge­ti­ri­li­şi Eko­no­mi Ba­ka­nı Za­fer Çağ­la­yan ta­ra­fın­dan ol­muş. Ger­çi ha­len te­le­viz­yon­lar­da ay­nı is­tik­ra­rı­nı sür­dü­rüp, “fa­iz lo­bi­si bu gü­ne ka­dar Tür­ki­ye­’den 1.5 tril­yon do­lar sö­mür­müş­tü­r” di­yor. Bu he­sa­bı na­sıl yap­mış­sa ar­tık...
Borç al­maz­san fa­iz öde­mez­sin. Bu ka­dar ba­sit... Ol­duk ol­ma­dık yer­de ça­ta­cak mih­rak ara­yan Baş­ba­kan Er­do­ğan ise Ocak 2012’de “Fa­iz lo­bi­si­ne kar­şı sert ön­lem ala­ca­ğı­z” di­ye­rek res­mi açı­lı­şı yap­mış.
Eko­no­mi pi­ya­sa­la­rı­nın içe­ri­sin­de yoğ­rul­muş iki eko­no­mist ba­kan­dan Ma­li­ye Ba­ka­nı Meh­met Şim­şek bir ke­re bi­le “fa­iz lo­bi­si­” söy­le­mi­ni kul­lan­ma­dı. Kul­lan­maz za­ten...
Baş­ba­kan Yar­dım­cı­sı Ali Ba­ba­can sa­de­ce 1 kez kul­lan­mış; “Fa­iz lo­bi­si di­ye ad­lan­dı­rı­lan ba­zı ke­sim­ler Tür­ki­ye­’de fai­zin ar­tı­rıl­ma­sı­nı bek­li­yo­r” di­ye­rek. Bel­li ki, Baş­ba­ka­nı ya­lan­cı çı­kart­ma­mak için mec­bur kal­mış.

Ce­ha­let mi? İha­net mi?

Son­ra­sın­da eko­no­mi ca­hil­le­ri, yan­daş ba­sın, gün­dem olup te­le­viz­yo­na, ga­ze­te­ye çık­mak için her ko­nu­yu yo­rum­la­yan aka­de­mis­yen­ler, jö­le­li komp­lo teo­ris­yen­le­ri bu ya­ra­tı­cı te­ri­min üze­ri­ne at­la­mış, açık­la­ma­ya baş­la­mış­lar.
İd­di­alar o ka­dar abar­tı­lı ki fa­iz lo­bi­si­nin des­tek­çi­le­ri yurt­dı­şı men­şe­iliy­miş. Adam­lar­da böy­le bir te­rim bi­le yok!
Ba­tır­mak is­te­yip or­ga­ni­ze ol­sa­lar, emin olun sı­cak pa­ray­la be­ra­ber 500 mil­yar do­lar­la eko­no­mi­de taş üs­tün­de taş bı­rak­maz­lar. On­lar da za­rar eder, biz de ba­ta­rız.
Pe­ki, 130 mil­yar do­la­rı 11 yıl­da 500’e çı­kar­tır­ken lo­bi yok­tu da, şim­di mi var?