Dün Sultanahmet'te düzenlenen Doğu Türkistan eyleminde bir grup Ülkücünün "Çinli sandıkları için Güney Koreli turistelere saldırdıkları" iddia edilmişti. Programı organize eden Ülkü Ocakları'ndan bugün flaş bir açıklama geldi. Açıklamada iddia edildiğinin aksine Güney Koreli turistlere saldırı olmadığı, önce ülkücüler ile sivil polisler arasında ardından da ülkücülerin kendi arasında çıkan gerginliğin bu şekilde yansıtıldığı savunuldu.



İşte çok konuşulacak o açıklama;

"Doğu Türkistan’daki soydaşlarımızın yaşadıkları katliamlara, baskılara ve devlet terörüne dikkat çekmek amacıyla 4 Temmuz Cumartesi günü Beyazıt Meydanı’ndan Ayasofya meydanına kadar on binlerce insanın katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirdik. Başta İstanbul’daki Uygurların kurmuş oldukları vakıf ve dernekler ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek vererek katılım sağlamışlardır.Bu yürüyüşümüz esnasında onlarca yabancı turistin olduğu güzergâhta en küçük tatsız bir olay yaşanmamıştır.

Ayasofya Meydanı’nı dolduran kalabalığa konuşmalar yapılmış, ardından Doğu Türkistan’dan Türkiye’ye hicret etmek zorunda kalan bir Uygur anası elindeki 3 aylık bebeğiyle yaşadıkları sorunları gözyaşları içerisinde anlatmışlardır.

Söz konusu konuşmanın yapıldığı sırada otobüsümüzün arkasındaki alanda, görevli olduğu anlaşılan sivil polislerle bir grup arasında tartışma yaşanmıştır.

Emniyet güçleriyle, bir grup arasında yaşanan bu olay bazı televizyon ve gazeteler başta olmak üzere sosyal medya “Ülkücüler Çinli zannettikleri Korelilere Saldırdı” şeklinde yansıtılmıştır.

İddia edildiği gibi kesinlikle Koreli turist kafilesine herhangi bir saldırı olmamıştır. Ne Koreli ne de başka bir turist kafilesi saldırıya uğramıştır. İddia edildiği gibi böyle çirkin bir olay asla yaşanmamıştır.

Kendi yayınladıkları haberlerde de görülmektedir ki herhangi bir turist kafilesine saldırı yoktur. Orada yaşanan hadisenin emniyet güçleriyle olduğu apaçık ortadadır.

Eğer böyle bir saldırı olmuşsa, saldırı anının kameralara ya da fotoğraflara yansımış olması gerekmez miydi?

Saldırıya uğradığı iddia edilen Koreli turist ya da turistlerde darp izlerinin olması gerekmez miydi? Yahut saldırıya uğradığı iddia edilen kişiler polis ekipleri tarafından koruma altına alındığı gösteren video ya da fotoğrafı olması gerekmez miydi?

Saldırıya uğradığı iddia edilen bayan kamera görüntülerinde sadece gülerek ben Koreliyim demiştir. Siz hiç saldırıya uğrayan kişinin güldüğüne şahit oldunuz mu?

Hele hele böyle saldırıya uğradığı iddia edilen turist ise ağlamaması, panik yapmaması size normal geliyor mu?

Polislerin onları koruma çemberine alarak refakat ediyor olmaları lazım değil mi?

Vicdan ve ahlak sahibi her insan ve gazeteci yukarıda sorduğumuz soruların cevabını bulduğu vakit olayın gerçek yüzü açığa çıkacaktır. Biz açık ve net bir şekilde söylüyoruz ki; bu bir iftiradır, yalandır. Bu ülkücü harekete yapılmış hayâsızca ve insafsızca bir algı operasyonudur.

Emniyetten tarafımıza yapılan ilk açıklama bir polis memurunun gereksiz sert tutumu yüzünden polis ve grup arasında böyle bir tartışmanın yaşandığıdır.  Bu polis memuru hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı da yine emniyet tarafından kurumumuza bildirilmiştir."



Çin'den Türkiye uyarısı

Çin'den Türkiye uyarısı