Önce çay ocağıydı
Galata Kulesi’nin bitişiğindeki işletme, ilk olarak bir masa ve çay ocağından ibaretti.

Bora ERDİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kulenin yanındaki çay ocağının işletmesini BELTUR’a verdi. Şirket de buraya kafe açtı. Bu dönüşüm büyük tepki çekti...

İSTANBUL’un tarihi mekanlarından Galata Kulesi de rant alanı haline geldi. Geçen yıl kulenin bitişiğine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından işletmesi BELTUR’a verilen bir çay ocağı açılmıştı. Vatandaşların sitem ettiği çay ocağı, tepkilere rağmen büyümeye devam etti. Şirket, çivi çakılması dahi yasak olan Galata Meydanı’ndaki çay ocağını tramvay görünümlü kafeye dönüştürdü.



Şimdi tramvay-Kafe yaptılar
BELTUR, tepki toplayan çay ocağının yerine tramvay görünümlü bir kafe kondurdu.

Yasal olarak işletme açan şirketler, yeni adres bilgilerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bildirmek zorunda. Ticaret Kanunu gereği, Ticaret Sicil Gazetesi’nde şirketin şubelerinin yerleri beyan edilerek gazetede yayınlanır. Ama BELTUR’un bu adres beyanı, Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer almıyor. BELTUR’un bu kafesine, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Hakkı Sağlam da tepki gösterdi.
Yapının kaçak durumda olduğunu belirten Hakkı Sağlam, konuyla ilgili Belediye Meclisi’ne soru önergesi verdi. CHP’li Meclis Üyesi Sağlam verdiği soru önergesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne şu soruları sordu: “Anılan işletmenin açılmasına ilişkin BELTUR A.Ş. tarafından hangi tarihte yönetim kurulu kararı alınmıştır? Karar sayısı nedir? Kararın tescil edilerek yayınlandığı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi tarih ve sayısı nedir?”