İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü’nde, İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliğince (AYBİR) düzenlenen “Yeni Türkiye ve Yeni Anayasa” başlıklı konferansta konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı (TBMM) İsmail Kahraman gündeme bomba gibi düşen "laiklik" çıkışında bulundu. Meclis başkanı Kahraman resmen "Laiklik yeni anayasada olmamalıdır" dedi. Kahraman'ın sözleri ortalığı karıştırdı.

Sozcu.com.tr


“LAİKLİK YENİ ANAYASADA OLMAMALIDIR”


1982 Anayasası’nın herhangi bir yerinde Allah lafzının geçmediğini belirten Kahraman, şöyle devam etti: “Ama Anayasa inanca göre tasnif edildiğinde, bu 82 Anayasası da, 61 Anayasası da dindar anayasalardır. Neden? Resmi tatiller, Kurban Bayramı, Ramazan Bayramı’dır. Din  dersleri mecburidir ve inanca dayalı bir yapısı vardır. Yani seküler değildir, dindar anayasadır. Laiklik tarifi de ona göre olmalıdır. Laiklik bir kere yeni anayasada olmamalıdır. Dünyada üç anayasada laiklik var. Fransa, İrlanda, bir de Türkiye’de var. Tarifi de yok. İsteyen, istediği gibi bunu yorumluyor. Böyle bir şey olmamalıdır. Dindar anayasa meselesinden anayasamızın kaçınmaması lazım. Dini olarak bahsetmesi lazım.”

“LADİNİLİK OLMAMALI YENİ ANAYASA’DA VE DİNDAR BİR ANAYASA OLMALI”


Bazı ülkelerdeki anayasalarda dini ibarelerin bulunduğunu söyleyen ve örnekler gösteren Kahraman, “Peki niye biz Müslüman bir ülke olarak, dinden kendimizi arındırma,  geri çekme durumunda olacağız? Niye? İslam İşbirliği Örgütü’ne kayıtlıyız, üyesiyiz, kurucusuyuz. İslam Kalkınma Bankası’nda varız. Bir İslam ülkesiyiz. Nedir yani? Neden? Ladinilik olmamalı yeni anayasada ve dindar bir anayasa olmalı” dedi.

MECLİS BAŞKANI'NIN DOKUNULMAZLIĞI DA GÜNDEMDE


Kahraman'ın açıklamaları ortalığı karıştırdı. ”Yeni Anayasa’da laiklik olmamalı” diyen Kahraman, ettiği yemini de unuttu. Yemin metninde “…laik Cumhuriyete bağlı kalacağıma, Anayasa’ya sadakatten ayrılmayacağına şerefim üzerine ant içerim” ifadesi yer alıyor. Anayasa’nın ilk 3 maddesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin laik bir devlet olduğu yer alıyor ve bu maddelerin değiştirilmesi teklif dahi edilemiyor. TBMM Başkanı hem yemin metnine sadık kalmadı hem de değiştirilmesi teklif dahi edilemeyecek maddenin kaldırılmasını istedi. BU hukukçulara göre Kahraman'ın dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesine 'neden' olarak gösteriliyor.

ERDOĞAN'A ALTIN SİKKE HEDİYE ETMİŞTİ


Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hemşerisi de olan Birlik Vakfı Başkanı ve Eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman, Meclis Başkanlığına adaylığı açıklanmadan önce Türk Talebe Birliği ve Birlik Vakfı’nın düzenlediği ‘Fetih Ruhu, Fatih ve Gençlik' konulu kompozisyon yarışmasının ödül töreninde dönemin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a fetih hadis-i şefinin olduğu tablo, üzerinde resmi bulunan altın sikke ve annesi ile kendisinin resminin olduğu bir tablo hediye etmişti.


Kahraman orada yaptığı konuşmasında, "Biz darphanede bir tarafında Fatih’in tuğrası bir tarafında Başbakanımızın resmi olan 22 ayar bir sikke bastırdık. Onu devlet başkanımıza takdim ediyorum. Lütfen kabul buyursunlar. Dilim sürçmüş değil Sayın Başbakanım. Çünkü devletimizin Cumhuriyet döneminin yüzüncü yılını başkanlığınızda kutlayacağız. Durmak yok göreve devam. İnşallah 10 Ağustos’tan itibaren de Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet başkanı olacaksınız” demişti.