94. yılını kutladığımız Cumhuriyet Bayramı 1923’te ilk Meclis Cumhuriyet’in ilan etmesiyle başladı. Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i çok zor şartlarda kurdu. 1923 yılında Türkiye perişan, millet sefalet içindeydi. Yıllarca süren savaş yüzünden memleket baştan sona harap olmuştu. Her taraf viraneydi, hiçbir uygar kurum yoktu. Atatürk, yalnızca Türkiye’nin değil, tüm dünyanın saygı duyduğu büyük bir liderdi. Nesiller geçse de bu millet için yaptıkları asla unutulmayacak.

29 Ekim 1923 Türk halkının tarihinde çok önemli bir yere sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk  10. yıl nutkunda bugünün en büyük bayram olduğunu belirtmiştir. 628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim, 1925’ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde bayram olarak kutlanmaya başlamıştır. İşte Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Cumhuriyet ile ilgili özlü sözleri...

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN CUMHURİYET İLE İLGİLİ SÖZLERİ

* Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır. Samimi ve meşru olmak şartıyla her fikre hürmet ederiz.

* Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.

ataturk

* Türk milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.

Cumhuriyet, yeni ve sağlam esaslariyle, Türk milletini emin ve sağlam bir istikbal yoluna koyduğu kadar, asıl fikirlerde ve ruhlarda yarattığı güvenlik itibariyle, büsbütün yeni bir hayatın müjdecisi olmuştur. 1936 (Atatürk'ün S.D. I, S. 372)

* Türkiye Cumhuriyeti mesut, muvaffak ve muzaffer olacaktır. 29 Ekim 1923 (Nutuk II, S. 814-15)

* Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız. 1923 (Atatürk'ün S.D. III, S. 71)

* Onlar, kolaylıkla anlayacaklardır ki, çürümüş bir hanedanın, halife unvanıyla başının üstünden zerre kadar uzaklaşmasına imkân kalmayacak surette muhafazasının mecburî kılan bir devlet şeklinde, cumhuriyet idaresi ilân olunsa bile, onu yaşatmak mümkün değildir. 1927 (Nutuk II, S. 831)

[old_news_related_template title="Asırlık Behiye nine: Atatürk gelmeden önce her tarafta savaş vardı" desc="Diyarbakır'ın Silvan İlçesi'nde resmi kimlikte 99 yaşında olmasına rağmen torunlarının 117 yaşında olduğunu öne sürdüğü Behiye Taşkıran, Cumhuriyet Dönemi öncesinde savaş olduğunu belirterek, Atatürk'ün bölgeye gelmesiyle savaşların sona erdiğini söyledi. 3 kez kıtlık yaşadığını anlatan Behiye nine, 'Doğal, hayvansal ürünler ve yeşil otlarla beslenerek ayakta kaldım. Savaşlar çok kötü. Atatürk gelmeden önce her tarafta savaş vardı. O, geldi savaş bitti' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/behiye-nine-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/asirlik-behiye-nine-ataturk-gelmeden-once-her-tarafta-savas-vardi-2067312/"]

* Bugünkü hükûmetimiz, devlet teşkilâtımız doğrudan doğruya milletin kendi kendine, kendiliğinden yaptığı bir devlet teşkilâtı ve hükûmettir ki, onun ismi Cumhuriyettir. Artık hükûmet ile millet arasında mazideki ayrılık kalmamıştır. Hükümet millettir ve millet hükûmettir. Artık hükûmet ve hükûmet mensupları kendilerinin milletten ayrı olmadıklarını ve milletin efendi olduğunu tamamen anlamışlardır. 1925 (Atatürk'ün S.D. II, S. 230)

* Son senelerde milletimizin fiilen gösterdiği kabiliyet, istidat, idrak, kendi hakkında kötü fikir besleyenlerin ne kadar gafil ve ne kadar tetkikten uzak görünüşe düşkün insanlar olduğunu pek güzel ispat etti. Milletimiz haiz olduğu özelliklerini ve liyakatini hükûmetinin yeni ismiyle medeniyet dünyasına daha çok kolaylıkla göstermeğe muvaffak olacaktır. Türkiye Cumhuriyeti, cihanda işgal ettiği mevkiye lâyık olduğunu eserleriyle ispat edecektir.

ataturkun-sozleri

* Temeli büyük Türk milletinin ve onun kahraman evlâtlarından mürekkep büyük ordumuzun vicdanında akıl ve şuurunda kurulmuş olan Cumhuriyetimizin ve milletin ruhundan mülhem prensiplerimizin bir vücudun ortadan kaldırılması ile bozulabileceği fikrinde bulunanlar, çok zayıf dimağlı bedbahtlardır. Bu gibi bedbahtların, Cumhuriyetin adalet ve kudret pençesinde lâyık oldukları muameleye maruz kalmaktan başka nasipleri olmaz. Benim naçiz vücudum birgün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşıyacaktır. Ve Türk milleti emniyet ve saadetinin kefili olan prensiplerle medeniyet yolunda, tereddütsüz yürümeğe devam edecektir. 1926 (Atatürk'ün S.D. III, S. 80)

* Gelecek nesillerin Türkiye de Cumhuriyetin ilanı günü, ona en merhametsizce hücum edenlerin başında, cumhuriyetçiyim iddiasında bulunanların yer aldığını görerek şaşıracaklarını asla farz etmeyiniz! Bilâkis, Türkiye'nin münevver ve cumhuriyetçi çocukları, böyle cumhuriyetçi geçinmiş olanların hakikî zihniyetlerini tahlil ve tesbitte hiç de tereddüde düşmeyeceklerdir.

* Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyeti kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün icaplarını sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır. 1933 (Afetinan, Atatürk Hakkında B. H., S. 251)



 

[old_news_related_template title="29 Ekim mesajları! Cumhuriyet bayramına özel kutlama mesajları" desc="29 Ekim Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun. Bu özel ve anlamlı günü sevdiklerinizle paylaşmanız için hem SMS hem de sosyal medya yani Facebook ve Twitter'a özel mesajları derledik. İşte 29 Ekim'in anlamına uygun Cumhuriyet Bayramı mesajları..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/29-ekim-mesajlari-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/29-ekim-mesajlari-cumhuriyet-bayramina-ozel-kutlama-mesajlari-2067057/"]

 

[old_news_related_template title="Cumhuriyet Bayramı şiirleri, 29 Ekim şiirleri! Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!" desc="Cumhuriyet Bayramı şiirleri ve sözleri haberimizde yer alıyor... 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurdumuzda büyük coşkuyla kutlanacak, her sene resmi olarak bir buçuk günlük tatil içeren Cumhuriyet Bayramı bu sene cumartesi gününe denk geliyor. İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı şiirleri ve sözleri..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/29-ekim-siirleri-cumhuriyet-bayrami-siirleri.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/cumhuriyet-bayrami-siirleri-29-ekim-siirleri-cumhuriyet-bayrami-kutlu-olsun-2066195/"]