Chp genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adalet yürüyüşüne Zülfü Livaneli de katıldı, yağmur altında şarkı söyleyerek yürüdüler.

*

E günaydın.

*

23 sene önce...
1994 yerel seçiminde...
SHP’nin İstanbul büyükşehir belediye başkan adayıydı Zülfü Livaneli.
CHP’nin adayı Ertuğrul Günay’dı.
DSP’nin adayı Necdet Özkan.
DYP’nin adayı Bedrettin Dalan.
ANAP’ın adayı İlhan Kesici’ydi.

*

1994’te SHP’nin adayı olan Zülfü Livaneli sonradan CHP’ye geçti, CHP milletvekili oldu, hatta CHP genel başkan adayı olmaya çalıştı, olamayınca istifa etti. Zülfü Livaneli’nin SHP adayı olduğu dönemde, SHP genel başkanı Murat Karayalçın’dı, o da sonradan CHP’ye geçti, CHP milletvekili oldu, CHP’nin Ankara büyükşehir belediye başkan adayı oldu, hatta CHP genel başkan adayı oldu, kazanamayınca istifa etti, gitti Fikri Sağlar’la yeni parti kurdu, sonra gene CHP’ye döndü, gene CHP’nin Ankara büyükşehir adayı oldu, sonra CHP İstanbul il başkanı oldu. Fikri Sağlar da CHP’den SHP’ye geçmişti, yeni parti kurdu, sonra gene CHP’ye geçti, şimdi gene CHP milletvekili oldu.

*

1994’te CHP’nin adayı olan Ertuğrul Günay, CHP milletvekiliydi, CHP genel sekreteriydi, CHP genel başkanlığına bile aday oldu, CHP’den kovuldu, gitti Fazilet Partili Mehmet Bekaroğlu’yla yeni parti kurmaya çalıştı, beceremediler, gitti AKP’ye girdi, AKP milletvekili oldu, AKP’den bakan oldu, sonra AKP’den de kovuldu. Siyasal İslamcı Mehmet Bekaroğlu ise, Fazilet Partisi kapatılınca Saadet Partisi’ne geçti, HAS Parti kurucusu oldu, HAS parti AKP’yle birleşince, gitti bu sefer CHP milletvekili oldu, CHP genel başkan yardımcısı oldu!

*

1994’te DSP’nin adayı olan Necdet Özkan, Hüsamettin Özkan’ın ağabeyiydi. O sırada DSP’nin kurucu genel başkanı olan Rahşan Ecevit, sonradan DSP’den istifa etti, yeni parti kurdu, sonradan CHP’ye katıldı. Hüsamettin Özkan da, DSP milletvekiliydi, DSP bakanıydı, sonra DSP’den istifa etti, gitti yeni parti kurdu.

*

1994’te DYP’nin adayı olan Bedrettin Dalan, aslında ANAP kurucusuydu, ANAP’ın İstanbul büyükşehir belediye başkanıydı, ANAP’tan istifa etti, gitti yeni parti kurdu, kurduğu parti DYP’yle birleşti, DYP milletvekili oldu, DYP genel başkanlığına bile aday oldu, sonra gene DYP’den istifa etti, gene ANAP’a geçti.

*

1994’te ANAP’ın adayı olan İlhan Kesici, Demirel ailesinin damadıydı, “aileden torpilli” demesinler diye, siyaset hayatına DYP’den değil ANAP’tan başladı, ANAP milletvekili oldu, sonra CHP’ye geçti, CHP milletvekili oldu.

*

Netice?

*

CHP, DSP, SHP birbirini yedi.
Bedrettin Dalan’la İlhan Kesici birbirini böldü.
Sadece yüzde 25 oy alan Tayyip Erdoğan aradan sıyrıldı, kılpayı başkan seçildi...
Seçiliş o seçiliş!

*

Halbuki, sol toplamı katbekat yetiyordu.
Merkez sağ toplamı, açık farkla kazanıyordu.

*

SHP’yle CHP sonradan birleşti.
DYP’yle ANAP sonradan birleşti.
Ama...
Atı alan Üsküdar’ı geçti!
Çoğunluğun bölünmesinden, koltuk kavgasından faydalanan Tayyip Erdoğan rejimi değiştirdi.

*

İbret kronolojisidir bu.

*

Zülfü Livaneli’nin CHP’yle birlikte adalet yürüyüşüne katılmasına bu yüzden “günaydın” diyorum.

*

Tek tesellimiz, geç de olsa zararın neresinden dönülürse kardır.

*

Ya 23 senedir akıllanmayan, akılsız başın cezasını ayaklar çekecek.
Ya da aklı başında insanlar bu defa kafa kafaya verip “ortak akıl” üretecek.