ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketinin devreye girmesi sebebiyle bugünün 'tarihi bir gün olduğunu' söyleyen Netanyahu, "ABD Başkanı Trump'a bu cesur ve önemli kararından dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Bu kararın, istikrar ve barışın yanı sıra güvenliğe de katkı sağlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

TWİTTER'DAN DA TEŞEKKÜR ETTİ

Öte yandan İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman da Twitter hesabından paylaştığı mesajında, İran'a uygulanmaya başlanan yaptırımdan dolayı Trump'a teşekkür ederek, "ABD, tek bir hareketle İran'ın Suriye, Lübnan, Gazze, Irak ve Yemen'e yerleşmesine büyük darbe vurdu. Başkan Trump yine yaptın" cümlelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="ABD'den yaptırım açıklaması" desc="ABD İran ile 2015 yılında yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından İran'ın petrol, bankacılık ve taşımacılık sektörlerine yönelik yaptırımları tekrar başlattı. 50 İran bankası ile 700 İranlıyı yaptırım listesine aldı. ABD, İran yaptırımlarında Türkiye'ye geçici muafiyet tanıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/tupras_16_9_1541427635.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/abdden-yaptirim-aciklamasi-2721159/"]

ABD Başkanı Trump, 8 Mayıs'ta nükleer anlaşmadan çekildiğini duyurmuş ve İran'ın ABD dolarına erişimini, devlet tahvili satmasını, altın ve diğer değerli madenler ile çelik, alüminyum, kömür gibi metallerle ticaret yapmasını ve yolcu uçağı ya da parçalarını ithal etmesini engelleyen yaptırım paketini 7 Ağustos'ta resmen hayata geçirmişti.

[old_news_related_template title="Global para transfer sistemi SWIFT'ten İran açıklaması" desc="Belçika kökenli global para transfer sistemi SWIFT, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar kapsamında bazı İran bankalarının işlemlerini dondurduğunu açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/swift-reuters_16_9_1541429239.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/global-para-transfer-sistemi-swiftten-iran-aciklamasi-2721266/"]

ABD'nin İran'a yönelik ikinci yaptırım paketi, 180 günlük sürenin dolmasının ardından bugün devreye girdi. Bugünden itibaren İran Ulusal Petrol Şirketi, İran Petrol Ticaret Şirketi ve Ulusal Tanker Şirketi'ne uluslararası kısıtlamalar getirilirken, ekonomisi büyük ölçüde petrole dayalı İran'dan petrol ve ürünlerinin satışına yaptırımlar uygulanacak.