PPK toplantısı sonrası yapılan açıklamaya göre, yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükselişin genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırdığı belirtildi.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Merkez Bankası'nın faiz arttırımı kararı doları düşüşe geçirdi" desc="Gün içinde durdurulamayan dolar Merkez Bankası'nın aldığı toplantı kararının ardından bir nebze de olsa düşüşe geçti. 4,80 seviyesinde seyreden dolar, toplantı sonrası 4,60'ın altına geriledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/ekonomi/son-dakika-haberi-merkez-bankasinin-faiz-arttirimi-karari-dolari-dususe-gecirdi-2425608/"]

TOPLANTI SONRASI ALINAN KARARLAR

“Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve Borsa İstanbul Repo–Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının aşağıdaki gibi belirlenmesine karar vermiştir:

-Gecelik faiz oranları: Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutulmuştur.

-Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8 düzeyinde sabit tutulmuştur.

-Geç Likidite Penceresi faiz oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutulurken, borç verme faiz oranı yüzde 13,5’ten yüzde 16,5’e yükseltilmiştir.”

-“AÇIKLANACAK HER TÜRLÜ YENİ VERİNİN VE HABERİN KURUL’UN GELECEĞE YÖNELİK POLİTİKA DURUŞUNU DEĞİŞTİRMESİNE NEDEN OLABİLECEĞİ ÖNEMLE VURGULANMALIDIR”-

“Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir” denilen açıklamada,  Merkez Bankasının fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğinin altı çizildi. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürüleceği dile getirilen açıklamada, “Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.”

PPK toplantısına Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ile Ömer Duman, Erkan Kilimci, Emrah Şener, Murat Uysal katıldı.