Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır seçim meydanlarında, açılışlarda, katıldığı tüm etkinliklerde yaptığı konuşmaların merkezinde İstanbul, eleştirilerinin odağında da 1989-1994 döneminde kenti yöneten Nurettin Sözen var. Kendisinden sonra koltuğuna oturan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi dönemine ilişkin eleştirilerine SÖZCÜ aracılığı ile yanıt veren Nurettin Sözen, “Ben 5 yıllık görev süremde 15 uluslararası proje yaptım. Kendisi benim projelerimi tamamlamak dışında ne yaptı?” diye sordu.

Erdoğan’ın İstanbul’daki susuzluk ve çöp yığınları ile ilgili söylediklerini artık ciddiye almadığını söyleyen Sözen “Rasyonel bir insanın 30 yıl önceki susuzluktan bahsetmesi ne anlama geliyor? Ne yapmak istiyor? Bundan ne kazanıyor? 90 yıllarda kuraklık olduysa bugün ben ne yapabilirim? İnsanların vereceği oyda bunun ne etkisi olabilir?” diyor.

nurettin-sozen-sozcuye-konustu-10 Nurettin Sözen, Sözcü'den Özlem Güvemli'nin sorularını yanıtladı.


Prof. Dr. Nurettin Sözen’in İstanbul’da hayata geçirdiği “ilkler” ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eleştirilerine ilişkin yaptığı çarpıcı yorumlar satırbaşları ile şöyle:

 BEN PARK OTELİ YIKTIM SEN ZEYTİNBURNU’NDA NE YAPTIN?


Ben Taksim’deki Park Oteli simgesel olarak peynir keser gibi 15 katını kestim. Törenle traşladık. Niye tören yaptık? Böyle kent suçları bir daha işlemesin  diye yaptık. Sen Zeytinburnu’nda 16/9 için ne yaptın? Onlar hala orada duruyor. Benim Park Otel’de yaptığımın karşısına sen de bir şey koy, kentin siluetini korumak için yaptığın.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

HALİÇ’TE ONLAR GİBİ ÇÖPÜ HALININ ALTINA SÜPÜRMEDİM


Haliç’i temizlemek için İBB Meclisi’nde bir hafta bilimsel toplantı düzenledik. Uzmanları topladık. Zamanla kirlenmişti. Tarama imkanı yoktu. Dip taraması yapılsa tabanda kayma riski vardı. Biz Haliç’in  kuzey kolektörünü tamamladık. Güney zaten tamamlanmıştı. Kolektörler tamamlanınca Haliç’te kirlilik durdu. Engel olan Galata Köprüsü’nü hocaların uygun gördüğü yere taşıdık. Haliç’te onların yaptığı gibi halının altına çöp süpürmedik. Onlar tarama yaparak dip çamurunu kentin baraj havzalarına döküp şehri kirlettiler. Biz bilimsel raporlarda yazanları uyguladık. Haliç’in kirlenmesini önleyince mesele zaten bitiyor.

BİZİM ÇÖP DEPOLAMA PROJEMİZ KULLANILIYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık konuşmalarında çöp dağlarından bahsediyor. Bir cumhurbaşkanının gerçek dışı ifadelerde bulunmasına çok üzülüyorum. En çok bilmesi gereken kişi o. Halkı nasıl kandırdığına şaşarak bakıyorum. 30 yıl oldu ben görevi bırakalı hala ‘İstanbul ve çöp’ diyor. İstanbul’un çöp sorunu hep vardı. Vahşi depolama yöntemi kullanılıyordu. Biz geldiğimiz günden itibaren çöpe çözüm aradık. Avrupa yakasında ve Anadolu yakasındaki katı atık depolama merkezlerini tespit ettik. Geri dönüşüm ve depolama alanlarının planlaması yapıldı. Çöp taşıyan 50 tonluk 50 adet kamyon aldık. Bu projenin yüzde 90’ı bitmişti. Türkiye’de ilk defa bizim dönenimizde hastane çöpleri ayrı toplanmaya başlandı. Çöpe biz tarihi bir çözüm ürettik. Sonuçta çok güzel iftihar edeceğim bir şey çıktı ortaya. Hala kullanılıyor. Biyolojik arıtması olan, geri dönüşümü olan, metan gazını ayıran bir proje yapmışız. İBB Başkanlığı yapmış bir siyasetçinin çöpten bu şekilde söz etmesini yakıştıramıyorum.

FOTO:SÖZCÜ - Nurettin Sözen Sözcü'nün sorularını yanıtladı. FOTO:SÖZCÜ - Nurettin Sözen Sözcü'nün sorularını yanıtladı.

GREV DEMOKRASİNİN GEREĞİ


Türkiye’de yapılmış en büyük toplu sözleşmeyi yaptım. Bugün hala bir örneği yok. Refah payı yüzde 10’du. 80’li yıllardan itibaren yapılmayan toplu sözleşmelerden doğan hakları da geriye dönük olarak ödedim. Böyle bir toplu sözleşme yapan yönetici grev olur da engeller mi? Maalesef çöpte grev  yaptılar. Bazıları sendikalara kızdı  ‘o toplu sözleşmelere rağmen nasıl greve çıktınız’ diye. Ben kızmadım. Grev en doğal haklarıydı. Sendikasız toplu sözleşmesi grevsiz bir düzende pırıl pırıl bir kentte yaşamaktansa sendikası olan grev yapılabilen bir ortamda çöp yığınları olmasını normal karşılarım. Demokrasiye inanıyorsanız sendika ve grev olacaktır.

FOTO:SÖZCÜ FOTO:SÖZCÜ

İLK METROYU BEN YAPTIM, ZARFLARI ERDOĞAN’A BIRAKTIM


Türkiye’nin ilk metrosunu biz yaptık. İktidarın elimizi kolumuzu bağlaması nedeniyle de İBB’nin kaynaklarını kullanarak yaptık. Taksim-Levent arasındaki 14 kilometrelik hattı planladık. Ben görevden ayrıldığımda 10 kilometresi tamamlanmıştı. 10 kilometrenin elektrifikasyon ve sinyalizasyon işleri ihale aşamasına gelmişti. İhaleyi yaptım fakat teklif zarflarını topladığımda tekrar başkan olmayacağım anlaşıldı. Teklif zarflarını mühürleyerek kasaya koydum, benden sonraki başkan açsın diye. Erdoğan zamanında açıldı zarflar. Siemens kazanmıştı onu iptal ettiler. İhaleyi şu anki damadı olan ailenin şirketi ile bir Fransız şirketine verdiler.

ÇAMLICA KULESİ’NİN İHALESİ BİLE YAPILDI


Şu an yapılmakta olan Çamlıca’daki kule projesi 1991’de planlandı, ihalesi yapıldı. Bir miktar peşin para verildi. Temel atıldı, tören düzenledik. 30 yıl geçti şimdi yapıyorlar.

MARMARAY PROJESİNİ BİTİRİP TESLİM ETTİK, DAVET BİLE ETMEDİLER


Göreve geldiğimizde iki yakayı denizin altından bağlayacak tünel için ODTÜ’ye proje hazırlattık. “Metrodan sonra tüp geçidi ihale edeceğim” diye manşet haberlerim oldu. Tüp geçit , Asya-Avrupa bağlantısı için çok önemliydi. Bütün projesi hazırdı. Sadece bir düşünce değildi, bitmiş bir projeyi teslim ettim. İhale noktasına gelmişti. Marmaray’ın açılışını yaptılar beni davet bile etmediler. Ömrümüz yetmediği için bu projeyi onlar yaptı. ODTÜ son revizyonu yaptı. İhale dosyası hazırlandı, ihale yapma fırsatı bulamadık.

SUSUZLUKTAN ÖLEN OLMADI


Az yağmur yağması inananlara göre Tanrı diğer insanlara göre doğa meselesi. Sonuçta bizim elimizde olmayan bir olay. Göreve geldiğim yıl su kıtlığı oldu. Kıtlığa çözüm için aldığımız önlemler mucizedir. İnanmış bir insan için azını yağdıran da çoğunu yağdıran da Tanrı. Bunu istismar etmesi ayıp değil mi? Susuzluktan kimse ölmedi ama sel baskınlarında 10’larca kişi öldü İstanbul’da.

DAĞLARI DELDİK DİYOR AMA…


Istranca dereleri regülatör projesi bir mühendisim “ben buldum” diyerek önüme getirdiği projedir. Denize giden boşa akan 7 derenin suları borularla şebekeye bağlandı. İhalesini yaptık, parasını ayırdık, istimlakler bitti, yurtdışından borular geldi. Gittik tören yaptık Erdal İnönü ile birlikte. İşler yolunda gidiyor. Birinci dere bitti açılış törenini de yaptık hizmete soktuk. Diğer dereler de bitmek üzereydi. Şimdi Siirt’te konuşuyor ‘dağları deldik İstanbul’a su getirdik’ diyor. Günah…

ÖVÜNDÜKLERİ MELEN PROJESİ DE BİZİM


Sazlıdere Barajı bizim dönemimizde yapıldı. Melen projesi de bizim. Ben görevden ayrılmadan 6 ay önce basın toplantısı yapıp Melen projesini anlattık. Melen’in suyunu 3 ishale hattı ile Darlık Barajı’na getirip deniz altından borularla Avrupa yakasına getireceğimizi anlattık. 30 yıl geçti tek ishale hattı ve tek geçiş yapılabildi. Kendilerine ait tek projeleri yok.

DOĞALGAZ PROJESİNE KURBAN KESİP BAŞLADIK


Benden önceki belediye başkanı doğalgaz projesi için bir Fransız şirketi ile anlaşma yapmış ama pürüzler giderilememiş. Biz geldik ‘doğalgaz önemli bir proje devlette devamlılık esastır bu projeyi tamamlayalım’ dedik. Sorunları çözdük ve İkitelli’de kurban keserek doğalgaz çalışmasına başladık. Bir sürü sorun çıktı, fiyat artışı istendi, uluslararası tahkime gidildi. Hepsini aştık. Her iki yakada aynı anda başladık ve tüm İstanbul’u kapsayacak şekilde sürdü. ‘İstanbul’un altına bomba döşeniyor’ diye haberler bile yapıldı. Biz projeyi sıfırdan başlattık ve bitirdik. Maskeyle dolaşıldığını söylüyor Erdoğan, bu nasıl bir senaryo ben öyle bir şey ne gördüm ne duydum. Hava kirliliğini karşı doğalgaz projesini tamamladım, tramvayı kent içine getirdim. Sen kalkıyorsun hava kirliliğinden bahsediyorsun, ayıp. Kendisi döneminde abone sayısını arttırmıştır ona itirazım yok.

TAKSİM’İN KİŞİLİĞİ KAYBOLDU


Taksim’deki tarihi su makseminin yanına cami yapılamaz, yasalara yönetmeliklere aykırı. Ama cami olduğu için kimse sesini çıkaramadı. Taksim’de ben istediğim şeyi yapamadım. Divan Oteli’ne kadar uzanan bir meydan projem vardı. Çalıştık üzerinde. Fakat Gezi Parkı’ndaki ağaçları ortadan kaldırmak gerekeceği için yapmadık. Şimdiki Taksim Meydanı, meydan değil. Meydan uzaktan seyretmek için değildir. İnsanların buluşması içindir. Kişiliği tamamen kayboldu. Zaten AKM de koruma kurulu kararlarına rağmen yıkıldı.

KADİR TOPBAŞ’A AYIP EDİLDİ


İstanbul’un en başından beri Kadir Topbaş değil hep Erdoğan yönetti. FETÖ  konusunda günahı boynuna ama gönderiliş yöntemini çok ayıpladım. 6 ay, 1 yıl görev süresinin dolmasını bekleyemediler istifa ettirdiler. Topbaş’a yapılan çok büyük bir saygısızlık. İBB başkanlığı onurlu ve şerefli bir mevki. Üstelik senin arkadaşın, senin partinden…Kamuoyuna hiçbir açıklama yapmadan istifa ettirildi. Topbaş ve Gökçek’i de ayıplıyorum aslında. Kimliğini, kişiliğini, varlığını yok sayan adama karşı nasıl sustunuz? Demek ki onlar da karşı çıkacak durumda değiller.

BELEDİYE BAŞKANI MEMUR GİBİ GÖREVDEN ALINAMAZ


Mahkeme kararı olmadan belediye başkanı görevden alınmaz. Sıradan memuru açığa alırsın soruşturmanın selameti için ama belediye başkanını alamazsın. Mahkeme alınmasına karar verirse alınır. Böyle olduğu halde Ataşehir ve Beşiktaş’ta başkanlar görevden alındı. OHAL  bahanesi ile Türkiye’de 44 belediye başkanı görevden alındı. Demokrasimiz için ayıp, halka da saygısızlık.