Ali Ekber Ertürk, Deniz Ayhan, İsmail Akduman/SÖZCÜ

Sayıştay'ın resmi internet sitesinde yayınlanan raporda, Samsun'un Canik Belediyesi'nde yaşanan usulsüzlükler tek tek anlatıldı. AKP'li Canik Belediyesi’nin sahibi olduğu şirketteki çalışanların sağlık primlerini ödemediği belirtildi.

“BU PARA NEREDE?"


Sayıştay’ın raporunu değerlendiren CHP eski il başkanı hukukçu Tufan Akcagöz, rapora göre akıbeti belli olmayan bir paranın söz konusu olduğunu belirterek: “Canik Belediyesi'nin kuruluş amacına uygun teslim ve hizmetleri ile ilgili işlemler dolayısıyla doğrudan giderleştirmesi ya da ilgili malın maliyetine eklenmesi gereken 6 milyon 823 bin 393 lira tutar, eklenmemiş. Sermaye miktarı 2 milyon lira ve belediye ait olan Canik İmar İnşaat Ticaret Ltd. Şti'nin muhasebe kayıtlarında 2 milyon lira borç bakiyesi bulunması gerekirken 1 milyon 404 bin 318 lira borç bakiyesi göstermiş ve 595 bin 681 liranın akıbeti belli değil. Bu para nerede?" diye konuştu.

[caption id="attachment_2726936" align="aligncenter" width="1024"]Canikli Belediyesi Canik Belediyesi[/caption]

İHALE YOK ENCÜMEN KARARI VAR

Canik Belediyesi’nin, kira süresi biten taşınmazlarla ilgili ihale yapmak yerine encümen kararıyla kira sürelerini uzattığını ve bunun da kanuna aykırı olduğunu belirten avutat Akcagöz, “Belediye, kiraladığı taşınmazları takip etmediği gibi, kira süresi biten taşınmazları da tamamen keyfi bir şekilde, ihale yapmadan kira sürelerini uzatmış. Belediye, bir kısım derneklere arsa ve taşınmaz tahsis etmiş, muhasebe kayıtlarında bunların takibini yapmamış, dolayısıyla kamu zararı oluşmasına neden olmuş. Belediyeye ait olan taşınmazlarla ilgili defter ve cetveller, kanuna uygun tutulmamış. Canik Belediyesi’nin ihaleleri hukuka uygun yapılmamış ve şaibeli" diye konuştu.

2 MİLYON 271 BİR 478 LİRA VERGİ SGK BORCU VAR

Asıl büyük kamu zararının ise vergi ve sosyal güvenlik kesintilerinin ilgili kurumlara ödenmemesi nedeniyle ortaya çıktığına vurgulayan Tufan Akcagöz, "Sadece 2017 yılı için toplamda 2 milyon 271 bin 478 lira vergi ve SGK ödemesi yapılmamış. Bunun gecikme faizini millet olarak hep birlikte ödeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE ELEKTRİĞİ BOL BULDU

Öte yandan CHP'Lİ Muğla Belediyesinin elektrik masrafı da şaşırttı.  Belediye elektriği özel şirketlerden alıyor. Başlangıçta 314 bin 906 TL olarak belirlenen sözleşme tutarı, 432 bin 462 TL’ye çıkarıldı, elektrik alımı yüzde 37 arttı.
Belediye, “Kış mevsiminin aşırı soğuk geçmesi nedeniyle elektrikli ısıtıcı kullandık” dedi.  Belediye’nin Devlet İhale Kanununa göre kiralanması gereken otogar alanını da yıllık 9 bin liraya Muğla Kent Hizmetleri Turizm Şirketi  MUTTAŞ'a devretti. MUTTAŞ da otoparkı çay bahçesi yaptı. Belediyede kadrolu çalışan işçilerin ücretli yıllık izinlerinin kullandırılmadığı da belirlendi. 34 işçinin 151 iş gününden 287 iş gününe kadar birikmiş yıllık ücretli izin hakkı olduğu görüldü.

İZMİR’DE “TEK İŞE, ÇİFT İHALE”

Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesinde ise "Çifte İhale" tespit etti. Belediye, il sınırlarındaki yollarında asfalt kaplama, bakım ve onarım işini kendi firması İZBETON’a yaptırırken, aynı iş özel bir firmaya daha verildi. Sayıştay, “İl içindeki onarımlar, yıllar boyunca tek yüklenici belediye şirketi İZBETON’dadır. Ancak tüm iş kalemleri neredeyse aynı olan özel bir firmaya da ihale edilmiştir.  İZBETON’a ait ihaleler kapsamında bulunan işler için ayrıca ihale yapılması uygun değildir’’ dedi.
Belediye ise ‘’ Sorumluluk alanımız genişledi, zorunluluk ve aciliyet gösteren ihtiyaçların karşılanması için ayrıca böyle bir ihaleye çıkıldı’’ savunmasını yaptı.

BU DA MHP’Lİ BELEDİYE: BOL KESEDEN YARDIM

Sayıştay, MHP'li Hatay Dörtyol Belediyesinin de ihtiyacı olmayan vatandaşlara sosyal yardım verdiğini ortaya çıkardı. Belediye’nin muhtaçlık değerlendirmesi yapmadan ve vatandaşın talebi olmadan ‘Sosyal amaçlı transfer’ yaptığı ortaya çıktı. Yardım adı altındaki harcamalar, hatalı olarak muhasebeleştirildi. Bu şekilde yaklaşık 200 bin TL’lik harcama, ihtiyacı olmayan vatandaşa gitti ve bu harcamaların ödendiğine dair imza da alınmadı. Belediye, Muhtaçlık belgesi ve yardım talebi olmayan 2 vatandaşın fayanslarını, dış cephe sıvalarını, elektrik tesisatını yaptı. 75 adet mutfak tüpü de dağıttı.

[old_news_related_template title="İSKİ’den Sayıştay’a darbe girişimi savunması" desc="İSKİ’nin elektronik cihaz ve sistemlerini bakım ve onarımı için açtığı ihalenin “pazarlık usulü” ile gerçekleştirilmesi mevzuata aykırı bulundu. Aralık ayında düzenlenen ihale ile ilgili İSKİ’nin 15 Temmuz Darbe girişimini gerekçe göstererek yaptığı savunmayı, Sayıştay yeterli bulmadı. Denetçiler, darbe girişiminden 5 ay sonra düzenlenen satın alma talep raporuna atıf yaparak “Aradaki bu süre zarfı acil ya da ivedi bir durumun olmadığına işarettir” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/resimid_66040711_6604071_16_9_1541668939.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/iskiden-sayistaya-darbe-girisimi-savunmasi-2726457/"]