Antibiyotikler, 1940'lı yıllardan beri kullanılan, bakterilerin neden olduğu ölümcül ve bulaşıcı hastalıkları iyileştirmek için kullanılan ilaçlar olarak bilinir. Antibiyotikler sayesinde son 75 yılda ortalama insan ömrünün uzadığı, milyonlarca hayatın kurtulduğu da bilinir. Ancak antibiyotiklerin kullanılması ile birlikte bakteriler direnç geliştirmeye başladı.Direncin gelişmesinde en önemli faktör antibiyotiklerin çok yaygın ve gereksiz yere kullanılması. Günümüzde dirençli bakteriler nedeniyle yılda yaklaşık 700 bin kişi hayatını kaybediyor.

OECD'DEN KORKUTAN RAPOR: 30 YIL İÇİNDE 2 MİLYON 400 BİN KİŞİ ÖLEBİLİR

Geçen hafta Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)'nin "Antibiyotik ve Bakterilerin İnsanlar Üzerindeki Etkileri" raporuna dikkat çeken Azap, "Bu rapora göre 30 sene içinde antibiyotiğe dirençli bakteriler nedeni ile dünyada 30 yıl içinde 2 milyon 400 bin kişinin öleceği kaydedildi. Raporda ayrıca, Türkiye Kore ve Yunanistan'da antibiyotiklerin bakterilere karşı direncinin düşük olduğu bilgisi paylaşıldı" dedi.

klimik

"TÜRKİYE'DE ON REÇETENİN EN AZ ÜÇÜNDE ANTİBİYOTİK VAR"

Program kapsamında açıklamalarda bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, halkı antibiyotik kullanımı konusunda uyardı. Azap, " Türkiye, OECD ülkeleri arasında kişi başına antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülke. On reçetenin en az üçünde antibiyotik olduğu biliniyor. Bu yoğun tüketimin sonucu olarak da direnç oranları diğer ülkelere kıyasla oldukça yüksek. Üstelik direnç sadece hastanelerde değil toplumda gelişen basit enfeksiyonlarda da tedavi güçlüğüne neden oluyor. Antibiyotik kullanımı akılcı şekilde yapılmazsa ülkemizi ve insanlığı kötü günler bekliyor. Türkiye'de artık antibiyotikler reçetesiz verilmiyor. Bu gereksiz antibiyotik kullanımını azaltmak çok önemli ve gerekli. Sadece direnç gelişimi için değiş ilaçların yan etkileri, gereksiz maliyet gibi sıkıntıları azaltmak açısından da önemli. Ancak ne yazık ki antibiyotiklerin yan etkileri olabilen ciddi ilaçlar olduğunu bilmeyen çok sayıda vatandaşımız reçeteye antibiyotik yazmaları konusunda hekim arkadaşlarımıza talepte bulunuyor. Antibiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirmez tersine vücuttaki faydalı bakterileri de öldürerek bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu yüzden doktor önermedikçe kesinlikle antibiyotik kullanılmamalıdır" diye konuştu.

"TOPYEKÜN, SEFERBERLİK HALİNDE ÇALIŞMAMIZ GEREKİYOR"

KLİMİK Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül de bütün dünyanın antibiyotik direncine karşı bir savaş başlattığını söyledi. Ergönül, "Devletlerin, hükümetlerin bize destek vermesini bekliyoruz. Bizim ülkemiz diğer Avrupa ülkelerine göre daha özel bir durumda. Bu alanda yapılan yatırımlar az, bunların daha çok olması lazım. Türkiye, Dünya'daki, diğer ülkelere göre en zor durumda olan ülkelerden bir tanesi. Hem antibiyotik tüketimi çok fazla buna bağlı gelişen direnç oranı da çok yüksek. Dernek olarak, OECD'nin raporları bizi şaşırtmadı. Bu açıdan Hükümet, Sağlık Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarla topyekun seferberlik halinde çalışmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Akılcı İlaç Birimi, uzun zamandır akılcı antibiyotik kullanımı konusunda çok iyi çalışmalar yapıyor. Hem çalışmaları yoğunlaştırmak hem de daha ince alanlarda çalışmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Antibiyotikler Türk insanına etki etmiyor" desc="Uluslararası Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye’nin antibiyotik direncinde ilk sırada olduğunu açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/11/iecrop/antibiyotik-shutterstock_658205014_16_9_1541617884.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/antibiyotikler-turk-insanina-etki-etmiyor-2725399/"]