Sıklıkla, gençlere ve çocuklara yönelik olarak yapılırken, günümüzde erişkinleri de etkileyen Ortodonti nedir? İşte cevaplar...

ORTODONTİ NEDİR?

Ortodonti birçok diş özelliğinden biridir. “Ortodonti” kelimesi, Yunanca sözcük ortosundan türetilmiştir, yani doğru veya düz ve diş anlamına gelir. Ortodonti, özellikle çene bölgesinde dişin yanlış hizalanmasını ve düzensizliğini teşhis etmek ve tedavi etmekle ilgilidir. Daha kolay temizlik, daha iyi ağız hijyeni, daha net konuşma ve daha hoş bir gülümseme dahil olmak üzere, iyi hizalanmış dişlerin birçok avantajı vardır. Ortodontik tedavi her yaşta etkili olabilmesine rağmen, Amerikan Dişhekimliği Birliği, ortodontik bir değerlendirmenin yedi yaş civarında yapılmasını önermektedir. Daha önceki ortodontik tedavi başlar, daha çabuk problem çözülebilir.

ORTODONTİ İLE HANGİ PROBLEMLER TEDAVİ EDİLİR?

Ortodonti, tek başına ya da çene-yüz veya kozmetik diş hekimliği ile birlikte kullanılabilen çok yönlü diş hekimliği dalıdır.

Ortodonti ile tedavi edilen genel durumlardan bazıları şunlardır:

Anteroposterior(hem öne hem de arkaya yönelik) sapmalar: Bir çift kapalı çene arasındaki uyumsuzluk, anteroposterior bir tutarsızlık veya sapma olarak bilinir. Bu tür bir uyumsuzluğun bir örneği, bir üst-yanma (üst dişlerin alt dişlerden daha ileriye doğru olduğu yerde) ya da bir alt-üst (alt dişlerin daha sonra üst dişlerde ileriye doğru ilerlediği) olacaktır.

Çapraşıklık: Yaygın bir ortodontik problemdir. Erişkin dişlerin normal büyümesi ve gelişimi için yetersiz bir alan olduğunda ortaya çıkar.

Estetik sorunlar: Güzel bir gülümseme, tek bir yanlış hizalanmış diş tarafından gölgelenebilir. Bu diş, ortodontist tarafından kolaylıkla ve doğru bir şekilde yeniden düzenlenebilir. Alternatif olarak, ortodontistler ayrıca dudakları, çene veya yüzü yeniden şekillendirmek ve yeniden yapılandırmak için de çalışabilirler.

Ortodonti sözcü ile ilgili görsel sonucu

ORTODONTİK TEDAVİ NASIL OLUR?

Ortodonti, malokluzyonlara (düzensiz ve kötü kapanış) ve diğer kozmetik sorunlara çözüm sunan teknolojik olarak gelişmiş bir alandır. Ortodontist genel olarak görsel muayeneyi, panoramik x-ışınlarını ve çalışma modellerini (ısırma gösterimleri) gerçekleştirerek, uyumsuzluğun kesin nedenini değerlendirir. Bir tanı yapıldığında, çeşitli ortodontik tedavi seçenekleri mevcuttur.

İşte en yaygın tedavilerin bazılarına genel bakış:

Başlangıç tedavisi: Tedavi genellikle yetişkin dişler tam olarak geliştiğinde, yani; çocuk yaklaşık 12 veya 13 yaşına gelene kadar başlamaz. Bazı durumlarda, diş problemleri önceden fark edilmemişse, tedavi birkaç yıl sonra başlayabilir.

Yarık dudağı ve damağı olan çocuklara, yetişkin dişleri tamamen gelişmeden önce ortodontik tedavi gerektirebilir.

Herhangi bir ortodontik çalışmanın başlayabilmesi için iyi bir ağız hijyeni gereklidir. Cihazlar dişlere yerleştirildiğinde, yiyecek parçalarının sıkışması daha olasıdır; Tedavi devam ederken hastanın diş çürümelerini önlemek için çok daha dikkatli ve daha sık fırçalanması gerekir.

İyi ağız hijyeni standartlarına ulaşmamış olan hastalar, tedavi başladıktan sonra diş çürümesinden muzdariptir.

Teşhisin değerlendirilmesi: Ortodontist hastanın dişlerinin durumunu değerlendirecek ve tedavi olmaksızın nasıl gelişebilecekleri konusunda bir tahminde bulunacaktır. Ve aşağıdaki tanısal prosedürler gerçekleştirilecektir:

- Tam tıbbi ve diş sağlığı geçmişi
- Klinik muayene
- Diş ve çene röntgeni
- Dişlerin alçı modelleri

Değerlendirmenin yapılmasının ardından ortodontist bir tedavi planına karar verecektir.

ORTODONTİK ALETLER

İki tip ortodontik cihaz vardır: sabit ve çıkarılabilir olanlar.

- Sabit diş telleri: Her dişe yapıştırılmış ve tellerle bağlanan braketlerden oluşan çıkarılabilir bir destek.




Kanal tedavisi nasıl yapılır?



Diş apseleri nasıl tedavi edilir

Diş kökünde oluşan apseler için genellikle kanal tedavisi uygulanır. Her diş hekimi diş kanal tedavisi yapabilmektedir. Fakat bu işin uzmanı olan endodontistler diş kanal tedavisini yapmaktadırlar. Bazı durumlarda yanlızca kanal tedavileride yeterli olmamaktadır. Çok ilerleyen vakalarda cerrahi bir işlem gerekebilir. Dt. Ahmet Ünal diş apselerinin tedavisi hakkında merak edilenleri anlatıyor.