Nazan DOĞANER

Kişi uzmana danışmadığı sürece ve uzmana danıştığı süreçte bile herhangi bir terapi yapmadan kişi hakkında psikolojik rapor yayınlamak doğru ve etik değildir. Ancak Amerikalı ünlü psikiyatristler ve psikologlar ‘Burada diğer insanların yararını düşünerek uyarı görevi’ yaptıklarını belirterek “Bunun için de muayeneye gerek yok. Yaptığı, sergilediği davranış ve sözlerine bakmak yeterli” demişlerdi. Geçtiğimiz günlerde Yale Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferansta konuşan bir grup psikiyatrist, ABD Başkanı Donald Trump’ın tehlikeli bir akıl bozukluğuna sahip olduğunu söylemişti. Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden psikoterapist Dr. John Gartner da ‘Trump, incelemeye göre en az üç kriter açısından kişilik bozukluğu özellikleri gösteriyor. Bunlar narsistik, antisosyal ve paranoid kişilik bozuklukları’ yorumunu yapmıştı.

İrem Erdinç İrem Erdinç


DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

Yale Psikiyatri Bölümü’nden Prof. Dr. Bandy Lee ise “Donald Trump’ın durumu daha da kötüleşecek ve başkanlığın getirdiği baskılarla kontrol edilemez hale gelecek” diyerek bu yorumlara destek vermişti.

Narsist, antisosyal ve paranoid kişilik bozukluğu nedir?


Donald Trump Donald Trump


Narsistik kişilik bozukluğu, “normal kişilik”ten sapma şeklinde açıklanabilir. Psikodinamik yaklaşıma göre, başarısızlık, ihmal,çocukluk çağında yaşanılan korkular, kişinin davranışlarından dolayı alaycı davranışlar görmesi, ebeveyn yokluğu kişinin narsistik kişilik bozukluğuna yol açmasına sebep olabilmektedir. antisosyal kişilik bozukluğu da B kümesi kişilik bozukluklarındandır. Kavgacılık, sahtecilik, kumar tutkusu, aile ve sosyal yaşamda sorumsuzluk sık sık suç işleme, madde kullanımı görülebilir. Paranoid kişilik bozukluğu ise genç erişkinlik döneminde başlayan, başkalarının davranışlarını kötü niyetli şeklinde yorumlayıp, devamlı olarak güvensizlik ve kuşku duyma halidir.