İzmir hafta sonundan beri ayakta... Tepkiler, kentin köklü eğitim kurumlarından Atatürk Lisesi’nin Müdürü Selamettin Demirhan’a...
Nedeni ise müdürün, mezuniyet töreni sırasında öğrencilerin 10.Yıl ve İzmir Marşı’nı coşkuyla söylemelerini “siyasidir” diyerek engellemeye çalışması!..

* * *

Sevgili okurlarım,
Bu nasıl bir zihniyettir ki, Mustafa Kemal ve askerlerinin düşmanı denize döküp şanlı bayrağımızı yeniden göndere çektikleri İzmir’de, Büyük Önder Atatürk’ün adını taşıyan 130 yıllık lisenin öğrencilerine 10.Yıl ve İzmir Marşı’nı yasaklamayı göze alabiliyor.
10.Yıl ve İzmir Marşı’nı söylemenin değil, engellemenin siyasi davranış olduğunu düşünemiyor!
Bu hareketiyle varlığını eğitime değil, siyasete adadığını fark edemiyor!..
Ne yazık ki bu kişi, Halit Ziya Uşaklıgil, Ahmet Haşim, Mahmut Esat Bozkurt, Selim Sırrı  ve Şükrü Saraçoğlu gibi dev isimlerin öğretmen olarak görev yaptıkları okulda, müdür koltuğunu hâlâ işgal edebiliyor.
Vah ki ne vah!..

* * *

En uzak, en ıssız sokağında bile Milli Mücadele ruhunun dolaştığı, bağımsızlık ve kurtuluşun anıtsal açık hava müzesi İzmir’de görev yapmanın ne anlama geldiğini bilemeyen müdüre, önce öğrenciler direndiler. Hem 10. Yıl, hem de İzmir Marşı’nı coşkuyla söyleyip Mustafa Kemal ve askerlerine yürekten bağlılıklarını ve minnet duygularını ifade ettiler. Ardından da sivil toplum örgütleri, sosyal medya ve nihayet dün de mezunlar protesto ederek, okulun önünde İzmir Marşı’nı söylediler. Böylece müdüre, hayatının dersini verdiler...

* * *

Değerli tiyatro yönetmeni-yazar Haluk Işık ise müdür Selamettin Demirhan’a şu öneride bulundu:
“Müdür, elindeki mikrofonu yavaşça yerine bırak, Fuar’ın çevresinde dolaş! Oradaki kapılara Lozan, 30 Ağustos, 9 Eylül, 26 Ağustos ve Montrö adlarının niçin verildiğini düşün! Sonra Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk heykeline bakıp soluklan!
Konak’ta Hasan Tahsin Anıtı’na uğra!..
Oradan doğruca Milli Eğitim Müdürlüğü’ne git ve istifanı ver!
Belkahve’den geçerken, bir kez daha Atatürk heykeline bak ve “Öğretmen olmak nedir? 10.Yıl ve İzmir Marşları niçin yazılmıştır, ne ifade ederler? Bunlar benim kafama müdür olana kadar neden girmemiştir ve kimler girmesini engellemiştir” sorularına cevap ara.
Doğru cevapları bulmadan sakın İzmir’e dönme!..”

* * *

Yıl 1931, Şubat ayının ilk günü...
Atatürk liseyi ziyaret ediyor. Sınıflara girip dersleri dinliyor, çocuklarla ilgileniyor.
Üçüncü sınıfta Türkçe dersi yapılırken Ziya Gökalp’ı soruyor, aldığı güzel cevaptan memnun kalıyor.
Son sınıfta okuyan bir öğrencinin kompozisyon ödevi olarak “Devrimin Erdemi” başlığıyla Devrim Şehidi Kubilay’ı anlatmasından çok etkileniyor.
Öğrencileri ve öğretmenleri kutlayarak ayrılırken coşkulu alkışlarla uğurlanıyor...

* * *

Yazımızı Milli Mücadele ve Atatürk’ü en iyi anlatan tarihçilerden SÖZCÜ yazarı Sinan Meydan kardeşimizin bir sosyal medya mesajını alıntılayarak noktalayalım:
“Evet, müdür haklı!..
10.Yıl ve İzmir Marşı siyasi sloganlardır. Atatürk’ün önderliğindeki özgürlük ve bağımsızlık savaşının, Cumhuriyet’in siyasi sloganlarıdır. Bunlar işgalcileri rahatsız eder!..”

* * *

Uğur Dündar’ın notu:
Gazetemiz baskıya hazırlanırken İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü, Atatürk Lisesi Müdürü Selamettin Demirhan’ı görevden aldı.

sozcu-banner-1