Irak Kürt Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil'den kahreden bir haber geldi... Yerel saatle 14:30 sularında Erbil'deki bir lokantaya silahlı saldırı düzenlendi. Lokantada yakınlardaki Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli diplomatların olduğu bilgisi geldi.

Reuters'a konuşan kaynaklar en az 3 Türk diplomatın yaşamını yitirdiğini söylerken kısa bir süre sonra Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada 1 Türk diplomatın şehit düştüğü belirtildi. Yapılan açıklamada iki Iraklının da yaşamını yitirdiği belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bugün öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" denildi.

[caption id="attachment_5235191" align="alignnone" width="960"] Fotoğraf: İHA[/caption]

Saldırının yaşandığı mekanın ise bir Türk lokantası olduğu belirtildi. AA muhabirinin elde ettiği bilgilere göre, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda görevli diplomatlar, yemek yemek için gittikleri restoranda silahlı saldırıya uğradı. Restoran sahibinin paylaştığı bilgilere göre, konsolosluk çalışanları içeri girdikten sonra sivil giyimli ve üzerinde iki silah taşıyan saldırgan, doğrudan konsolosluk çalışanlarını hedef alarak ateş açtı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Erdoğan, "Konsolosluk çalışanlarımıza yapılan saldırıyı kınıyorum. Faillerin bulunması için girişimlerimiz sürüyor" dedi.

SALDIRGANLARI YAKALAMAK İÇİN YOLLAR KAPATILDI

Saldırı sonucu bir Türk diplomat olay yerinde şehit oldu. Erbil Emniyet Müdürü Abdulhalik Talat, olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını, daha sonra detaylı açıklamanın yapılacağını söyledi. Kaçan saldırgan veya saldırganların yakalanması için Erbil'den diğer kentlere giden tüm yolların trafiğe kapatıldığı belirtildi.

[caption id="attachment_5235192" align="alignnone" width="1200"] Fotoğraf: İHA[/caption]

ÇAVUŞOĞLU: BAĞDAT VE ERBİL İLE TEMASTAYIZ

Bakan Çavuşoğlu, Suudi Arabistan temaslarının ardından Ankara Esenboğa Havalimanında açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "Erbil Başkonsolosluğu'nda görevli bir arkadaşımız bir lokantada yemeğini yerken edindiğimiz bilgiye göre 3 kişi tarafından saldırıya uğruyor. Çalışma arkadaşımız şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Hem Bağdat ile hem Erbil ile temas halindeyiz" dedi.

'TEMASLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ'

Çavuşoğlu, saldırganların yan masada Iraklı 2 kişiye daha saldırdığını ifade ederek, "Yan masada oturan kişilerden birisi ağır yaralı, birisi hayatını kaybediyor. Mesud Barzani ile görüştük, görüşmeye devam ediyoruz. Diğer taraftan Irak Dışişleri Bakanı ile de görüştük, temas halindeyiz. Saldırganların yakalanması, bunların arkasında ne var, bunların aydınlatılması için temaslarımızı sürdürüyoruz. Kendi içimizde de istihbarat birimlerimizle de aynı şekilde süreci birlikte yürütüyoruz. Gerekirse heyette göndeririz tabii ki. Cenazemizi getirmemiz lazım. Bu olayın aydınlatılması için gereken neyse yaparız. Temaslarımızı sürdürüyoruz, gerekirse bir değil, iki değil, üç heyet göndeririz. Şuan atılması gereken adımlar konusunda temas sürüyor" şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, saldırının kimin yaptığı hakkında henüz bir bilgi olmadığını kaydederek, "Böyle bir saldırı olunca akla gelen ilk şey 'terör saldırısı mı?' oluyor. Ama hemen yan masada 2 tane Iraklının saldırıya uğraması daha doğrusu birinin ölmesi diğerinin ağır yaralanması durumu var. İleriki aşamalarda detaylar ortaya çıkınca sizlerle paylaşacağız" dedi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP'TAN SERT AÇIKLAMA

Gerçekleşen hain saldırı sonrası TBMM Başkanı Mustafa Şentop'tan sert açıklama geldi.Şentop, "Irak'ın Erbil kentinde düzenlenen silahlı saldırıda Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğunda çalışan Türk diplomatımızın savunmasız bir halde iken şehit edildiğini öğrendim. Bu hain saldırıya gereken cevap en kısa sürede verilecektir. Milletimizin başı sağ olsun. Türkiye’nin millî çıkarları doğrultusunda uyguladığı politikaları ve terörle mücadelesini taşeron örgütlere havale edilen saldırılarla engelleyebileceğini düşünenler, yanıldıklarını er geç anlayacaklardır. Türkiye, mücadelesinde haklıdır, güçlüdür ve kararlıdır" ifadelerini kullandı.

AKP'Lİ ÇELİK'TEN AÇIKLAMA

AKP sözcüsü Ömer Çelik, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Erbil Başkonsolosluğu görevlisinin Başkonsolosluğun dışında uğradığı silahlı saldırı sonucu şehit olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun, ailesinin ve milletimizin başı sağolsun. Dünyanın her yerinde milletimizin talimatlarını yerine getirmek için fedakârca çalışan görevlilerimiz var. Barış içinde bir dünya için ve ülkemizin insanlığa mesajını hayata geçirmek için fedakârca çalışıyorlar. Ülkemizin çıkarlarını korumak ve dünyaya mesajını hayata geçirmek için gayret ediyorlar. Bu uğurda lanetli saldırılara uğrayıp şehadet mertebesine erenleri hiçbir zaman unutmayacağız. Rahmet diliyoruz."