Son yılların en gergin NATO Liderler Zirvesi bugün gerçekleşti... Ankara'nın YPG'nin NATO ülkeleri nezdinde de terör örgütü olarak tanınmasına yönelik talebi sonrasında NATO içerisinde oluşan çatlak ve restleşme sonrasında NATO üyesi ülkeler sonuç bildirgesine imza attı.

Türkiye, YPG'nin terör örgütü olarak tanınmaması durumunda NATO'nun Baltık ve Litvanya'ya yönelik savunma planını veto edeceğini açıklamış ve ittifak içerisinde yeni bir tartışma başlatmıştı.

Reuters'ın son dakika gelişmesi şeklinde duyurduğu haberde ise Litvanya Cumhurbaşkanlığı'nın açıklamalarına yer verildi. Litvanya Cumhurbaşkanlığı, "Türkiye, NATO'nun Baltık ülkeleri için hazırladığı savunma planını onaylamayı kabul etti" açıklamasını yaptı.

ABD Başkanı Donald Trump, "Türkiye, NATO üyesi olarak oldukça iyi bir iş çıkarıyor" dedi.


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Bu sadece bizim ülkemiz için değil, bütün bölge için çok büyük bir başarı çünkü bu vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak anlamına geliyor" dedi. Nauseda, Türkiye'nin Polonya ve Baltık ülkeleri için hazırlanan savunma planını kabul etmenin karşılığında bir talebi olmadığını da dile getirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "Baltık ülkeleri ve Polonya için savunma planımızı güncelledik, Türkiye engelini kaldırdı" ifadesini kullandı. Öte yandan Stoltenberg, "NATO'nun YPG'yi nasıl tanımlayacağına yönelik bir görüşme yaşanmadı" dedi. Stoltenberg, "Türkiye tarafından kullanılan S-400 savunma sistemi NATO savunmasına asla entegre edilemez" ifadesini kullandı.

Zirve sonrasında açıklamalarda bulunan NATO Genel Sekreteri terör örgütü YPG ve S-400 konularını gündeme getirdi.


Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump da açıklamalarda bulundu. Trump, "Türkiye NATO üyesi olarak çok iyi bir iş yapıyor" dedi.