Ümit TÜRK / Uğur ENÇ (SÖZCÜ)

Kararı değerlendiren Akın Atalay “Karar geç de olsa bizi sevindirmiştir” dedi.

Cumhuriyet gazetesi davasında verilen mahkumiyet kararlarının temyizi için ceza miktarı nedeniyle ayrı ayrı İstinaf Mahkemesi’ne ve Yargıtay’a gitmesi tartışma başlatmıştı.

5 yıldan az ceza alanların dosyaları İstinaf Mahkemesince onaylanırken, 5 yılın üzerinde ceza alanların dosyası Yargıtay'a taşınmıştı.

[old_news_related_template title="Hapisteki Cumhuriyetçiler için daha ne bekliyorsunuz?" desc="Aynı davada verilen mahkumiyet kararlarının temyizi için ceza miktarı nedeniyle ayrı ayrı İstinaf Mahkemesi’ne ve Yargıtay’a gitmesi tartışma başlattı. Hukukçular çözüm sundu..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/10/iecrop/39_16_9_1568076055.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/hapisteki-cumhuriyetciler-icin-daha-ne-bekliyorsunuz-5325279/"]

 

 



Cumhuriyet gazetesi davasında yazdıkları haberler ve suç iddialarından dolayı, gazetenin 14 yöneticisi, yazarı ve çalışanı “terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım” suçlamasıyla, 2018 yılında 2 buçuk yıl ile 7 buçuk yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmıştı.

 



5 YILIN ALTINDA CEZA ALANLAR HAPSE GİRMİŞTİ

Sanıklardan 5 yılın altında ceza alanlar ise cezaevine girmişti.

Aynı davada aynı suç iddiası ile yargılananlara ise 5 yıldan fazla ceza verildi. Bu sanıkların dosyası Yargıtay’a gitti. Yargıtay Başsavcılığı 16 Temmuz günü kararın bozulmasını ve beraat istedi. Yargıtay 16. Ceza Dairesi ise öncelik kararı vererek dosyayı tetkik hakimine gönderdi. Kararını açıklayan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Cumhuriyet gazetesinin eski çalışanları cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerinin istenmesine karar verdi.



Bu kararın ardından Kandıra Cezaevi’de tutulan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik tahliye edildi.

5 eski Cumhuriyet çalışanını aileleri ve sevenler karşıladı.



“SEVİNDİK DARISI DİĞER ARKADAŞLARIMIZIN BAŞINA”

Kararı Sözcü’ye değerlendiren davanın sanıklarından Avukat Akın Atalay “Karar geç de olsa bizi sevindirmiştir. Darısı diğer haksızlığa uğrayan arkadaşlarımızın başına. Türkiye’de kimse düşüncelerinden dolayı içeri girmesin.” dedi.



TAHLiYE OLDUKTAN SONRAKİ İLK AÇIKLAMALAR

Önder Çelik: Ne yazık ki 4.5 ay süreyle Kandıra Cezaevi’nde yatmak zorunda kaldık. Şu anda bizler üzerinden yapılan bu hukuksuzluklardan bütün gazetecilerin kurulmasını temenni ediyorum.



Musa Kart: Bir hukuki garabet yaşandı. Aynı dosyada 5 yıldan fazla ceza alanlar Yargıtay’a gidebiliyorken, 5 yıldan az ceza alanlar gidemedi. 4.5 ay cezaevinde kaldık. Bu tabi ki kabul edilebilir bir şey değildi. Nitekim yüksek mahkeme başkanları burada yaşanan hukuksuzluğa ve hak kaybına işaret ettiler. Türkiye tarihinde ilk defa 74 Baro ortak bir bildiri imzalayarak yaşanan hukuksuzluğa itiraz etti. Diliyorum ki Türkiye bu hukuksuzlukları geride bıraksın. Şimdi bizim yaşadıklarımızın benzerleri Sözcü davasında yaşanıyor. Yazarların büyük bir bölümüyle ben geçmişte aynı gazetelerde bulundum, çalıştım. Gazeteciliğe nasıl bağlı olduklarının, nasıl sadece gazetecilik yaptıklarının en büyük tanıklarından biriyim. Dilerim Türkiye bu hukuksuzlukları geride bıraksın.



Mustafa Kemal Güngör: Biz tamamen yanlış bir yasadan kaynaklı olarak 4.5 aydır içerideyiz. Bunu biz istinaf mahkemesine verdiğimiz itiraz dilekçesinde de belirtmiştik. Söz konusu ceza mahkemesi kanunun ilgili maddesi Anayasa’ya aykırı, eşitliğe aykırı diye anlatmıştık. İstinaf mahkemesi bir tek kelimeyle bile bunu yanıtlamadı ve cezamızı onadı. Aynı dosyada 5 yıldan fazla ceza alanlar Yargıtay’a başvurabildi. Biz, 5 yıldan az ceza alanlar için bu durum geçerli olmadı. 4.5 ay tutuklu kaldık. Meclis tatile girdi, Yargıtay tebliğnamesi geldi. Sonra Yargıtay daireleri karar vermediler, araya adli tatil girdi ve süreç uzadı. Aslında baştan itibaren hakkımızda verilen bu kararın hukuka aykırı olduğunu biliyorduk. Sözcü Gazetesi de bizimle çok benzer bir süreç yaşıyor. Çok benzer bir dava onların da başında var. FETÖ ile alakası olmayacak gazeteciler bizim gibi yargılanıyorlar. Böylesi yargılamalar, davalar insanlarda adalete olan saygıyı ve yargıya olan güveni ortadan kaldırmaktadır.

Hakan Kara: Artık bizim davamız sonuçlandı ama Türkiye’de 100’ün üzerinde gazeteci hapiste. Umuyoruz ki bu davadan sonra cezaevlerindeki gazeteciler de çıkarlar ve Sözcü davası da hiçbir dayanağı olmadığı için düşer. Sözcü Gazetesi’ndeki bütün arkadaşlarımıza verdikleri destek için çok teşekkür ediyorum.

Güray Öz: 4.5 aydır tutukluyduk. Boşu boşuna tutukluyduk. Türkiye’de insanlar boşu boşuna tutuklu oluyorlar zaten. Biz de öyleydik. Başkalarından fazlaca bir farkımız yoktur. Biz şimdi dışarı çıktık ancak çok da mutlu olduğumuzu söyleyemem. Tutuklu olan onlarca gazeteci var. Tutuklanmak üzere olanlar var. Böyle bir ülkedeyiz. Dilerim bu durum artık son bulur. Sözcü yazarları da eminim beraat edecekler. Davalarının hiçbir dayanağı yok. İyi olacak diye düşünüyorum. Türkiye iyi olacak diye düşünüyorum.