Nargile tüketiminin zararları hakkında bilgiler veren Düzen Sağlık Grubu Özel immünoloji Birim Sorumlusu Dr. Tutku Taşkınoğlu, "Son yıllarda kamuya açık alanlarda sigara içilmesinin yasaklanması, sigara içmeye karşı hoşgörünün azalması ve Sağlık bakanlığının ciddi katkılarıyla Türkiye’de sigara içme oranları düşmekte ama elektronik sigara ve nargile kullanımı özellikle üniversite ve hatta lise öğrencileri arasında ciddi düzeyde artmaktadır." dedi. Taşkınoğlu, nargile ile ilgili yapılan araştırmalar hakkında da şu bilgileri verdi:

Dr. Tutku Taşkınoğlu


Nargile, birçok Ortadoğu ülkesinde yaşlılar arasında geleneksel bir tütün tüketim yöntemidir. Nargile kullanımının sigara ve tütün yasaklama politikasında net bir yeri olmaması nedeniyle dünya çapında çeşitli nargile kafelerinin artmasına neden olmuş neredeyse her köşe başına yeni bir nargile kafe açılmış ve bir moda haline gelmiştir. Bu modada en rahatsız edici olan şey ise özellikle genç kuşağı etkilemesidir. Bu salonlar sosyalleşmek isteyen gençler için oldukça cazip mekânlar olarak dikkat çekmektedir. Tipik olarak, bu kafeler kullanıcıların büyük bir nargile etrafında oturdukları ve oldukça cazip kokan çilek, nane, vb. gibi aromalı tütünü paylaştıkları sosyal bir ortamdır.

"GENÇLER NARGİLENİN VERDİĞİ ZARARIN FARKINDA DEĞİL"

Florida Üniversitesi'nde yapılan bir başka araştırmaya göre ise ABD'deki her 10 kolejden yaklaşık dördünde bir nargile kafesi veya bar bulunuyor. Sadece katı sigara yasağı politikaları olan kampüslerde bu kafeler bulunmamaktadır.
Yapılan bir başka anket lise son sınıfların neredeyse yüzde 20'sinin üniversite öğrencilerinin ise yüzde 40’a yakının son 12 ayda en az bir kere nargile içtiklerini göstermiştir. Amerika’da Nikotin ve Tütün Araştırmaları Dergisi tarafından yürütülen 105.000 üniversite öğrencisi ile yapılan bir ankette ise nargilenin sigaradan sonra en popüler tütün kullanım biçimi olduğu saptanmıştır. Nargilenin sağlık riskleri konusunda çok az araştırma ve eğitim olduğu için, ne yazık ki birçok genç zararlarının farkında değildir. Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından yapılan bir araştırmada, kullanıcıların yüzde 58'inin nargile sigara içmekten daha az zararlı olduğuna inandığını ortaya koymuştur. Son zamanlarda tüm dünyada nargile içmenin bu kadar yaygın hale gelmesinin en büyük nedeni ‘güvenli ve kanserojen olmadığı’ yönündeki yanlış inanıştır.

Doğrusu nargile bir tür sigara içme yoludur. Farklı aromalarla harmanlanmış tütünün buharlaştırılması temeline dayanır ve ne kadar tatlandırılırsa tatlandırılsın nargile içenlerin nikotin, polisiklik hidrokarbonlar, karbon monoksit ve nitrozaminler gibi toksik bileşiklere en az sigara kadar maruz kaldıkları bilinmektedir.

SİGARANIN 10 KATI

Nargile ile alınan her nefes sigara içimi ile alınan dumanın neredeyse 10 katına maruz kalmamıza neden olur. Yaygın bir yanlış fikirle nargilenin içinden geçtiği suyla ve kokusuyla zararsız olduğunu, suyun zararlı maddeleri filtre ettiği düşünülse de ne yazık ki durum böyle değildir. Nargile bal, pekmez ve diğer bilinmeyen tatlandırıcılar ile tatlandırılsa da tütündür. O renkli ve güzel kokulu nargile de en az sigara kadar hatta sigaradan daha fazla risk taşımaktadır.

Nargile kullanıcıları zannettiklerinin aksine o sevdikleri aromayı değil 4 bin tehlikeli kimyasalı solurlar. Ne yazık ki dumanın suda süzülmesi, kansere neden olan polisiklik hidrokarbonları, akciğerlere zarar veren uçucu aldehitleri, bağımlılığa neden olan nikotini, ağır metalleri veya kardiyovasküler hastalığa yol açabilen karbon monoksiti yok etmez.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bir raporuna göre sigara içerken yaklaşık 10 kez nefes aldığınız halde bir saatlik bir nargile içiminde 100 kez nefes alarak duman solursunuz. Yaklaşık bir saat süren bir nargile seansında bir sigaradan alacağınız duman miktarından 100 ila 200 kat daha fazla duman solursunuz. Yani bir saatlik bir nargile seansı sırasında, 10 sigara içmişsiniz gibi etkilenirsiniz.

Rutgers Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, nargile içimi ile ilgili sağlık problemlerini şu şekilde özetlemiştir; ağız kanseri, baş, boyun ve özafagus kanserleri, premalign lezyonlar, akciğer kanseri, solunum yolu hastalıkları, pankreatik kanser ve tüberküloz, herpes gibi enfeksiyonlar.

Nargilenin karsinojen ve bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşması açısından önemli bir risk etkeni olduğu konusunda halkın özellikle genç nüfusun bilinçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Aksi takdirde sigara yasaklarına rağmen tütün çirkin yüzünü gizleyen renkli bir maske ile hayatımızı işgal etmeye devam edecektir.