Türkiye, ekonomi yönetimindeki istifa krizi ile sarsılırken, piyasalardaki olumlu tepkiye karşılık orta vadede çözüm için yapısal sorunlara işaret ediliyor. Bugüne kadar kamu borcu nedeniyle krize yakalanan Türkiye’nin ilk kez hane halkı ve özel sektör borçları nedeniyle farklı bir kriz deneyimlediğini aktaran Bilkent Üniversitesi, İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refet Gürkaynak, Türkiye’nin başına gelenlerin bir faiz lobisinin saldırısı sonucu yaşanmadığına dikkat çekti.

[caption id="attachment_6118808" align="alignnone" width="1200"] Prof. Dr. Refet Gürkaynak[/caption]

“Olanların temel müsebbibi bizim yaptıklarımız. Biz kendimize, kendi tercihlerimizin sonucu olarak büyük bir borç sorunu yarattık” ifadeleri ile hane halkı ve özel sektör borcuna dikkat çeken Gürkaynak, “Merkez Bankası (MB) Başkanı değişti, Maliye Bakanımız da değişiyor. Piyasa ‘Biz mutlu olduk’ tepkisi veriyor. Orta vadede içinde olduğumuz sıkıntılar ‘Ali gitti, Veli geldi’ ile değil, yapısal bir takım değişimlerle çözülecek sorunlar” diye konuştu.

BAŞKANLIK GİTSE DE...

Bu yıl online olarak düzenlenen Brand Week İstanbul’da ekonomiye dair öngörülerini paylaşan Gürkaynak, Türkiye’nin artık MB ve bakanlıklarda yapacağı değişimlerle bu sorunu çözemeyeceğine dikkat çekerek, “Yarın ‘Bu başkanlık sisteminden güçlendirilmiş parlamenter sisteme geri dönüyoruz’ denilse sorun ortadan kalkacak’ düşüncesi de çok saçma. Alınmış borçlar bir anda yok olmayacak” dedi. Gürkaynak, Türkiye’nin karanlık güçlerin esiri olmadığına da dikkat çekerek, “Biz kendi yaptığımız saçma sapan işlerin sonucunu yaşıyoruz, sorunu çıkaran da, çözebilecek olan da biziz” dedi.



[custom_content title="Şu andaki farklı, krizden ‘V’ şeklinde çıkamıyoruz" desc="Şu anda yaşanan krizin Türkiye’nin alıştığından çok farklı olduğunu ve ilk kez devlet değil hane halkı ve özel şirketler borçlu iken krize girdiğimize dikkat çeken Gürkaynak, şöyle devam etti: “Türkiye’de insanlar işsizliğe alışkın. Halbuki şu anda işin yok, karnın aç ve kira dışında kredi kartı ve kredi borcun da var. 2009 sonrası mevzuatın değişmesi değil anlaşılmaz bir şekilde bozulması ile reel sektör şirketleri deli gibi borç almaya başladı. Bu borç 2018’de patladı. Buna alışık değiliz ve ‘V’ şeklinde krizden çıkamıyoruz.”"]