AKP ve MHP'nin Avukatlık Kanunu'nda ve baroların seçim sisteminde değişiklik yapmak istemesine karşı birçok ilden "Savunma yürüyor" sloganıyla 19 Haziran günü yürüyüşe geçen baro başkanlarını ve avukatlarını Eskişehir Yolu üzerinde Ankara Barosu heyeti karşılayacaktı ancak polis engel oldu. Baro başkanları Ankara’ya girme hakları olduğunu söylerken, polis “Valilik izni yok” dedi.

POLİS, BARO BAŞKANINA YUMRUK ATTI

Baro başkanlarının Ankara’ya girişlerinin engellemesinin ardından polis ile başkanlar arasında tartışma sürdü. Bazı başkanlar akan trafikte yürümeye çalıştı. Dört baro başkanı polis barikatını aşarak kendilerini bekleyen Ankara Barosu avukatlarının yanına ulaşabildi. Gaziantep Baro Başkanı Bektaş Şarklı da kendilerine izin vermeyen polisin yumruk darbesiyle yere yığıldı.

Diğer baro başkanları polis kendilerine Başkent’e giriş izini verilinceye kadar oturma eylemi başlattı. Burada açıklama yapan Muğla Baro Başkanı Cumhur Uzun, Avukatlık Kanunu üzerinde yapılmak istenen değişikliğin 80 milyonun hukukuna etki edeceğini belirterek, şunları söyledi:

"ATAMIZA ÜLKEMİZDE YAŞANANLARI ANLATACAĞIZ"

“Bu sabah Ankara girişinde tam da yola çıkış sebebimizi canlı olarak yaşatan, Anayasal ve yasal hakkımızı yani Ankara’ya girişimizi engellediler. Bu durum karşısında bizim yola çıkışımızın ne kadar anlamlı olduğu ortaya çıktı. Baroların temsilcisi avukatlar Anayasal haklarına rağmen Ankara’ya alınmadılar. Anıtkabir’e giderek, Atamıza ülkemizde yaşananları anlatacağız.”

ANKARA EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN AÇIKLAMA

Yaşanan olaylara ilişkin Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle dendi;

*2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 6. maddesi gereği il genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılabilecek alan ve güzergahların mülki amirliklerce belirlendiği, yürüyüş yapmak istedikleri güzergahın belirlenen yerlerden olmadığı, aynı kanunun 22. maddesine göre şehirlerarası yollarda toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılamayacağı ile mevcut pandemi tedbirleri kendilerine hatırlatılarak grubun yürüyüşüne müsaade edilmemiş, araçlarla şehre girebilecekleri Anıtkabir ya da bir başka mahale gitmeleri hususunda ve varsa diğer talepleri konusunda kendilerine yardımcı olunacağı ifade edilmiştir.

*Buna rağmen yürüyüş yapmakta ısrar eden ve bir süre yolu trafiğe kapayan grup usulüne uygun şekilde kenara alınarak, yol trafiğe açılmıştır.

 

[old_news_related_template title="Barolar Ankara'ya yürüyüş başlattı" desc="Seçim sisteminin değiştirilmesine yönelik yasa teklifine tepki gösteren barolar, müzakere sürecinden sonuç alınamadığını belirterek Ankara’ya eş zamanlı yürüyüş başlattı. 80 baro başkanının katıldığı yürüyüş, sembolik olarak 20 kilometreyle sınırlandırıldı. Pazartesi Ankara’da buluşacak olan baro başkanları Anıtkabir'i ziyaret edecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/19/iecrop/baro-adana-foto-twitter-chp_16_9_1592555141.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/barolar-ankaraya-yuruyus-baslatti-5883473/"]

[old_news_related_template title="Feyzioğlu'ndan baroların yürüyüşüne ilginç yorum" desc="TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, baroların başlattığı 'Savunma Yürüyüşü' ile ilgili ilginç bir değerlendirmede bulundu. Yürüyüş yapan baro sayısının 80 değil 30 olduğunu öne süren Feyzioğlu, 'Yürüyüş yargının sorunlarını çözmek için midir, yoksa başka bir şey için mi?' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/06/20/iecrop/metin-feyzioglu-depophotos_16_9_1592644348.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/feyzioglundan-barolarin-yuruyusune-ilginc-yorum-5885397/"]