Türkiye ile Çeçenistan arasında yaşanan park gerilimine Rusya da dahil oldu.

Kısa bir süre önce Kocaeli’nin Körfez Belediyesi tarafından çılan Cevher Dudayev Parkı, Çeçenistan’ı ve Çeçen lider Ramazan Kadirov’u ayağa kaldırmıştı.

Rusya’ya karşı savaşan ve Çeçen-İçkerya Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Dudayev’i terörist olarak tanımlayan Kadirov kişisel sosyal medya hesabından Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a adeta ateş püskürmüştü. Türkiye’yi “teröristlere arka çıkmakla” suçlayan Kadirov, açılan bu parka misilleme yapma hazırlığı içerisinde olduğunu ve bir parka terörist elebaşı Abdullah Öcalan’ın adının verilebileceğini söylemişti.

Ramazan Kadirov’dan Türkiye’ye tehdit gibi mesaj: Erdoğan’a sesleniyorum

RUSYA HOŞNUTSUZLUĞUNU DİLE GETİRDİ

İki ülke arasında yaşanan park krizi ile ilgili son olarak Rusya'dan açıklama geldi.

Rusya merkezli TASS haber ajansının aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Çarşamba günü gazetecilere verdiği demeçte, Moskova'nın Türk kentindeki bir parka Çeçen ayrılıkçıların lideri Dzhokhar Dudayev'in adının verilmesiyle ilgili duyduğu hoşnutsuzluğu diplomatik kanallardan Ankara'ya ilettiğini söyledi.

Peskov, "En hafif tabirle Türkiye'de bu tür isimleri onaylamadığımızı diplomatik kanallardan Türk meslektaşlarımıza bildirdik” dedi.



'DUYGUSAL VE AÇIKLANABİLİR BİR TEPKİ'

Kremlin yetkilisi ayrıca Çeçen lider Ramzan Kadirov'un bu olaya tepkisinin oldukça açıklayıcı olduğunu söyledi. Peskov, "Bu, Rus bölgesini kontrol etmeye çalışan teröristler tarafından başlatılan ve kışkırtılan bir savaşı atlatan Rus bölgesinin başkanının çok duygusal ama açıklanabilir bir tepkisi" dedi.

Putin'in basın sekreteri, "Bu teröristlerin liderlerinin Dudayev olduğunu" yineledi.

Peskov, "Son zamanlarda maalesef Türkiye'nin bir bölgesinde parklardan birine bu teröristin adı verildi. Elbette bu, tüm Çeçenler için, Rusya Federasyonu içindeki Çeçenya Cumhuriyeti için çok acı bir karar" dedi.

KADİROV, RUSYA'YA ÇAĞRI YAPMIŞTI

21 Aralık'ta Kadirov, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na hitaben yazdığı mektupta Türk makamlarının eylemlerine yanıt vermesini istemişti.

Çeçen lider ayrıca Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı "Rusya Federasyonu ile şeffaf ve dürüst ilişkileri" destekleyip desteklemediğini açı açık belirlemeye çağırdı. Çeçen lidere göre, Türk makamlarının mevcut eylemleri Türk-Rus ilişkilerine doğrudan bir tehdit oluştururken, acil bir şekilde fark edilmeli ve önleyici diplomatik tedbirler alınmalı...

[old_news_related_template title="Ramazan Kadirov'dan Türkiye'ye tehdit gibi mesaj: Erdoğan'a sesleniyorum" desc="Kocaeli'de bir süre önce açılan Cevheer Dudayev Parkı, Çeçen lider Ramazan Kadirov'u öfkelendirdi. Kişisel sosyal medya hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Kadirov, 'Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sesleniyorum: Kararını ver!' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/22/iecrop/kadirov-depophotos_16_9_1640151308.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ramazan-kadirovdan-turkiyeye-tehdit-gibi-mesaj-erdogana-sesleniyorum-6841425/"]

[old_news_related_template title="650 bin dolarlık vurgun yapan 'Çeçen' çetesi çökertildi" desc="Antalya'nın Alanya ilçesinde polis, yabancı uyruklu 2 kişiden 150 bin dolar ve toplamda piyasa değeri yaklaşık 500 bin dolar olan kripto para olarak bilinen 10 adet 'Bitcoin' gasbeden Çeçen Cumhuriyeti uyruklu 6 çete üyesini yakaladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/16/iecrop/1-10_16_9_1639642667.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/650-bin-dolarlik-vurgun-yapan-cecen-cetesi-cokertildi-6830614/"]

[old_news_related_template title="Baba Vanga'nın 2022 kehaneti maalesef doğru çıktı: 30 bin yıllık virüs uyandı" desc="Dünyanın en gizemli kadınlarından biri olan kehanetleriyle adından söz ettiren Baba Vanga ismiyle tanınan kahinin 2022 kehanetleri şimdiden gerçekleşmeye başladı. Rusya’da hükümet, küresel ısınmanın ülkenin kuzeyindeki antik ve ölümcül virüs ile bakterileri serbest bırakabileceği konusunda uyardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/15/iecrop/3282509_810x458_16_9_1639565159.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/baba-vanganin-2022-kehaneti-dogru-cikti-30-bin-yillik-virus-uyandi-6828721/"]