Corona virüsü dünya genelinde etkisini sürdürürken, salgını bitirmek için pek çok ilaç şirketi aşı geliştirdi. Aşılar ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı'ndan (EMA) birer birer onay alsa da, geçtiğimiz günlerde çok farklı bir tartışmanın daha fitili ateşlenmişti.

ABD’nin çok okunan gazetelerinden New York Post, bazı ülkelerin corona virüsü aşısında kullanılan maddeler konusunda oldukça dikkatli ve hassas davrandığını yazarak, belli aşılarda domuz ürünlerinin kullanıldığı iddiasını gündeme getirdi.

DOMUZ JELATİNİ İDDİASI

Domuzdan elde edilen jelatinin aşının saklama ve nakliye işlemleri sırasında etkisini yitirmemesi için kullanıldığı belirtilirken, 'Aşılar helal mi?' sorusunu akıllara getirmişti. Dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusuna sahip ülkesi Endonezya'da, Çin'den satın alınan CoronaVac aşısı bu kapsamda incelendi.

13 OCAK'TA BAŞLAYACAKLAR

Türkiye'nin de 50 milyon doz aldığı aşının klinik deneylerinin de yapıldığı ülkede, Ulema Konseyi aşıyı mercek altına aldı.

Ülkeye ulaşan 3 milyon doz aşının 13 Ocak'ta uygulanması için geri sayım sürerken, Ulema Konseyi'nden kritik bir açıklama geldi. Konsey, aşının uygulamasında İslami açıdan bir sakınca olmadığını ve 'helal' olduğunu duyurdu.

ÇİN'DEN ONAY ALAMADI

Türkiye, Brezilya ve Endonezya'da klinik çalışmaları yürütülen Sinovac'ın geliştirdiği CoronaVac aşısı, Çin'de halen onay alabilmiş değil. Üç ülkedeki incelemelerin bitmesini bekleyen Çin, bu süreçte Sinopharm'ın geliştirdiği aşıya yaygın kullanım onayı vererek bir ilke imza atmıştı.

[old_news_related_template title="Aşı krizi derinleşiyor... ABD'den çok kritik 'doz' uyarısı: Aşıları karıştırmayın" desc="Corona virüsü aşısında yeterli stok bulunmaması tartışmaları artarken, farklı çözüm arayışları da riskleri beraberinde getiriyor. İngiltere'nin iki dozu farklı aşılarla uygulama planına ABD'den uyarı geldi. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, farklı aşıların karıştırılmasının etkinlik ve güvenliğinin bilinmediğini duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/02/iecrop/asi-reuters-1_16_9_1609572986.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/asi-krizi-derinlesiyor-abdden-cok-kritik-doz-uyarisi-asilari-karistirmayin-6193788/"]

 

[old_news_related_template title="Çin'de bir ilk... Sattıkları aşı başka onayladıkları başka" desc="Çin, ülkedeki corona virüsü aşıları içinde ilk olarak Sinopharm'ın geliştirdiği aşıya yaygın kullanım onayı verdiğini açıkladı. CoronaVac aşısı için, Brezilya, Endonezya ve Türkiye'deki çalışmaların sonuçları bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/12/31/iecrop/sinopharm-reuters_16_9_1609400446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/dunya/son-dakika-cinde-bir-ilk-sinopharmin-asisina-onay-cikti-6191001/"]