Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 15 Temmuz sonrasında mesleğinden ihraç bir astsubayın açtığı davada emsal niteliğinde bir karar verdi. Mahkeme, astsubayın daha önce yaptığı emeklilik başvurusunun meslekten ihraç edilmiş olması nedeniyle reddedilmesini hukuka aykırı buldu.

Astsubayın emekliliği hak ettiğine karar veren mahkeme, ödenmemiş maaşlarının da faiziyle beraber ödenmesine hükmetti. Kararı Sözcü’ye değerlendiren avukat Mehmet Erkan Akkuş, “Emeklilik şartlarını tamamlayan kamu görevlisinin her ne sebeple olursa olsun görevinden ihraç edilmesi, emeklilik hakkına helal getiremez. Emeklilik hakkı bir lütuf değil, maaşlardan kesilen primlerin karşılığıdır. Bu durum mahkeme kararıyla bir kez daha tescillenmiştir” dedi.

RAPOR VERİLDİ


Deniz Kuvvetleri Komutanlığında çalışan bir astsubay, 2017 yılında sağlık sorunları nedeniyle başvurduğu Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Hastanesinin Sağlık Kurulu’na sevk edildi. Sağlık Kurulu, astsubayın mevcut sağlık durumu itibarıyla “malul” olduğuna ve sınıf görevini yapamayacağına karar vererek, rapor düzenledi.

EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ


Astsubay bu rapor üzerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığına (DKK) ve Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) başvurarak, malulen emekliliğini istedi. Ancak SGK başvuruyu Deniz Kuvvetleri Komutanlığına iletti. Komutanlık da, Mart 2019’da astsubaya emeklilik başvurusunu sıralı amirleri aracılığıyla yapması gerektiğini bildirdi.

EMEKLİLİK BEKLERKEN İHRAÇ EDİLDİ


Astsubay, emeklilik işlemleri için uğraşırken, Haziran 2019’da FETÖ ile iltisaklı olduğu gerekçesiyle mesleğinden ihraç edildi. Bir süre sonra da SGK, astsubayın daha önce malulen emekli olmak için yaptığı başvuruyu, meslekten ihraç edilmiş olması nedeniyle reddetti. Bunun üzerine astsubay, avukatı Mehmet Erkan Akkuş aracılığıyla işlemin iptali için idare mahkemesinde dava açtı.

İHRAÇTAN ÖNCE RAPORLUYDU


Davaya bakan Ankara Bölge İdare Mahkemesi de, astsubayın başvurusunu haklı bularak işlemin iptaline hükmetti. Mahkemenin kararında, davacı astsubayın meslekten ihraç edilmesinden önce görevini yapamayacağına dair malul raporu olduğuna ve TSK’dan ilişiği kesilmeden önce 13 yıl fiili hizmet süresi bulunduğuna dikkat çekildi.

MALULİYET HAKKI TANINMALIYDI


Kararda, astsubayın emeklilik talebini ihraç işleminden önce kurumuna ilettiği ifade edilerek, idare tarafından daha önceden verilmiş malullük kararı gereğince başvurucuya maluliyet hakkı tanınması gerekirken, aksi şekilde işlem yapılmasının hukuka aykırı olduğu vurgulandı. Mahkeme ayrıca, davacının bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı aylıklarının da yasal faiziyle beraber ödenmesine karar verdi.