Dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsil eden G20 oluşumunun iş dünyası kanadını oluşturan B20, İtalya Dönem Başkanlığı’ndaki temel çıktılarını 23 Eylül 2021 tarihinde düzenlenen ‘B20 - Türkiye Diyaloğu’ başlıklı webinar’da Türk iş dünyası ile paylaştı.

TÜSİAD ile B20 İtalya Dönem Başkanlığı ortaklığında gerçekleştirilen etkinlik, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, B20 Başkanı Emma Marcegaglia ve Türkiye G20 Sherpa’sı Naci Kaya’nın konuşmalarıyla başladı.

Etkinlikte, B20 Ticaret ve Yatırım Görev Gücü Eş Başkanı ve Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, sene boyunca yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

'TAKİPÇİLER BİR İHTİMAL AYAKTA KALABİLİR'


Etkinlikte ticaret ve yatırım odağında öne çıkan politika başlıklarına değinen Levent Çakıroğlu, “Dünyamızı ekonomik, ekolojik, siyasi ve toplumsal olarak önemli değişimlere zorlayan dinamikler, büyük riskler kadar tarihi fırsatlar da içeriyor. Küresel büyüme vizyonuyla hareket eden Koç Topluluğu olarak, küresel sorunların aşılmasında, küresel çözümün parçası olma sorumluluğumuzun farkındayız” dedi.

B20 Ticaret ve Yatırım Görev Gücü’nün G20 Hükümetlerine sunacağı politika önerilerini ayrıntılarıyla anlatan Çakıroğlu, konuşmasında özellikle dijital ve yeşil dönüşüme odaklandı.

“İş dünyasının küresel oyun alanı ikiz dönüşümle, yani yeşil ve dijital dönüşüm dinamikleriyle yeniden şekilleniyor” diyen Koç Holding CEO’su, sözlerine şöyle devam etti: “Bu dinamiklere cevap verecek yetkinlikleri hızla edinmek ve uygun iş modellerini geliştirmek için şirketler arasında küresel bir yarış var. Yarışın liderleri yarının kazananları olacak. Takipçiler bir ihtimal hayatta kalabilir ama ayak direyenler için bir gelecek yok.”

'KÜRESEL KOORDİNASYON ŞART'


Yeşil ve dijital dönüşümün hiçbir ülkeyi göz ardı etmeyen, sürdürülebilir ve adil bir küreselleşmeye yardımcı olabileceğini belirten Çakıroğlu, bu önemli dinamiklere ilişkin ticaret ve yatırım kurallarında küresel ölçekte daha iyi bir koordinasyonun şart olduğunu vurguladı.

Levent Çakıroğlu şöyle devam etti: “Malların sınırlar arasında serbestçe dolaştığı ortamda yeni ekonominin temel değeri olan verinin de küresel değer yaratma potansiyeli sebebiyle, paylaşılmasının önünü açacak yöntemlerin bulunmasına ihtiyaç var. Bu sebeple uluslararası veri transferleri için gereksiz engelleri kaldıracak G20 düzenleme çerçevesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Koç Topluluğu olarak, B20’nin bu seneki politika önerileri arasına kısaca ESG olarak da adlandırılan sürdürülebilirlik odaklı çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim raporlamalarında standartlaşma önceliğinin de girmesini sağladık. Avrupa Birliği’nin sınırda karbon düzenlemesi gibi ticaretle doğrudan ilgili önlemlerini de dikkate alırsak, ESG odağında bu gibi küresel normların tesisi, gelecekte haksız ticari uygulamaların da önüne geçebilecektir. Böylesi bir standartlaşma, yeşil dönüşüm odaklı yatırımları da teşvik edecektir.”

[old_news_related_template title="Erdoğan 'operasyon yapılacak' dedi, market hisseleri sert düştü" desc="Cumhurbaşkanı'nın dün yaptığı 'Zincir marketlere yönelik gerekli operasyonlar yapılacak' çıkışı üzerine bu sabah Borsa İstanbul'daki süpermarket zincirlerinin hisselerinde sert düşüşler görüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/24/iecrop/market_16_9_1632469145.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/erdogan-operasyon-yapilacak-dedi-market-hisseleri-sert-dustu-6667280/"]

[old_news_related_template title="Yabancı bankalardan yeni faiz tahmini" desc="Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın (TCMB) ekim ve kasımda 50'şer baz puan faiz indirmesini bekliyor. JP Morgan yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 17'ye, İngiliz bankası Barclays ise yüzde 15'e düşeceğini öngördü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/24/iecrop/614c67b666a97ce3ccfce39c_16_9_1632461694.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/yabanci-bankalardan-yeni-faiz-tahmini-6666962/"]