Rusya, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in vaat ettiği doğalgaz arz artışını kademeli olarak sağlarken, Avrupa doğal gaz fiyatları son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Ukrayna ve Polonya üzerinden Avrupa'ya akışların bugün yükselmesinin ardından Avrupa doğalgaz fiyatları için gösterge niteliğinde olan Hollanda TTF’de doğalgaz fiyatı yüzde 10'dan fazla düştü. Son 24 saatte 6,6 düşen doğalgazın 1000 metreküpünün fiyatı 721 Euro oldu. Bu fiyatla dahi Avrupa doğalgaz vadeli işlemlerinin fiyatı, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 300 daha fazla.

YEREL STOKLAMA TAMAMLANDI


Avrupa'ya akışın artmasının arkasında Gazprom'un yerel stoklamasının tamamlanması olduğu belirtildi.

Putin, geçen ayın sonlarında Gazprom'un eren yerel stoklaması tamamladıktan sonra Avrupa'daki depolama tesislerini yeniden dolduracağını söylemişti. Avrupa, ısıtma sezonuna son on yılın en düşük stoklarla başladığından, herhangi bir ekstra tedarik Avrupa enerji piyasası için çok önemli.

KUZEY AKIM 2 TARTIŞMASI SÜRÜYOR


Soğukların artacağı Aralık ayı için boru hattı kapasitesi müzakereleri önümüzdeki Pazartesi günü yapılacak. Bu görüşmeler, ekstra sevkiyatların gerçekleşip gerçekleşemeyeceğini de belirleyecek.

Bazı uzmanlar, Gazprom'un tartışmalı Kuzey Akım 2 boru hattının onaylanmasında bir ilerleme görmedikçe ek rezervasyonları gündeme almayacağı düşüncesinde.

ÜRETİM ARTTI


Bu sırada Rusya Enerji Bakanı Nikolay Shulginov, bugün  yaptığı açıklamada, Rusya'nın gaz üretimini 2020 yılına göre yüzde 12 artırdığını belirtti. Shilginov, 777 milyar metreküp yıllık üretim tahmininde bulundu.

[old_news_related_template title="5 milyon kişinin doğalgazı kesildi" desc="CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Enerji Bakanı’nın “Avrupa’nın en ucuz doğalgazı Türkiye’de” açıklamasına tepki göstererek, “Son 3.5 yılda 5 milyondan fazla abonenin doğalgazı, faturasını ödeyemediği için kesildi” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/06/iecrop/9-gaz_16_9_1636233759.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/5-milyon-kisinin-dogalgazi-kesildi-6754293/"]

[old_news_related_template title="Avrupa'da göçmen krizi büyüyor: Rusya bombardıman uçağı gönderdi" desc="Polonya-Belarus sınırında yaşanan göçmen krizi, üçüncü ülkelerin de devreye giren açıklamalarıyla iyice tırmandı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki'nin Belarus'la yaşanan krizin beyni olarak gördüğü Rusya'dan destek açıklamaları gelirken, Belarus üzerinde bombardıman uçaklarının devreye gezmeye başladığını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/10/iecrop/tzr46h5yujkw7hln25b66oeoaq_16_9_1636541492.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupada-gocmen-krizi-buyuyor-rusya-bombardiman-ucagi-gonderdi-6760680/"]