Ayçiçek hasadı yaklaşırken, ayçiçek ithalat gümrük vergileri kaldırıldı. Hasat öncesi ilk kez ithalatın serbest bırakıldığını söyleyen CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, yine yabancı çiftçinin kazandığını belirtti. 1 ton ayçiçeğinin ithalat maliyetinin 740 dolar olduğunu anlatan Gaytancıoğlu, bunun da günümüz kuruyla 6.250 TL olduğunu kaydetti. Türk çiftçisinin ürününe ise 5 bin 500 civarında fiyat verildiğini ifade eden Gaytancıoğlu, çiftçiye en az 6 bin TL verilmesi durumunda önümüzdeki yıl ithalata dahi gerek kalmayabileceğini vurguladı.


İTHALATA VERGİ GEREKİYOR


Gaytancıoğlu, “Eğer bu sene ayçiçeğinin kilogram fiyatı 6 TL olursa, 2 sene sonra ayçiçeği ithalatı yapılmaz ve yılda 1.5-2 milyar dolar tasarruf edilir. Bunun ön koşulu 13 Haziran 2021’de yüzde 27 olarak uygulanan ayçiçeğinin sıfırlanan ithalat vergisini yeniden uygulamak. Eğer bu yapılmaz ise 15 gün içinde Türkiye kendi çiftçisi yerine yine Rusya, Ukrayna, Bulgaristan, Moldova, Romanya çiftçisine para kazandıracak” ifadelerini kullandı.

Okan Gaytancıoğlu

Gümrük vergileri rekabetçi değil, artık koruyucu olmalı


İthalat vergilerinin çiftçiyi korumak için getirilmesi gerektiğini söyleyen Okan Gaytancıoğlu, üretimin iç talebi karşıladığı durumlarda vergilerin artırılması gerektiğini belirtti. Gaytancıoğlu, “Yani Ocak-Şubat 2022’ye kadar gümrük vergisi maksimum seviye olan yüzde 27’de tutulmalıdır. Zaten yüzde 40 yağlı ayçiçeği için 6000 TL/ton fiyat açıklanırsa ithal maliyeti ile aynı olacağı için üreticiye ciddi bir doping etkisi yaratacak ve 2022’nin ekiliş alanları kendiliğinden artacaktır” dedi.