ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilme kararı ve ülkede Taliban hakimiyetinin artması, 4 milyon Suriyeli’nin ardından 6,5 milyon Afgan mültecinin de, Türkiye’ye göç etme tehlikesini doğurdu. CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Erdoğan Toprak tarafından hazırlanarak MYK’ya sunulan raporda, “İran kaçak geçişlere göz yumuyor ve Afganlılar Türkiye’ye gönderiliyor” denildi. Toprak, “Suriyeli göçünden daha da büyük bir çapta Afgan göçü ile karşı karşıyayız. AB’den para alacağız diye bu göçe göz yumamayız” dedi. Toprak şunları söyledi:

KABİL YÖNETİMİ: Afganistan’dan yoğun bir göç dalgası başladı. Kabil yönetiminin, ilerleyişini sürdüren Taliban karşısında ayakta kalması güç görünüyor. Milyonlarca Afgan, ülkelerini terk ediyor. Taliban’dan kaçanlar, Pakistan, İran, Özbekistan, Tacikistan sınırlarına yığılırken nihai hedefleri ise Türkiye’ye gelmek ve  Avrupa’ya geçmek. Ülkemiz yeni bir göç dalgası ihtimaliyle karşı karşıya.

İRAN TEŞVİK EDİYOR: Halen en büyük Afgan mülteci kitlesi toplamı 6,5 milyona varan Afgan mülteciyle Pakistan ve İran’da bulunuyor. İran, kaçak geçişlere göz yumuyor hatta teşvik ediyor. TIR’lara doldurulan Afgan kaçak göçmenler, İran üzerinden ülkemizin farklı illerinde indiriliyor. AB’nin Suriyelileri ülkede tutması konusunda iktidar ile yaptığı anlaşmanın bir benzerini de Afgan göçmenler için yapmayı planlaması ülkemizin ‘AB’nin sınır bekçisi’ olarak görüldüğünü bir kez daha ortaya koyuyor.

[old_news_related_template title="Milyonlar kuyrukta" desc="Afganistan’dan ocak ayından beri 270 bin kişi göç etti, çoğu da ülkemize kaçtı. Birleşmiş Milletler 3.5 milyon kişinin daha yola çıkacağını açıkladı. Hedefleri Türkiye üzerinden Almanya’ya ulaşabilmek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/28/iecrop/11vizekuyrugu_16_9_1627435143.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/milyonlar-kuyrukta-6560541/"]

[old_news_related_template title="AKP'li Özhaseki'den 'göçmen' çıkışı: Sanayiyi onlar ayakta tutuyor" desc="Suriye ve Afgan göçmenlere ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, mültecilerin kimse gönderemeyeceğini söyledi. Özhaseki, “Şimdi bazı şehirlerde sanayiyi onlar ayakta tutuyorlar. Gaziantep sanayisine gidin yüzbinlerce insan en ağır ve en zor işlerde çalışıyorlar' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/27/iecrop/detay-kopya-4_16_9_1627365431.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-ozhasekiden-gocmen-cikisi-sanayiyi-onlar-ayakta-tutuyor-6558729/"]