Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencere Vadisi'nde limana dolgu sağlaması için bölgeye taş ocağı yapımında ağaçların kesilmesi ve doğa tahribatı sağlanması köylülerin tepkisine neden olmuştu. Tepkilerin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İkizdere'ye gitti. Bakan Karaismailoğlu, ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulundu.

"TAŞ OCAĞINDAN RAHATSIZ OLAN KÖYLÜLERLE İSTİŞARELERİMİZ DEVAM EDİYOR"

Karaismailoğlu, şunları söyledi:

* Rize İyidere Lojistik Limanı için almamız gereken en uygun taşın bulunduğu bölgede rahatsız olan bazı vatandaşlarımız var. Onlarla da istişarelerimiz devam ediyor.

* 10 farklı bölgede Rize-İyidere Lojistik Limanı'nın deniz altında kalacak taş dolgusu için araştırmalar yapıldı. Bu araştırmalar sonucunda tek uygun taşın bu bölgede olduğunu uzmanlarımız ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü'müz bize söylediler. Bunun akabinde çalışmalara başladık.

"10 AĞAÇ KESİP 100 AĞAÇ DİKECEĞİZ"

* Buradaki mevcut köylüler, vatandaşlarımız, onların görüşleri ve şikayetleri tabi ki bizim için çok kıymetli. Köylülerin başımızın üstünde yeri var.

* Onlarla istişare etmek için bugün buraya geldik. Onlarla istişarelerimiz devam ediyor. İnşallah bölgeyi fazla rahatsız etmeden, bu bölgede eğer etkilenecek 10 tane ağaç varsa yerine 100 tane ağaç dikeceğiz.

"2 YIL DOLMADAN ÇIKMAYI TAAHHÜT EDİYORUZ"

* Sadece 10,5 hektarlık bir alanda Rize-İyidere Limanı için olmazsa olmaz olan taşın dolgusu için burası kullanılıp, 2 yılını doldurmadan buradan çıkmayı taahhüt ediyoruz.

* İnşallah bu bölgeye çok büyük katkılar sağlayacak, çok büyük önemli bir projeyi hep birlikte Rizelilerin destekleriyle birlikte yapmanın çabası içerisindeyiz.

"BURAYA DIŞARIDAN GELENLERE TAVRIMIZ BÖYLE OLMAYACAKTIR"

* Rizeliler başımızın üstünde ama maalesef buraya gelip burayı kaşımaya çalışan arkadaşlarımıza, diğer dışardan gelenlere karşı tavrımız böyle olmayacaktır.

* İnşallah bu işi Rizelilerle İkizderelilerle çözerek, bu bölgeye yapılacak çok kıymetli yatırımı hep birlikte yapacağız inşallah.

* Amacımız burada istihdam sağlansın, bölgenin insanı bölgede çalışsın. Bizler gibi kalkıp İstanbullara gidip iş aramak zorunda kalmasınlar.

* Bölgesel kalkınmaya çok önem veriyoruz. Rize lojistik limanı bittiğinde 34 farklı sektörde 8 bin kişiye iş imkanı sağlanacak.

"VALİLİĞE SUNULAN DOSYASIYLA ÇELİŞİYOR"

CHP'nin Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise bakanın '10 farklı yerde inceleme yaptırdık' açıklamalarının valiliğe sunulan proje tanıtım dosyasıyla çeliştiğini söyledi.

Öztunç, "Sayın Karaismailoğlu, yine proje tanıtım dosyanızla çeliştiniz. 10 farklı yerde inceleme yaptırdık dediniz ama valiliğe sunduğunuz evrakta, alternatif araştırmadık diyor. Kime inanalım. Dediğiniz doğru ise, resmi evrak sahteciliği yaptığınızı itiraf ediyorsunuz. İstifa edin artık" ifadelerine yer verdi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü tarafından Rize'nin İkizdere ilçesi Cevizlik Köyü Mevkiinde 'Bazalt Taş Ocağı' projesi tanıtım dosyasında şu ifadeler yer alıyor:

* ...Bölgenin jeolojik ve topoğrafik yapısı nedeniyle bazalt ocağı işletmeye müsait olması; maden işletmelerinin ekonomik olabilmesi ve amacına uygun olarak işletilebilmesi için işletmeler malzemenin bulunduğu alanda kurulması gerekliliği nedenleri ile alternatif bir alan arayışına gidilmemiştir.

* Tüketim yerlerine yakınlığı, ulaşım özellikleri ve ekonomik hammadde temini göz önünde bulundurulmuş ve söz konusu proje alanı uygun görülmüştür.

* Yapılacak madencilik faaliyeti basamaklı açık ocak işletmeciliği ve patlatmalı kazı yöntemi ile olacaktır.

* Ocak işletmeciliğinde en çok uygulanan yöntem basamaklı ve patlatmalı açık ocak işletmeciliğidir. Planlı, düzenli, ekonomik ve çevreye en az zararı olan yöntem bu olduğu için Cevizlik Bazalt Ocağında da aynı yöntem uygulanacaktır.

[old_news_related_template title="İşkencedere’ye Bakan rötuşu" desc="Rize’nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi'nde Cengiz İnşaat tarafından yapılmak istenen taş ocağı için yöre halkı 20 gündür mücadele veriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun vadiye geleceğini öğrenen şirket kestikleri ağaçları kamyonlarla bölgeden kaçırmaya başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/10/iecrop/1-8_16_9_1620653036.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/iskencedereye-bakan-rotusu-6423839/"]

[old_news_related_template title="CHP'li vekilden şok İkizdere iddiası" desc="Sözcü TV yayınına katılan CHP Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, İkizdere’de devam eden direnişle ilgili çarpıcı bir iddia ortaya attı. Bekaroğlu, direnişe katılan insanlara direnişten vazgeçmeleri için iş teklif edildiğini, yardım alanların yardımlarının kesileceği tehdidinde bulunulduğunu söyledi…" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/10/iecrop/vadi-foto-sozcu_16_9_1619442229_16_9_1620653355.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-vekilden-sok-ikizdere-iddiasi-6423925/"]

[old_news_related_template title="Ormancılar Derneği’nden İkizdere açıklaması: Doğa düşmanı proje derhal iptal edilmeli" desc="Türkiye Ormancılar Derneği, Rize'nin İkizdere ilçesi İşkencedere Vadisi'nde Cengiz İnşaat tarafından yapılacak olan taş ocağı ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 'Ülkemizin en güzel ve doğal zenginlik açısından en varsıl yörelerinden birinde, yöre halkının haklı olarak karşı olduğu bu doğa düşmanı projenin derhal iptal edilmesi gerekiyor' denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/10/iecrop/c2aa24ff-559e-478a-99bb-af6828d7c038-1_16_9_1619259588_16_9_1620644997.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ormancilar-derneginden-ikizdere-aciklamasi-doga-dusmani-proje-derhal-iptal-edilmeli-6423645/"]