Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından yürütülen adli süreçte mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22 yıl 6 aya kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verdi. Şirketin patronu Alp Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti.

Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, 'olası kastla insan öldürme' suçundan ceza alan Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava yeniden görülmeye başladı.

Önceki davada haklarında 15 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası verilen ve yattıkları süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılan Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı ve maden ocağının teknik nezaretçisi olan Ertan Ersoy’un tahliye durumları devam ederken, Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi, 'olası kastla insan öldürme' suçundan ceza alan Can Gürkan'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın 'bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma' suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç olmak üzere 4 sanığın ifadeleri alınacak. Sanıkların davaya SEGBİS ile katıldı.

MADENCİ YAKINLARI AÇIKLAMA YAPTI

Dava öncesi faciada hayatını kaybeden madencilerin yakınları, sivil toplum örgütleriyle birlikte ellerindeki döviz ve pankartlarla duruşmanın yapılacağı Akhisar Ceza Mahkemesi’nin girişinde basın açıklaması yaptı.

Madenci yakınlarına, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ile Murat Çepni de destek verdi.

“BUNUN ADI ADALET DEĞİL, SOSYAL CİNAYET DÜZENİDİR”

Madenci yakınları adına konuşma yapan ve Soma maden faciasında babası Erdoğan Köse’yi kaybeden Berkan Köse, maden kazasının ihmal ve patronun fazla hırsı yüzünden yaşandığını dile getirdi.

“Patronlar, bu katliamın gerçek sorumlularıdır ve yargılanmalıdır" diyen Köse, şöyle konuştu: "Yargıtay’ın verdiği karar bir kez daha bizi derinden yaraladı. Canlarımızı alanlar ellerini kollarını sallaya sallaya geziyor. Bunun adı adalet değil bunun adı sosyal cinayet düzenidir. Bizlerin döktüğü gözyaşlarının artık başkalarının dökmesini istemiyoruz.”

Konuşmaların ardından grup, duruşmayı izlemek için dağıldı. Duruşmayı izleyecek olanlar, HES kodları sorgulandıktan sonra içeri alındı.

Öte yandan duruşmanın yapılacağı bölgede geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşma salonuna dönüştürülen konferans salonunun etrafını barikatlarla çeviren polis ekipleri, davayı takip edecek olan aileler ve avukatlara HES kodu sorgulaması yaptı.

Yargıtay’ın 12. Dairesinin son kararıyla yeniden görülmeye başlanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç olmak üzere 4 sanığın yargılandığı Soma Davası’nda gergin anlar yaşandı.

Mahkeme Başkanı Salih Pehlivanoğlu’nun olduğu heyet kimlik tespitinin ardından davada gelinen süreci özetledi.

MAĞDUR AİLELERİN AVUKATLARINDAN SEGBİS TEPKİSİ

Soma davasında sanık olarak yargılanan baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç daha önceden ifadeleri alındığı ve dosyada ifade tutanakları bulunduğu için duruşmaya sadece Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan bulunduğu ilden SEGBİS ile bağlantı yaptı. Soma maden şehitlerinin mağdur ailelerinin avukatları patron Can Gürkan’ın SEGBİS sistemi ile bağlanmasına tepki gösterdi.

Mağdur ailelerinin avukatlarından Can Atalay SEGBİS ile bağlantı yapılmasına itiraz ederek, “Sanıksız yargılama olamaz. Ülke tarihinin en büyük işçi katliamı Soma katliamının davasında siyasal iktidarın yaptığı müdahaleler sonra kararın bozulması gibi eşi benzeri görülmeyen hukuksuzluğun ardından SEGBİS ile adil yargılama olamaz. Bu kararı yeniden değerlendirmenizi talep ediyoruz” dedi.

AİLELER TEPKİ GÖSTERDİ

Mahkeme heyetinin SEGBİS ile devam etme kararı üzerine duruşma salonunda bulunan madenci şehitleri yakınları tepki gösterdi.

Patron Can Gürkan’ın SEGBİS ile yapacağı konuşması salondan yükselen madenci ailelerinin sesleriyle kesildi.

“Sanıklar buraya getirilmeli içimiz yanıyor” şeklinde tepki gösteren mağdur aileleri mahkeme heyetine seslenerek şu ifadeleri kullandılar; “Sizin tarafsızlığınızdan şüphe duyuyoruz. Bizim çocuklarımız toprak altına girdi sizin vicdanınız rahat mı? Sizin yüzünüzden onlar dışarıda geziyor. Vicdanınız var mı?”

Bazı mağdur yakınları ise “Biz yaşıyor muyuz sanki? Yedi sene önce oğlumuzu ve eşimizi toprağa verdik. Burada 301 kişi değil, 5000 kişi öldü. Eşlerimiz, evlatlarımız öldü.” Şeklinde tepkilerini dile getirdi.

Salonda yaşanan gerginliğin ardından mahkeme başkanı ise SEGBİS ile devam ederek, İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nden canlı bağlantı ile katılan sanık Can Gürkan’ın beyanına geçti.

 “YARGITAY’IN KARARI BİR PAÇAVRADIR”

Sanık Gürkan’ın savunmasından sonra söz alan mağdur alilerin avukatlarından Can Atalay, elindeki Yargıtay’ın karar dosyasını mahkeme heyetine göstererek, “Bu bir paçavradır” cümlesiyle tepkisini dile getirdi.

Avukat Can Atalay yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Buradaki ailelerin feryat ve figanları Yargıtay’ın karar dediği paçavraya karşıdır. Bu memleket böyle bir adaletsizlik görmedi. Bu paçavraya ne kadar para harcadılar, hangi cemaatlerle iş tuttular bilmiyoruz ama buna boyun eğmeyeceğiz. Yargıtay’ın vermiş olduğu karara direnin. Bu paçavrayla kendinizi sınırlandırmayın. 5 iş günü içinde binlerce sayfalık dosyayı inceleyen 3 Yargıtay üyesi sorumluluk taşısın. Bu dava ekmeğini kazanırken kimse ölmesin diyedir. Tekrar söylüyorum bu yükü taşımayın”

Av. Can Gürkan’ın konuşmasından mağdur madenci ailelerinin diğer avukatları söz alarak görüşlerini dile getirdi.

“BİR YARGILAMA YERİNE SARAY REJİMİNİN BİR ORTA OYUNU OYNANMAKTADIR”

Soma davasını takip eden CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Yargıtay 12. Dairesi’nin aldığı karara tepki göstererek, daha önceki yılarda olduğu gibi Soma davasında yine siyasi baskının olduğunu iddia etti.

CHP’li Özel yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı;

* Yargıtay geçtiğimiz Eylül ayında 5 üyesini oy birliğiyle ‘Olmaz öyle şey’ dedi. ‘Böyle bir davada olası bir kast yoksa hangi davada olacak’ dedi. Milyonlarca sayfalık evrağı inceleyen 5 üye verdikleri karar ile buradaki kararı bozdular ve ‘Siz 301 kişiyi olası kastla öldürme suçundan ve 162 kişiyi olası kastla yaralama suçundan yargılamayı tekrarlamalısınız’ dediler.

* Dosya buraya gelmek yerine Yargıtay Başsavcılığında tutuldu. O sırada 5-0 karar veren üyelerden 3’ü değiştirilip yerine bir tanesi Kenan İpek, yani daha önce Adalet bakanlığı müsteşarlığı da yapan ve Adalet Bakanlığı’nda belli bir süre görev yapan son derece siyasi kişilik olan bir kişi. Ayrıca iki tane de uzun süredir yargılama yapmayan bürokrasiden gelen hakimler getirildi.

* Bu üçünün kararıyla kendi kararları 3’e 2 bozduruldu. Buraya tekrar yollandı. Basit suçlardan ufak ihmallerle bu işi halledin diye. Somalı anaların, babaların ve çocukların haklarını yiyen o el, adalete müdahale eden o el bugün içerde hala faaliyette. Soma’nın failleri hem de kendileri dahi talep etmeden ‘Bu salona gelmeyin.

* Bulunduğunuz yerde kamerayla, yada bulunduğunuz yerde talimatla mahkemeye katılabilirsiniz’ dediler. İçerde bir yargılama yerine saray rejiminin bir orta oyunu oynanmaktadır. Sanıklar yoktur. Anneler ve babalar, avukatlar salondadır. Karşı tarafta sembolik bir avukat oturmuş pişkin pişkin gülmektedir. Soma’yı unutursak diyenler, o günlerde timsah gözyaşı dökenlerin yürekleri kuruduğu içerde bir kez daha tescillenmiştir.”

CHP’Lİ ÖZEL’DEN 3 YARGITAY ÜYESİ HAKKINDA İDDİA

CHP’li Özel konuşmasının ikinci kısmında, Soma Davasının yeniden görülmesini sağlayan Yargıtay’ın değişen 3 üyesi hakkında iddialarda bulundu. Konuşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya seslenen CHP’li Özel şu ifadelere yer verdi;

* Her yerin MOBESE’sini bilen, her binanı güvenlik kameralarına erişebilen, bir bildiri yayınlanınca gece yarısı sabaha kadar çalışabilen İçişleri Bakanlığı’na sesleniyoruz. İddia o dur ki, Yargıtay’daki 5 hakimden yeni gelen ve bu anne ile babaları yeniden ağlatan 3 hakimin Soma A.Ş.’nin İstanbul’da İstinye Park’ı yakınlarındaki dev gökdelenine son zamanlarda çıktıkları iddia edilir.

* MOBESE kameralarını ve o binanın kameralarını geriye dönük 6 ay geriye dönük inceleyecek bir baba yiğit var mıdır? O binadaki mülkiyet değişimlerini, hani yazılı bildiri yapan amiralleri annelerine, babalarına ve kuzenlerine kadar araştıran sabaha kadar Süleyman Soylu hangi partiye ait diye, o binada yeni mülk edinmiş kişileri birinci, ikinci, üçüncü derece akrabalıklarla araştırıp da o kararı değiştirenleri araştırabilecek midir?

* Bunlar yapılmazsa Soma’daki anneler ve babalar haklarını helal etmeyecek. Soma davasına müdahale edenlerin el uzatanların ve şirketten yana ailelerin aleyhine manipülasyon yapanların elleri kırılsın. Yürekleri kurumuş. Biz bu davayı burada bırakmayız.

* Burada alınacak karar ne olursa olsun, görünen o ki öyle büyük bir plan ve tertip yapılmış ki şuanki o karardan sonra buradaki mahkemede bozma kararına direnmeyip uyarak bir kara verecek. Ardından artık Yargıtay’da gitme imkanı da kalmayan bu karar bu şekilde kesinleşecektir. Oyun büyüktür. Plan büyüktür. Operasyon büyüktür. Bu kadar kötücül bir cesaretin karşısında ürpermemek elde değildir. Yazıklar olsun.

CHP’Lİ TANRIKULU; REZALET VE KEPAZELİK YAŞANMIŞTIR

Davayı CHP’li Özel ile birlikte takip eden CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, Yargıtay’ın bozma kararını ‘rezillik ve kepazelik’ olarak değerlendirerek, “Tecrübeli bir hukukçuyum ve baro başkanlığı yaptım. Türkiye yargı tarihini iyi bilirim. Ama böyle bir rezaletle Türkiye yargısı karşılaşmamıştır. Yani bir dairenin kompozisyonu değiştirilerek o dairenin kararını kaldırıldığı bir kararın verildiği başka bir ortam yoktur. Yargıtay’da dosyanın 4 ay kadar savcılar tarafından tutulduğu ve mahkemesine gönderilmediği başka bir ortam yoktur. Çok göz önünde rezalet ve kepazelik yaşanmıştır. Biz balık hafızalı değiliz. O 3 savcıyı da biliyoruz. Zamanı geldiğinde hukuk kuralları içinde ve adil bir biçimde hesaplarını soracağız.” diye konuştu.

“EŞİMİN GÖZLERİ AÇIK GİTTİ”

Duruşmanın ikinci oturumunda avukat beyanları ardından salonda bulunan şehit madenci ailelerine söz verildi.

Söz alan maden faciasında oğlunu kaybedenİsmail Çolak, 7 yıldır adalet mücadelesi verdiklerini belirterek “ 7 yıldır verdiğimiz adalet mücadelesinin son anları tiyatrodan ibaret. Çünkü siz adaleti göçük altında bıraktınız. Burada çocuklar bayramlarda mezarlara sarılarak bayram geçiriyor. Bugün veya yarın kararı verirken elinizi vicdanınıza koyun. Adaletle karar verin. 301 madencinin katillerinin bir kısmını siz, bir kısmını İzmir Bölge mahkemesi, bir kısmını Yargıtay bıraktı” diye konuştu.

Maden faciasında eşini kaybeden Naciye Kaya ise, “Benim eşim son 3 ay sürekli gazdan zehirlenip geliyordu. 'Kömürü elimize alamıyorduk, yanıyordu' diyordu. Başımıza bir iş gelecek diyordu. Amirlere söylediklerinde 'çantanızı alın gidin' dediler. Eşimin gözü açık gitti, gözleri kapanmıyordu. Kendi adaletimizi kendimiz mi sağlayalım? Benim çocuklarım 7 yıldır babasız, yanıyoruz. Adalet sağlanmadığı sürece de bu ateş sönmeyecek” şeklinde konuşarak tepkisini dile getirdi.

Eşeni kaybeden Gülten Kavas ise, “Yangın varken, gaz varken bunlar neden işçi aldılar? Neden hakimi değiştirdiler? 7 yıldır bu adliye sarayı hayatım oldu. Neden bizim avukatlarımız bizi savunurken dört yıldır içerde yatıyor? Bu katiller serbestken onlar neden içerde?” diyerek tepki gösterdi.

 

[old_news_related_template title="Soma Davası yeniden başlıyor" desc="13 Mayıs 2014’te 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının davası 13 Nisan Salı günü (yarın) tekrar görülmeye başlanacak. Yargıtay 12. Dairesi’nin 2021 Ocak ayında verdiği karar doğrultusunda aralarında patron Can Gürkan’ın bulunduğu dört kişi “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan tekrar hakim karşısına çıkacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/12/iecrop/soma-aci-depophotos_16_9_1589353783_16_9_1618216854.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/soma-davasi-yeniden-basliyor-6368396/"]

[old_news_related_template title="CHP’li Özel: Soma maden faciasının ardından bir arpa boyu yol almamışız" desc="CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Elazığ’da geçtiğimiz günlerde bir maden kazasında yaşamını yitiren iki madencinin ailesini ziyaret ederek başsağlığı diledi. Özel, “Soma’da meydana gelen 301 madencimizin yaşamını yitirdiği tarihimizin en korkunç iş cinayetinin ardından bir arpa boyu yol alınamadığı, iş güvenliği önlemlerinin alınmadığı, denetimlerin yeterli olmadığı ülkenin farklı coğrafyalarından gelen maden kazası haberleriyle anlaşılmaktadır” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/05/iecrop/ozel-sozcu_16_9_1614960970.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-ozel-soma-maden-faciasinin-ardindan-bir-arpa-boyu-yol-almamisiz-6297511/"]