AKP’li milletvekilleri tarafından hazırlanan mini ekonomi torbası Meclis Başkanlığı’na verildi. Ankara Milletvekili Orhan Yeğin ve arkadaşları tarafından hazırlanan 25 maddelik teklifin Kurban Bayramı’ndan önce Meclis’ten geçmesi planlanıyor. Birden fazla konuda süre uzatımı içeren teklifin öne çıkan başlıkları şöyle;

KORUCULARA ASGARİ ÜCRET: Güvenlik korucularının maaşı asgari ücrete tamamlanacak. 2016’da korucuların gösterge rakamının artırılmasına rağmen halen maaşlarının asgari ücretin altında kaldığı öğrenildi.

O BÜROKRATLARA 2 YIL ÖZEL SEKTÖR YASAĞI: Rekabet Kurulu’nda Başkan ve üye olarak görev yapanlar ile daire başkanı ve soruşturmada görev alan personel, kurumdan ayrıldıktan sonra iki yıl boyunca soruşturmaların konusu olan özel sektör kurumlarında görev alamayacak. Aksi hareket edenler 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası alabilecek.

DEPREMZEDELERE KREDİ DESTEĞİ: 2020 yılında İzmir, Malatya, Erzincan, Van, Bitlis, Aydın, Siirt ve Elazığ’da meydana gelen depremde etkilenen kişilere devletin kredi desteği verecek. Depremde konut, işyeri, ahırları yıkılan ve hasar görenler borçlandırmalarını devlet sağlayacak.

ÇEK’TE YİNE SÜRE UZATIMI: 24 Mart 2020 tarihine kadar işlenen karşılıksız çek suçundan mahkum olanların cezalarının infazı durdurulmuş ve ödenmeyen çek bedelinin 10/1’ini ödemesi için süre verilmişti. Pandeminin etkisinin sürmesi nedeniyle ödeme süresi 30 Haziran 2022’ye kadar uzatıldı.

TÜTÜN SATICILARINA 6 AY SÜRE: Tarım ve Orman Bakanlığından yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün üretim ve ticareti yapanlara getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Temmuz 2021 yerine 1 Ocak 2022 tarihine uzatılıyor. Yasa belgesiz tütün satanlara 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngörüyor.

KOOPERATİFLERE GENEL KURUL SÜRESİ: Salgın nedeniyle 3 defa genel kurulların yapılabilmesi için süre uzatımı alan kooperatiflerin genel kurullarını yapabilmesi için 31 Ekim 2021’ye kadar süre tanınıyor.

GÜMRÜK PERSONELİNE ÖDÜL: Gümrük hizmetleri kaçakçılıkla mücadelede görevli personele ‘devletin ekonomik menfaatleri, doğal ve kültürel miras, çevre ve toplum sağlığı ile kamu güvenliğinin korunmasında yüksek hizmetleri görülenlere’ aldıkları maaşın 5 katına kadar ödül verilebilecek. Olağanüstü durumlarda yaşamını ortaya koyarak yararlılık gösterenler ise 6 ila 24 maaş tutarında ödül verilecek.

[old_news_related_template title="Tütün üreticilerinin evlerine baskın! Çok sayıda kişi gözaltına alındı" desc="Adıyaman'da tütün satışına getirilen yasak sonrası protesto eylemlerine katıldığı ileri sürülen 20 kişi polis ve jandarma tarafından evlerine baskın düzenlenerek gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/09/iecrop/tkmlyp_16_9_1625827576.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/tutun-ureticilerinin-evlerine-baskin-cok-sayida-kisi-gozaltina-alindi-6529880/"]

[old_news_related_template title="Tütün üreticileri: Yasak geri çekilene kadar direnişimize devam edeceğiz!" desc="Tütün üreticilerinin 1 Temmuz'da yürürlüğe giren tütün satışına yetki belgesi zorunluluğuna tepki eylemleri dört gündür devam ediyor. Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde de yüzlerce tütün üreticisi yol kapatarak alınan karara tepki göstermişti. SÖZCÜ’ye konuşan Malatyalı tütün üreticileri, “Tütün yasağı geri çekilene kadar direnişimize devam edeceğiz” diyerek kararlılıklarını ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/05/iecrop/630cb8c3-fbfd-42c2-a6a2-bcae6adc56b8_16_9_1625463966.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/tutun-ureticileri-yasak-geri-cekilene-kadar-direnisimize-devam-edecegiz-6521984/"]

[old_news_related_template title="AKP'li başkana tepki: Sen buradaki insanlara 's....r' diyemezsin" desc="Adıyaman ve Malatya’da tütün satış yetki belgesi olmayan üreticilere yasak getirilmesi nedeniyle eylem yapan çiftçilerin tepkisi sürerken, eylemci çiftçilere hakaret ettiği ileri sürülen Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinin AKP’li Belediye Başkanı Mustafa Bulut’a o anlarda orada bulunan inşaat mühendisi Bilge Kerimoğlu, “Sen başkansın. Buradaki insanlara ‘S….r’ diyemezsin” diye tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/04/iecrop/siktir-foto-sha_16_9_1625386707.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akpli-baskana-tepki-sen-buradaki-insanlara-s-r-diyemezsin-6520888/"]