İstanbul'da yaşayan 23 yaşındaki İrem Okyay, 12 yaşındayken ailesinin ve öğretmenlerinin kendisinde gözlemlediği değişikliklerin ardından pedagoga götürüldü.

İrem'in içine kapanması, asosyal olması, izlediği çizgi filmler, oynadığı oyunların yaşına uygun olmamasının yanı sıra hayali bir arkadaşının olması anne-babasını endişelendirdi.

Bunların ardından pedagog, İrem'in ailesine, tüm sorumluluğu İrem'in üstlenebileceği hareketli bir köpek sahiplenmelerini tavsiye etti.

Baba Tarık Okyay, Ankara'dan alıp Cash ismini verdikleri köpeğin, kızları İrem'i 3 ayda daha neşeli ve sosyal bir çocuğa dönüştürdüğünü söyledi.

"GERÇEK HAYAT İLE BAĞLANTISINI KESTİ"

İrem'in ergenlik dönemiyle birlikte biraz değişmeye başladığını söyleyen Tarık Okyay, şunları söyledi:

"Ebeveyn olarak, farklı şeyler hissettik. Sınıf öğretmenleri de İremde birtakım değişiklikler gözlemlediklerini söyleyince bir pedagoga başvurduk. Pedagog, şizofreni başlangıcı olduğunu söyledi. İrem için ne yapabiliriz, ne edebiliriz diye düşünürken ilaç tedavisine başladık.

O bunun farkında değildi. Bu arada pedagog ile görüşmeye de devam ettik. İrem o zamanlar yaşına uygun olmayan çizgi filmleri izlemeye, daha değişik oyunlar oynamaya başladı. Daha sonra pedagog, İremin hayali arkadaşı ile zaman geçirdiğini söyledi. Yani İrem, tamamen gerçek hayatla bağlantısını kesti."



"BAŞINI KALDIRAMAYACAK KADAR ÇOK İLGİLENMESİ GEREKEN BİR KÖPEK ALIN"

İremin zaman geçtikçe düzelmemesinden endişe duydukları ve bunun üzerine tekrar pedagoga danıştıklarını söyleyen Okyay, şöyle devam etti:

"Pedagog bize, köpek sahiplenin dedi. Önce şaşırdık, Nasıl yani? diye sorduk. Pedagog da, İrem'e bir köpek alın, öyle bir köpek olsun ki başını kaşıyacak vakti olmasın ve tamamen onunla ilgilensin dedi. Alacağımız köpeğin hareketli olması gerekiyordu.

Biraz araştırdık internette, Border Colli cinsi köpeğin uygun olduğuna karar verdik. İrem'e bir köpek alacağımızı söylediğimizde ve fotoğrafını gösterdiğimizde çok sevindi, ona aşık oldu resmen. Tamam baba, alalım köpeği dedi ve gidip Ankara'dan aldık. Köpeğe Cash adını verdik."

"İREM BİRDEN DEĞİŞTİ DAHA GERÇEKÇİ OLDU"

Tarık Okyay sözlerini şöyle tamamladı:

"İlacın 6 ayda yapamadığını, Cash 3 ayda yaptı. İrem birden değişti, daha gerçekçi oldu. Sonunda İrem'e hayali arkadaşının nerede olduğunu sorduğumuzda, 'Kendisi ve Cash arasında tercih yapmam gerektiğini söyledi, ben de Cash'i seçtim ve o gitti' cevabını aldık.

İçine kapanık, asosyal olan çocuk bir anda ön plana çıktı. Cashe bir şeyler öğretmeye, daha çok araştırmaya başladı. Sosyal hayatta çok iyi bir gelişme kaydetti. Bugün kızımız, genetik mühendisliği okuyor. İrem'in başardıkları bizim için gurur verici. Ama Cahs'in yaptıkları da bambaşka, muhteşem."



"İKİMİZ HER ŞEYİ BİRLİKTE ÖĞRENDİK, İYİ Kİ VAR"

1 yıl önce yaşadıklarını ve sergilediği davranışlara dair pek bir şey hatırlamadığını dile getiren İrem Okyay, ise şöyle konuştu:

"Hep evcil hayvanım olsun istedim. Ailem bana köpek alma kararı aldı. Benim de bu isteğim 11-12 yaşlarımda arttı. Cash, o dönemde hayatımıza girdi. Onunla birlikte çok güzel şeyler yaşadık. Onu aldığımız ilk andan itibaren her şeyimi onunla konuşmaya başladım. Hatta onu sahiplenmeden önce daha çekingen biriydim, hiç sosyal değildim.

Daha çok evde vakit geçirmeyi severdim, dışarıda aktivite yapmayı sevmezdim. Ancak Cash ile vakit geçirip, onun sorumluluğunu aldıkça sosyalleşmeye başladım İkimiz her şeyi birlikte öğrendik. Yürüyüşler yaptık, kafelere gittik, oyunlar oynadık. Daha sonra eğitime çok açık bir köpek olduğunu fark ettik. Biraz araştırıp ona bir şeyler öğretmeye başladım.

Dön, kalk, otur, yuvarlan gibi basit şeylerle başladık ve bu komutlar gittikçe artmaya başladı. Bunu biraz profesyonelliğe döktük. Yarışmalara da katılıp, dereceler aldık. Hala yarışmalara ve seminerlere katılıyoruz. Tüm yaşattıkları, kattıkları için çok mutluyum. İyi ki var." DHA

 

[old_news_related_template title="Hastalığını yenmek için domuz sahiplendi" desc="Son dönemde vasiliğin sona ermesi davası açtığı babasıyla yaşadığı sorunlarla gündeme gelen Britney Spears, bu kez de anksiyete sorunuyla gündemde. Ünlü şarkıcı, anksiyete sorununun üstesinden gelebilmek için domuz sahiplendiğini açıklarken, sık sık at terapileri yaptığını da dile getirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/06/iecrop/britney_spears-reuters-1_16_9_1626076299_16_9_1628234866.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/hastaligini-yenmek-icin-domuz-sahiplendi/"]