ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), bu yılın mart ve ağustos ayları arasında corona aşısı olan ve hastanede yatmak zorunda kalan 3 bin 689 kişinin verilerini mercek altına aldı.

Dört ay süren incelemede delta varyantının enfeksiyonlarda büyük artışa neden olduğu saptanırken, bu hastaların yüzde 12.9’nun Moderna, yüzde 20’sinin ise BioNTech ile aşılandığı vurgulandı.

BIONTECH HIZLA KAYBEDİYOR

Aşının üzerinden zaman geçtikçe, etkisinin incelendiği araştırmada, Moderna ile aşılanmış hastaların coronadan korunma oranı ilk dört ayda yüzde 93’ten 92’ye indi. BioNTech ile aşılananlarda ise bu oran, dört ayda yüzde 91’den 77’ye düştü.

CDC’nin raporu, uluslararası medyada geniş yer buldu. Giderek daha fazla araştırma, Moderna’nın BioNTech’ten daha uzun vadeli koruyucu etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Her ikisi de mRNA tabanlı olan aşılar arasındaki farkın, Moderna’nın dozunun daha yüksek olması ve iki doz arasındaki bekleme süresinin uzunluğu ile ilgili olduğu sanılıyor. Bu sonuçların, kuvvetlendirici aşılara da bir örnek oluşturabileceği açıklandı.

ŞAHİN: ÜÇÜNCÜ DOZ LAZIM

Türkiye’de henüz ABD ile AB tarafından onaylanmayan Çin aşısı Sinovac yapılmış, ardından bundan vazgeçilerek BioNTech’e dönülmüştü. BioNTech aşısının zamanla etkisini yitirdiğini şirketin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin de kabul etmiş ve üçüncü doz aşı önermişti.

BioNTech’in aşının dozunu artırması veya iki aşı arasındaki süreyi yeniden önermesi bekleniyor.

[old_news_related_template title="FDA Danışma Kurulu'ndan Pfizer-BioNTech aşısında üçüncü doz kararı: Yalnızca 65 yaş üstü ve yüksek risk grubuna gerekli" desc="ABD Gıda ve İlaç Dairesi Danışma Kurulu, Pfizer-BioNTech'in üçüncü doz aşısıyla ilgili kritik bir karara vardı. Kurul, üçüncü dozun geniş çaplı olarak değil, yalnızca 65 yaş üstü ve yüksek risk grubundaki kişilere uygulanması gerektiğini açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/18/iecrop/asi-pfizer-reuters_16_9_1631944284.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/fda-danisma-kurulundan-pfizer-biontech-asisinda-ucuncu-doz-karari-yalnizca-65-yas-ustu-ve-yuksek-risk-grubuna-gerekli-6655903/"]

[old_news_related_template title="Dikkat çeken antikor araştırması: Moderna aşısında Pfizer-BioNTech'ten iki kat fazla" desc="Belçika'da yapılan bir araştırma, Moderna ve Pfizer-BioNTech aşılarının geliştirdiği antikor seviyesiyle ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. Buna göre Moderna aşısı, Pfizer-BioNTech'e göre iki kat daha fazla antikor oluşturuyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/01/iecrop/asi-kadin-reuters2_16_9_1630471510.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dikkat-ceken-antikor-arastirmasi-moderna-asisinda-pfizer-biontechten-iki-kat-fazla-6624443/"]