Samsun İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Kayseri Küçük Millet Meclisi'nin Aralık ayı oturumuna katıldı. Kocasinan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda düzenlenen oturumda konuşan Benli, şu ifadeleri kullandı;

*Corona virüsü mücadelesinde genel olarak sürece bakıldığı zaman, şu anda 4. dalgayı bitirmiş durumdayız. 1,2 ve 3. Dalgada hep toplumsal sınırlamalar ile yola alındı. Dalgaların zirveleri toplumsal kısıtlamalar ile düşürüldü.

*4. dalgada ise sadece bireysel önlemler olarak devam etti. Yani toplumsal bir kısıtlamaya gidilmeden 4. dalga beklenildi. Çünkü aşılamada belirli bir oranı geçmiştik. Bunun yansımalarını biz görmüş olduk.

*Vaka sayılarında her ne kadar belirli bir sayıya ulaşılmış olsa da hastaneye yatan sayıları yüzde 10’lardan, yüzde 3’lerin altına inmesi aşının hastane yatışındaki etkisinin en iyi göstergesiydi.

*Yoğun bakımlara baktığımız zaman aşısız olanların yoğun bakımları doldurduğunu gördük. Yoğun bakımlarda yatanların yüzde 91’inin hiç aşı olmadığını, yüzde 4’ünün de eksik aşı olduğunu düşündüğümüzde yüzde 95’i aşısını tamamlamamış kesimden oluşuyordu.

"TEK BİR RİSKİ VAR"

Corona virüsünün tek bir riski olduğunu, onunda mutasyon olduğunu dile getiren Benli, sözlerini şöyle sürdürdü;

*Bizde 4. dalgayı oluşturan kesim, aşısızlardır. Onun için biz 4. Dalgaya aşısızların dalgası dedik. Aşılama bir yerden devam ediyor. Bir yandan da kovid-19 hastalığı geçenler taburcu oluyor. Dalga bir noktadan sonra kendiliğinden düşüşe geçmiş oldu.

*Bu kendiliğinden düşüş aslında pandemilerde, pandeminin sonuna doğru yani balığın sırtını geçtiğimiz anlamına gelir. Fakat burada tek bir riskimiz var. Bu riskte, geçen günlerde bahsedilen omicron gibi mutasyondur. Bu mutant virüste, omicron varyantı gibi varyant gelirse ve bu varyant eğer aşının oluşturmuş olduğu antikoru o virüsü tanımazsa işte o zaman yeni bir şey başlamış olur.

*Ciddi bir sıkıntı yaşayabilir miyiz? Evet öyle bir ihtimal var. Ancak şu bir gerçek bugüne kadar delta varyantında yapılan aşıların etkin olduğu gözlendi.

AŞILAMADA SON DURUM

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan tabloda, 2 doz aşılama verilerine de yer verildi. En az 2 doz aşı olmuş 18 yaş üzeri nüfusu kapsayan verilere göre Türkiye'de 2. doz aşılama ortalama yüzde 81,57 oldu. 1. doz ortalaması yüzde 90,80 olurken, 1., 2. ve 3. doz aşısını olan vatandaş sayısı toplamda 120 milyon 857 bin 540 ’a yükseldi.  İHA

[old_news_related_template title="Avustralya'da corona virüsü protestoları" desc="Avustralya'nın Victoria eyaletinde yürürlüğe giren corona virüsü tedbirleri ülke genelinde halkı sokağa döktü. Maskesiz binlerce kişi aşı karşıtı sloganları attı, dövizler taşıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/04/iecrop/depophotos_17348783_16_9_1638610037.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avustralyada-corona-virusu-protestolari-6807608/"]

[old_news_related_template title="Avrupa alarmda: 'Corona virüsü pandemisi beş yıl daha sürebilir'" desc="İngiltere'de uzmanlar, corona virüsünün beş yıl daha hayatımızda olabileceği konusunda uyarılarda bulunurken, önlemlerin artırılması için çağrıda bulundu. İrlanda da Noel yaklaşırken Omicron varyantının korkuları üzerine cafe ve restoranlarda yeme içme servisini maksimum 6 kişilik gruplarla sınırlarken, kapalı mekanlarda da kişi sayısı yarı yarıya düşürüldü. İsviçre'de de yeni kısıtlamalar devreye sokuldu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/04/iecrop/italya-reuters_16_9_1638164090-880x495-1_16_9_1638608176.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/avrupa-alarmda-corona-virusu-pandemisi-bes-yil-daha-surebilir-6807527/"]