Uzmanların corona virüsü ile mücadelede potansiyel bir atılım olarak gördüğü, ABD merkezli Merck & Co  tarafından geliştirilen antiviral hapın virüse yakalananlarda ölüm veya hastaneye yatma riskini yarıya indirdiği ortaya çıkmıştı.

ABD'de izinleri için başvuru yapılan 'molnupiravir' adlı ilacın fiyatının, 700 dolar (yaklaşık 6 bin 200 lira) olduğu açıklandı. Corona virüse karşı ilk oral yoldan ilaç olarak alınan Molnupiravir'in, tüm varyantlara karşı etkisi olduğu açıklanırken, hastaneye yatmayı ve ölüm riskini yarıya düşürdüğü belirlendi.

HASTANEYE YATIŞ VE ÖLÜM ORANINI YARI YARIYA AZALTIYOR

Merck'in yaptığı araştırmada; semptomları ortaya çıktıktan sonraki 5 gün içinde "molnupiravir" ilacını alan deneklerin, "plasebo" alanlara göre hastaneye yatma ve ölüm oranının yarı yarıya azaldığı açıklandı.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi kıdemli araştırmacısı Amesh Adalja, "Hastaneye yatış riskini bu derece etkileyebilecek bir oral antiviral  tablet tüm oyunun kurallarını değiştirir" ifadelerinde bulundu.

Mevcut tedavi seçenekleri arasında Gilead Sciences Inc'in (GILD.O) aşılanmış antiviral remdesivir ve jenerik steroid deksametazon ilaçlarının yer aldığı ifade edilirken, bunların genellikle hastaneye yatış sonrası hastaya verildiği bilgisi paylaşıldı.

"OYUNUN KURALLARI TAMAMEN DEĞİŞEBİLİR"

Merck CEO'su Robert Davis Reuters'e verdiği demeçte, "Bu, COVID-19'un nasıl yönetileceği konusundaki bakış açımızı değiştirecek" ifadelerinde bulundu. , mevcut tedavilerin "yoğun ve lojistik açıdan zor olduğunu. Basit bir ağızdan alınan hapın bunun tam tersi olacağını" sözlerine ekledi.

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi kıdemli araştırmacısı Amesh Adalja da "Hastaneye yatış riskini bu derece etkileyebilecek bir oral antiviral oyunun kurallarını tamamen değiştirecek" ifadelerinde bulundu.

Merck'in hisselerinin, faz 3 denemeleri sonunda yüzde 9 oranında arttığı belirtildi.

[old_news_related_template title="Yeni vaka ve vefat sayısını açıklayan Bakan Koca'dan coronada sonbahar uyarısı" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı güncel corona virüsü verilerine göre, 210 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısında düne göre düşüş yaşanırken, Bakan Koca vatandaşlara 'sonbahar' uyarısı yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/01/iecrop/corona-da-1_16_9_1633108004.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/saglik-bakani-fahrettin-koca-yeni-vaka-sayisi-ve-can-kaybini-acikladi-iste-guncel-corona-tablosu-6681907/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsünün yeni bir etkisi daha çıktı: Huzursuz anal sendromu" desc="Covid vakaları artmaya devam ederken virüsün yeni etkileri de ortaya çıkıyor. Son olarak Japonya'daki bir Covid-19 vakasının virüsün etkileriyle huzursuz anal sendrom yaşadığı ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/01/iecrop/covid_etkisi-reuters_16_9_1633072098.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/corona-virusunun-yeni-bir-etkisi-daha-cikti-huzursuz-anal-sendromu-6680792/"]

[old_news_related_template title="California öğrencilere Covid-19 aşısı zorunluluğu getiren ilk eyalet olabilir" desc="California Valisi Gavin Newsom, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) 12 yaş ve üstü çocuklar için Covid-19 aşısına tam onay vermesinin ardından aşının öğrenciler için zorunlu olacağını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/01/iecrop/abd-iha_16_9_1633118083.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/california-ogrencilere-covid-19-asisi-zorunlulugu-getiren-ilk-eyalet-olabilir-6682366/"]