[imza_template desc="Latif SANSÜR" arry="Latif SANSÜR">[/imza_template>

[imza_template desc="Kemal ATLAN" arry="Kemal ATLAN">[/imza_template>

[imza_template desc="İlker KILIÇASLAN" arry="İlker KILIÇASLAN">[/imza_template>

Şehir ve devlet hastanelerde Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya koyduğu muayene süresini 5 dakikayla sınırlandırması hastanelerde yoğunluğun yanı sıra hekimlerinde iş yükünün artmasına sebep oldu.

Bakanlığı 5 dakikalık sınırlandırma uygulamasının sağlıkta kaos yaratacağını ifade eden tabip odaları bir çok ilde hastane önlerinde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamalarında hekimler sağlık hizmetinin 5 dakikaya sınırlandırılmasına tepkilerini ‘Sağlık 5 Dakikaya Sığdırılamaz’ dövizleriyle dile getirdi.

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, uygulamanın hastaları mağdur edeceğini ve hekimlerde istifaları artıracağını söylerken, Eskişehir Bilecik Tabipler Odası (EBTO) Başkanı Nesrin Ekici ise yıllardır sağlıkta dönüşüm programı adı altında yürütülen politikaların, hastaneleri ticarethaneye, hastaları müşteriye dönüştürdüğünü söyledi.

“GÜNLÜK 150 HASTA, NİTELİKSİZ SAĞLIK HİZMETİ”

Manisa Tabip Odası Başkanı Şahut Duran, Manisa Şehir Hastanesi’nin önünde gerçekleştirdiği basın açıklamasında şunları söyledi:

“Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır.

Şuanda Manisa Şehir Hastanesi’nde bir hekime yaklaşık 150 hasta düşmektedir. Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına, halkın niteliksiz sağlık hizmeti almasına sebep olmaktadır.”

“İSTİFALARIN VE SAĞLIKTA ŞİDDETİN ARTIŞINA SEBEP OLACAK”

Bakanlığın muayene sürelerini 5 dakikaya indirmesiyle hekimlerin iş yükünün artacağını ve hastalarında büyük mağduriyet yaşayacağına dikkat çeken Duran, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte,  sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır.  Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adım, ayrıntılı bir öykü almaktır.

Dayatılan 5 dakikada ne kişinin yakınmasını anlayabilmek, ne de yeterli muayenesini yapabilmek mümkün değildir. Bu uygulama ile bir taraftan hekimin iş yükü artarken, bir taraftan hastalar mağdur olacaktır. İş yükünün artmasıyla birlikte hekimlerin istifalarında artış yaşanacaktır.

Zaten pandeminin getirdiği zor şartlar sebebiyle istifa eden hekimlerin sayısı çok. Eğer istifalar artarsa, sağlıkta büyük bir kaos yaşanabilir. O zaman sağlık hizmeti verecek bir tane hekim bile bulmakta güçlük çekerler.”



“BU UYGULAMADAN VAZGEÇİLMELİDİR”

Manisa Tabip Odası Başkanı Duran açıklamasında iktidara ve Sağlık Bakanlığı’na da çağrıda bulunarak şöyle konuştu;

“Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır, dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. 5 dakikada hekimlik yapılmaz. Sağlık 5 dakikaya sığmaz.”

Açıklamanın ardından hekimler ‘Sağlıkta Ticaret Ölüm Demektir’, ‘Herkese Sağlık, Güvenli Gelecek’ sloganları atarak tepkilerini dile getirdi.

EBTO BAŞKANI EKİCİ: 5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAZ

Eskişehir Bilecik Tabipler Odası (EBTO) Başkanı Nesrin Ekici ise Sağlık Bakanlığı'nın sağlık hizmetlerinde niteliği değil niceliği önceleyen politikalarında ısrara devam ettiğini belirterek şunları söyledi:

"Bu anlayışla yönetilen sağlık sistemi toplumun nitelikli sağlık hizmeti alma hakkını ve hekimlik değerlerini yok saymaktadır. Hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatılmaktadır.

Bu randevular, hekimin isteği ve bilgisi dışında MHRS sistemi üzerinden açılmakta, hekimin hastasına yeterli zaman ayırmasına; halkın nitelikli sağlık hizmeti almasına engel olmaktadır. Hekimlere performans baskısıyla daha çok muayene ve işlem dayatması yapılarak mesleki özerkliğimize müdahale edilmekte, halkın sağlığı tehdit edilmekte,  sağlıkta şiddete zemin hazırlanmaktadır."

Eskişehir Bilecik Tabipler Odası Başkanı Nesrin Ekici


SAĞLIK 5 DAKİKAYA SIĞMAZ

Hastalıkların tanısını koyabilmek için ilk ve en önemli adımın, ayrıntılı bir öykü almak olduğunu ve 5 dakikada hekimlik yapılamayacağını sözlerine ekleyen Ekici konuşmasını şöyle tamamladı:

"Sağlık Bakanlığı ve hastane idarecileri unutmamalıdır ki, malpraktis bireysel değil sistemsel bir sorundur ve bu dayatma ile hastaların sağlığına yansıyacak olumsuzlukların sorumluluğu kendilerindedir. Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır.

Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir. Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz.

Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim! Sağlık 5 dakikaya sığmaz."

“GÜNDE 100 HASTA RANDEVUSU DAYATILIYOR”

Basın açıklamasında, hekimlik yapabilmek için bir hastaya ayrılması gereken muayene süresi en az 20 dakika olarak kabul edilmesine rağmen, ülkemizde birçok hastanede bu süre 5 dakikaya düşürülerek hekimlere günlük yaklaşık 100 hasta randevusu dayatıldığı dile getirildi. Bu uygulama yüzünden hekimlerin hastasına yeterince zaman ayıramadığını, vatandaşın ise nitelikli sağlık hizmeti alamadığının altı çizildi.

“DAHA ÇOK İSTİFA, DAHA ÇOK HEKİM GÖÇÜ, DAHA ÇOK HASTALIK”

Hekimlerin açıklamasında şu ifadeler dile getirildi;

**Muayene için yeterli zaman tanımamak, hekim-hasta ilişkisini birkaç dakikaya sığdırmak; hekimlik meslek etiği ilkelerimiz açısından kabul edilemez ve mesleki özerkliğimize yönelik bilinçli bir saldırıdır.

**Bu uygulama daha çok istifa, daha çok hekim göçü, daha çok hastalık, daha çok sağlıksızlık, daha çok sağlıkta şiddet getirir. Halk sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını tehdit eden bu uygulamalardan hızla vazgeçilmelidir.

TOPLUMA “BİRLİKTE SESİMİZİ YÜKSELTELİM” ÇAĞRISI

Topluma çağrımızdır; dün olduğu gibi bugün de nitelikli sağlık hizmeti taleplerimizde ısrarcıyız ve hekimlik yapmak istiyoruz. Hem hekimlerin hem de toplumun sağlık hakkı için bu uygulamalara itirazı birlikte yükseltelim. Hekimler köle, hastalar müşteri değildir. Sağlıklı yaşam hakkımızdan vazgeçmeyelim! 5 dakikada hekimlik yapılmaz! Sağlık 5 dakikaya sığmaz!