[caption id="attachment_6680204" align="alignnone" width="1200"] Eda Balanlı Güngörmüş[/caption]
Örnek kahvaltı menüleri
- Peynirli tost, ceviz/badem, süt/yoğurt
- Peynirli omlet, ekmek, zeytin, taze meyve veya evde taze sıkılmış meyve suyu
- Süt/yoğurt eklenmiş tahıl ürünleri, meyve, ceviz
- Tam buğday ekmeği veya lavaş üzerine sürülmüş fındık/fıstık ezmesi, süt/yoğurt
- Aileler öğlen yemeği için sağlıklı, güvenilir ve besleyici değeri yüksek gıdalar seçmelidir. Kolay bozulabilecek ürünler tercih edilmemelidir.
BESİN ÇEŞİTLİLİĞİ ÖNEMLİ
- Sağlıklı beslenmede bir diğer önemli nokta besin çeşitliliğinin sağlanmasıdır. Besin çeşitliliği çocukların ihtiyaç duydukları protein,
karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli alınabilmesi için gereklidir. Besinler içerdikleri besin öğelerine göre 5 grupta toplanır:
- Süt ve süt ürünleri grubu
- Et, yumurta, kuru baklagiller ve yağlı tohumlar grubu
- Ekmek ve tahıllar grubu
- Sebze ve meyve grubu
- Yağ ve şeker grubu.
Çocukların çeşitli, dengeli ve yeterli miktarda besin tüketmeleri için; süt ve süt ürünü grubundan 2-3 porsiyon, et-tavuk-balık-yumurta grubundan 2-3 porsiyon, ekmek-tahıl-pirinç-makarna grubundan 3-7 porsiyon, sebze-meyve grubundan 2-4 porsiyon tüketmelidir. Yağ ve şeker grubu ürünlerin çok az tüketilmesi önerilmektedir.
BESLENME ÇANTASI İÇİN ONERİLER
- Mevsimine göre meyve (1 küçük boy elma, 1 orta boy portakal, 1 büyük boy mandalina, 1 salkım üzüm, 5 adet erik)
- Mevsimine göre çiğ sebzeler (1 küçük boy domates, 4-5 orta boy yeşil biber, kırmızı tatlı biber, 1 orta boy havuç, 5-6 yaprak marul, salatalık)
- Ev yapımı börek/poğaça yanına ayran, meyve
- Haşlanmış yumurta, zeytin, meyve suyu
- Peynirli tost/peynirli sandviç, ayran, çiğ sebze
- Ev yapımı kek, süt, meyve
- Peynirli sandviç, süt, çiğ sebze
- Ceviz/fındık/badem
- Üzüm/kayısı gibi kuru meyveler
- Dürüm/lavaş içine peynir, domates
- Tahıllı krakerler
- Peynir dilimleri
- Yulaflı kuru yemişli kurabiyeler
- Simit, peynir, ayran