ABD Başkanı Joe Biden'ın sağlık danışmanı olan ve aynı zamanda Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü olarak görev alan Anthony Fauci açıklamalarda bulundu.

Fauci, corona virüsü salgınının biteceği tarih ile ilgili öngörülerde bulunurken bunun için ise hem ilk iki doz corona virüsü aşılarının hem de takviye aşılarının yapılması gerektiğini söyledi.

Fauci, aşılama oranlarının artması durumunda corona virüsü salgınının, salgın kapsamından çıkabileceğini de söyledi.

"2022'DE ENDEMİK OLABİLİR"

Fauci, "Eğer aşılama oranı artarsa gelecek yılın ilkbaharında Covid-19 salgın kategorisinden endemik (lokal bazlı hastalık) kategorisine geçebilir. Şu an ABD'de nüfusun yüzde 70'inden fazlası tam doz aşı oldu. Eğer daha fazla ABD'li aşı olursa ve ABD yönetimi takviye aşıları herkese açarsa virüs 2022'nin ilkbaharında kontrol altına alınabilir" dedi.

Fauci, buna rağmen Covid-19'un tamamen sonlandırılmayacağını ve hastalığın toplumda etkisinin devam edeceğini söylerken, "Bir noktadan sonra  grip ya da kızamık gibi bir hâl alacak. Takviye dozlar ise aşının düşen etkisini artırmak için hayati bir öneme sahip" ifadesini kullandı.

Biden'ın sağlık danışmanı olan Fauci, "Eğer bu hastalığın lokal bazlı hastalık kategorisine inmesini istiyorsanız, hastalığın çok düşük seviyelere inmesini beklemeniz gerekecek. Virüsün topluma, hayatınıza ya da ekonomiye bir etki etmemesi gerek. Fakat insanlar yine hasta olacak, yine hastaneye kaldırılacaklar fakat bu o kadar az olacak ki yaptığımız işleri ve gündelik rutini etkilemeyecek. Bunun olması için de herkesin aşı olması gerekiyor. Diğer ülkeler üçüncü doz aşıyı herkese yapmaya başladılar. Bence eğer biz de böyle yaparsak ilkbaharda salgını kontrol altına alabiliri" dedi.

[old_news_related_template title="Pfizer'dan Covid-19 ilacıyla ilgili müjde" desc="ABD'li ilaç şirketi Pfizer Inc uluslararası kamu sağlığı kuruluşu Medicines Patent Pool (MPP) ile vardığı lisans anlaşmasıyla jenerik ilaç üreticilerinin deneysel COVID-19 hapını düşük ve orta gelirli 95 ülkeye tedarik etmesine olanak tanıyacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/16/iecrop/merck-reuters_16_9_1637067056.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/pfizerdan-covid-19-ilaciyla-ilgili-mujde-6772279/"]

[old_news_related_template title="Corona virüsünün AY.4.2 varyantı bir haftada yayıldı" desc="Bilim insanları Birleşik Krallık'ta corona virüsünün Delta AY.4.2 varyantının hızla yayıldığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/16/iecrop/corona-reuters1_16_9_1637069583.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/corona-virusunun-ay-4-2-varyanti-bir-haftada-yayildi-6772373/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından Delta varyantı uyarısı: Aşıya rağmen burunda çoğalıyor" desc="Dünya çapında 5 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsü salgını Delta varyantıyla yayılmaya devam ediyor... Avrupa'da vaka ve ölüm sayıları rekor seviyelere çıkarken bilim insanları, Delta varyantı ile ilgili endişe verici bir açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/16/iecrop/corona-reuters_16_9_1637044128.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bilim-insanlarindan-delta-varyanti-uyarisi-asiya-ragmen-burunda-cogaliyor-6771226/"]