Cuma günü JAMA Network Open tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, coronavirüsü bulaşmış bireylerin yaklaşık dörtte birinin, hastalığa yakalandıktan aylar sonra hafıza ve odaklanma sorunları yaşadığını söylüyor.

New York'ta 740 hastayı inceleyen araştırmacılar, daha önce COVID-19 geçirmiş kişilerin çoklu görevlerde sorun yaşama gibi durumlarla mücadele etmelerinin nispeten yaygın olduğunu ortaya çıkardı.

GEÇMİŞLERİNDE DEMANS SORUNU YOK


New York'taki Icahn Tıp Okulu'ndaki araştırmacıların yaptıkları çalışmalarda görev alan Jacqueline Becker, "Bu çalışmada, hastaların Covid-19'a yakalanmalarından birkaç ay sonra nispeten yüksek bir bilişsel bozulma yaşandığını gördük. Hatırlamadaki bozukluklar hastaneye yatan hastalar arasında baskındı" dedi.



Çalışma, hastaların Nisan 2020 ile Mayıs 2021 arasında test edildiğini söylüyor. Hastaların herhangi bir demans öyküsü yoktu. Araştırmacılar, hastalığa yakalandıktan yaklaşık yedi veya sekiz ay sonra hastaların bilişsel bozulma belirtileri gösterdiğini buldular.

Araştırma, karar verme ve planlama yapmanın yanı sıra hafıza hatırlama ve yeni anıları saklama yeteneği ile ilgili sorunlarında yaşandığını ortaya çıkardı.

HASTANEYE KALDIRILANLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR


Psikiyatri profesörü Dr. Helen Lavretsky, NBC News'e verdiği demeçte, "Bu hastalardan bazılarında düşünememe, hafızada bozulma, araba kullanırken kafa karışıklığı yaşama gibi sorunlar görülüyor" dedi.

Araştırma, bilişsel bozukluk belirtileri gösterme olasılığı en yüksek olan hastaların COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanlar olduğunu gösterdi.

Daha önce Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin belirttiğine göre de COVID-19'un uzun vadeli etkilerinden biri "beyin sisi" veya düşünme ve konsantre olma zorluğu.

[old_news_related_template title="Uzmanlar beyin sisini önlemenin yollarını açıkladı" desc="Pandemiyle beraber sağlığımızı tehdit eden durumlardan biri de beyin sisi olarak isimlendirilen rahatsızlık. Sıklıkla COVID-19 geçiren kişilerde hastalığın geçici kalıntısı olarak gözlemlenen beyin sisi, virüs kapmamış kilerde de ortaya çıkabiliyor. Peki beyin sisini önlemenin yolları neler?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/02/iecrop/beyinsisionleme-shutterstock_16_9_1619956307.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/uzmanlar-beyin-sisini-onlemenin-yollarini-acikladi-6408982/"]

[old_news_related_template title="Semptomlar ortaya çıkmadan demans hastalığını teşhis edebilecek" desc="Bilim insanları demans hastalığının tedavisinde devrim niteliği taşıyacak bir çalışma üzerinde çalışıyorlar. Çalışmaya göre; yapay zekâ, daha semptomlar gelişmeden demans hastalığını teşhis edebilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/11/iecrop/demans-shutterstock_16_9_1628684858.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/semptomlar-ortaya-cikmadan-demans-hastaligini-teshis-edebilecek-6587303/"]