Rusya, Kırım’dan sonra Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerini de ilhak ederek, Ukrayna’nın yaklaşık yüzde 15’ini topraklarına kattı.

Başkent Moskova’da 30 Eylül’de düzenlenen törende, Ukrayna’nın Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya bölgelerinin Rusya’ya bağlanması için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Rus yanlısı sözde yönetimlerin başkanları anlaşmalar imzaladı.

BM'DEN KINAMA KARARI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna bölgelerini yasa dışı ilhakını kınayan kararı 143 ülkenin oyuyla kabul etti.

193 üyeli Genel Kurul'da yapılan oylama, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson'u ilhak etmek için düzenlediği "yasa dışı" referandumları görüşmek üzere 10 Ekim'de acil bir oturum düzenlemesinin ardından geldi.

5 ÜLKE KARŞI OY KULLANDI

Oylamada, Türkiye ile birlikte 143 ülke Rusya'nın hamlesinin kınanması yönünde lehte oy kullanırken, aralarında Rusya, Venezuela, Kuzey Kore, Belarus ve Suriye'nin de bulunduğu 5 ülke karara karşı oy kullandı.

ÇİN VE HİNDİSTAN ÇEKİMSER KALDI

Çin ve Hindistan'ın aralarında olduğu 33 ülke ise çekimser kaldı.

Bütün devletlere ve uluslararası kuruluşlara, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki 4 bölgede herhangi bir girişimini tanımama çağrısında bulunan BM Genel Kurulu Kararı, Moskova'nın kararlarını derhal ve koşulsuz biçimde geri almasını talep ediyor. (AA)

[old_news_related_template title="Putin nükleer silaha başvuracak mı? ABD ve İngiltere'den çarpıcı rapor" desc="Rusya-Ukrayna savaşı sürerken dünya Putin'in nükleer silah planına odaklandı. Batı'dan bu konuda art arda açıklamalar gelirken ABD ve İngiliz istihbaratı da Rusya'nın nükleer planıyla ilgili çarpıcı bir rapor yayımladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/11/iecrop/nukleer_16_9_1665517829.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putin-nukleer-silaha-basvuracak-mi-abd-ve-ingiltereden-carpici-rapor-7413418/"]

[old_news_related_template title="Putin'in yeni hamlesi BM'de derin şok etkisi yarattı" desc="Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, sivil kayıpların yaşandığı Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik yeni füze saldırıları karşısında “derin bir şok” yaşadığı bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/10/iecrop/fuze_16_9_1665419599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putinin-yeni-hamlesi-bmde-derin-sok-etkisi-yaratti-7411038/"]