Reuters'ın haberine göre,Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından birçok ülkenin Rusya'ya olan enerji bağımlığını sonlandırmaya çalışması nedeniye Washington'un Arap ülkeleri ile ilişkileri düzeltme girişimleri hız kazandı.

Haftasonundan bu yana birçok devlet lideri, hayatını kaybeden BAE lideri Şeyh Halife bin Zayed El Nahyan için taziyelerini sunmak ve yeni lider Muhammed bin Zayed El Nahyan ile görüşmek üzere BAE'ye gitti.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in başkanlığındaki heyette ABD ulusal güvenliğinden üst düzey bürokratlar, CIA başkanı, dışişleri ve güvenlik bakanları ile Beyaz Saray'dan üst düzey yetkililer yer alıyor.

'HEYETİN BU KADAR KIDEMLİ OLMASI DİKKAT ÇEKİCİ'

Arap ülkeleri şimdiye kadar Ukrayna-Rusya geriliminde taraf olmayı reddederken OPEC'in en büyük üreticilerinden Suudi Arabistan ve BAE artan petrol fiyatları ile mücadele etmek için üretimi artırma çağrılarına olumlu yanıt vermemişti.

Reuters'a konuşan ABD'li üst düzey bir yetkili BAE ziyareti için oluşturulan heyetin Washington'un bölgeye olan ilgisini yansıttığını ifade etti.

Şubat ayında çıkan Rusya-Ukrayna savaşına kadar Biden yönetiminin dış politika gündeminin en tepesinde Çin yer alıyordu. Ortadoğu ise yönetimin öncelikleri arasında bulunmuyordu.

BAE emirinin yaklaşımı hakkında bilgi sahibi bir kaynak, "ABD'den gelen heyetin bu kadar kıdemli ve geniş olması dikkat çekici. Şeyh Muhammed ve BAE yönetimi için de son derece anlamlı" dedi.

ABD'li yetkililer ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerin güvenlik ve iklim değişikliği ile mücadeleden uzay politikaları, enerji ve ticarete kadar geniş bir alanı kapsayacağını ifade ettiler.

[old_news_related_template title="Kalın: ABD'nin F-16 talebine onay vereceğini umuyoruz" desc="Gündemdeki konularla ilgili Reuters haber ajansının sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin F-16 talebinin ABD Kongresi'nden onay almasını umduğunu söyledi. Biden yönetiminin bu konuda bir dizi somut adım attığını ifade eden Kalın, “Avrupalı ​​ortaklarımızın birçoğunda ve ayrıca söylemeliyim ki ABD yönetiminde stratejik vizyon ve liderlik eksikliği var' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/16/iecrop/kalin-reuters_16_9_1652689530.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kalin-abdnin-f-16-talebine-onay-verecegini-umuyoruz-7137604/"]

[old_news_related_template title="Miçotakis ve Biden buluşacak: Türkiye konusu masada" desc="Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis bugün ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya gelmek üzere Washington'a hareket etti. İki liderin görüşmesine Türkiye konusunun damgasını vurması beklenirken, Yunan basınından çok tartışılacak bir iddia ortaya atıldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/16/iecrop/micotakis-dha1_17617496-1_16_9_1618490288_16_9_1652697967.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/micotakis-ve-biden-bulusacak-turkiye-konusu-masada-7137871/"]

[old_news_related_template title="Rusya-Ukrayna savaşı... Korkutan haritayı dün gece Rus TV'sinde yayınladılar" desc="Rus devlet televizyonunda dün gece yayınlanan programda Rusya'nın nükleer silah kullanabileceği noktaları gösteren bir harita yayınladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/05/16/iecrop/rossiya-_16_9_1652699065.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-ukrayna-savasi-korkutan-haritayi-dun-gece-rus-tvsinde-yayinladilar-7137975/"]