Cezayir radyosuna konuşan Bilmehdi, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in 2 Aralık'ta, Cezayir'in, Uluslararası Dini Özgürlükler Yasası kapsamında Özel İzleme Listesi'ne alındığını açıklamasıyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Cezayir'in, ibadethaneleri koruduğuna, tarihi kiliselerin çoğunu restore ettiğine ve din adamlarının maaşlarını devlet bütçesinden ödediğine dikkati çeken Bilmehdi, "Cezayir, söylenildiği gibi hiçbir kiliseyi kapatmadı, bilakis kanun gereği kilise olarak ibadete elverişli olmayan mekanları kapattı. Bu kanun, ibadete uygun olmayan camiler ve Kur'an kursları için de geçerli." dedi.

Bilmehdi, Cezayir'de dini inanç ve özgürlüklerin kısıtlandığı yönündeki haberlerin yanlış bilgilere dayandığını ifade etti.

2006 YILINDA KANUN ÇIKARILMIŞTI

Cezayir'de Şubat 2006'da çıkarılan ve gayrımüslimlerin yaşamını düzenleyen Dini Ayinlerin Uygulanmasına Dair Kanun, toplu ibadetlerin, yalnızca bu amaç için tahsis edilmiş ve Din İşleri Ulusal Kurulundan önceden izin alınmış bir binada yapılmasını öngörüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 2 Aralık'ta yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, Myanmar, Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, Eritre, İran, Nikaragua, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın, 1998 Uluslararası Dini Özgürlük Yasası uyarınca din özgürlüğüne yönelik özellikle ağır ihlallere karıştığı veya bu ihlallere müsamaha gösterdiği için Özel Kaygı Ülkeleri olarak belirlendiğini duyuruyorum." ifadelerini kullanmıştı.

Blinken, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komor Adaları ve Vietnam'ı da Özel İzleme Listesi'ne aldıklarını aktarmıştı. (AA)