Çin'in Cadılar Bayramı'nda uzaya fırlatılan 23 tonluk dev roketi Long March 5B Dünya'ya düştü.

Üç yıldan kısa bir süre içinde beşinci kez, Çin'in uzay araçlarının parçaları Dünya'ya düştü. Bunlardan en dikkat çekeni 8 Mayıs 2021’de gerçekleşti. 18 tonluk bir roket Hint Okyanusu'na düştü. Ancak bölgedeki köyler dağılan enkaz parçaları yüzünden zarar gördü.

ROKET NEREYE DÜŞECEK?

Roketin nereye düşeceği bir süredir konuşulan konular arasındaydı.



ABD hükümeti tarafından finanse edilen ve kar amacı gütmeyen bir araştırma merkezi olan The Aerospace Corporation'a göre, roketin tam olarak nereye ineceği bilinmiyor, ancak olası enkaz alanı ABD, Orta ve Güney Amerika, Afrika, Hindistan, Çin, Güneydoğu Asya ve Avustralya'yı içeriyordu. Roketin düşebileceği koordinatlar arasında Türkiye de yer alıyordu.

Ancak beklenen olmadı ve roket Pasifik Okyanusu'na düştü.

'ZAYİAT İHTİMALİ...'

The Aerospace Corporation’da baş mühendis olarak çalışan Ted Muelhaupt. roket düşmeden önce yaptığı açıklamada, "Herhangi bir kişinin geri dönen roket tarafından vurulma şansı, piyangoyu kazanma şansından çok daha düşük" ifadelerinde bulundu. Muelhaupt, zayiat olasılığının 230'da bir ile binde bir arasında olduğunu söyledi.

Uzmanlar, roketin bir kısmının atmosfere girerken yanacağını belirtirken roketin gövdesinin tamamen parçalanamayacak kadar büyük olduğunu açıkladı. Buna göre, roketin yüzde 40'lık bir kesiminin Dünya'ya düşebileceği belirtildi.

The Aerospace Corporation’ın Yörünge Enkazı ve Yeniden Giriş Çalışmaları Merkezi’nde (CORDS) Proje Lideri olan Gregory Henning de Dünya nüfusunun yüzde 88’inin, risk altındaki enlem sınırları içinde yaşadığını belirtirken, yine de bir kişinin etkilenme olasılığının 10 trilyonda yaklaşık altı olduğunu söyledi.

HAVALAANLARI KAPATILDI

Ancak tüm bu açıklamalara rağmen ülkeler endişeli bekleyiş nedeniyle bazı önlemleri hayata geçirdi. İspanya'da birçok havaalanı roketin düşme ihtimali nedeniyle hava sahalarını uçuşa kapattı. Barselona, Tarragona, Ibiza ve Reus'a gidiş ve dönüş uçuşlarının yapılmadığı belirtildi.

[old_news_related_template title="Çin'in fırlattığı devasa roket Dünya'ya geri dönüyor... Türkiye'ye de düşebilir" desc="Çin'in Cadılar Bayramı'nda uzaya fırlatılan 21 tonluk roketi kontrolsüz bir şekilde inişe geçti. Uzmanlar roketin Dünya'da nereye düşeceğini bilmediklerini belirttiler. Roketin düşebileceği koordinatlar arasında Türkiye de yer alıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/03/iecrop/cin_roketi-reuters_16_9_1667482994.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/cinin-firlattigi-devasa-roket-dunyaya-geri-donuyor-turkiyeye-de-dusebilir-7458699/"]

[old_news_related_template title="Kitapları 25 dile çevrilen ödüllü edebiyatçı Nedim Gürsel: Türkiye acilen çoğulcu sisteme geri dönmeli" desc="Usta edebiyatçı Nedim Gürsel, İZKİTAP’ın onur konuğu oldu. Gürsel hem Türkiye ile ilgili hem de önümüzdeki genel seçimlere yönelik değerlendirmelerde bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/03/iecrop/2nedim-gursel-gokmen-ulu-1_16_9_1667516113.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/kitaplari-25-dile-cevrilen-odullu-edebiyatci-nedim-gursel-turkiye-acilen-cogulcu-sisteme-geri-donmeli/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanından konuşulacak iddia: 'Uzaylıların keşfi çok yakın'" desc="Dünya dışı varlıkları keşfetmek üzere araştırmalar devam ederken bir uzman şaşırtıcı bir iddiada bulundu. İngiliz bir bilim insanı, uzaylıların 'çok yakında' keşfedilebileceklerini söylüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/04/iecrop/shutterstock_1274562847-1_16_9_1667545202.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/bilim-insanindan-konusulacak-iddia-uzaylilarin-kesfi-cok-yakin-7459839/"]